Всесвітній клуб одеситів

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Всесвітній клуб одеситів
(ВКО)
Дата заснування 1990 рік
Тип Громадська організація
Голова Григорій Барац
Адреса 65014, Одеса, вул. Маразліївська, 7
Періодичне друковане видання Всесвітні одеські новини
Офіційний сайт odessitclub.org
CMNS: Всесвітній клуб одеситів у Вікісховищі

Всесвітній клуб одеси́тів — громадська організація, яка за словами засновників, викликана об'єднати всіх тих, незалежно від місця проживання, віку, національної приналежності й політичних поглядів, переконань, хто любить Одесу й відчуває себе одеситом, хто хоче взяти участь в її відродженні. Девіз клубу: «Одесити всіх країн, єднайтесь!».

Історія утворення[ред. | ред. код]

Наприкінці XX століття Одеса, місто яке було населено іммігрантами, перетворилась в місто емігрантів. Вихідці з Одеси розселились по багатьом країнам світу, продовжуючи при цьому неформальні зв'язки з Одесою та своїми минулими земляками. За ініціативою Михайла Жванецького, якому прийшла ідея створити формальну всесвітню організацію одеситів, клуб відкрився в ніч з 6 по 7 листопада 1990 року. Михайло Жванецький був обраний Президентом клубу, двома віце-президентами стали Євгеній Голубовський, одеський журналист, та Валерій Хаїт, в минулому капітан видатної одеської команди КВК. Клуб розмістився на перехресті вулиць Маразліївська та Базарної[1].

До складу Всесвітнього клубу одеситів та його Президентської ради входять люди, що складають інтелектуально-духовну еліту Одеси: вчені, музиканти, художники, артисти, письменники, краєзнавці, промисловці, банкіри, юристи, лікарі. Принцип прийому не змінювався з часу утворення клубу: новачок має заплатити вступний внесок й заручитись рекомендаціями двох членів Клубу; в подальшому необхідно платити щомісячні внески. До Клубу приймають всіх, хто в теперішній час живе в будь-якій точці світу. Одесити діаспори називаються «віртуальними» членами Клубу[1].

Мета клубу й практична робота[ред. | ред. код]

Клуб створювався для спілкування, обміну новинами, для помочі Одесі в зберіганні її історичної та культурної спадщини, для підтримки талановитої молоді, що здатна продовжити традиції Одеси творчої, торгової й промислової[2].

Клуб є ініціатором багатьох міських акцій — під його егідою проводяться виставки, фестивалі, творчі конкурси. В Клубі присутня художня галерея, в якій виставляють свої роботи художники та фотографи з Одеси і других міст та країн. В ньому же проходять презентації книг, що вийшли в Одесі, прес-конференції з гостями міста. Клуб є містом зустрічі молодих одеських письменників та поетів, такі зустрічі отримали назву «Зелена лампа». Клубом ініційована установка багатьох меморіальних дошок. Особливим своїм досягненням члени клубу вважають виконання проекту по установці в Одесі пам'ятника видатному одеситу — письменнику Ісаку Бабелю, включаючи збір коштів на його спорудження[1]. Відкриттям 2019 року була виставка творів видатного одеського художника Аристарха Кобцева, які не виставлялись більше 100 років.[3]. Клуб має споріднені клуби одеситів в багатьох країнах світу, з якими проводиться постійна взаємодія.

Друковані видання клубу[ред. | ред. код]

З моменту свого заснування в 1990 році клуб випускає газету «Всесвітні одеські новини», з 1997 року — щомісячний гумористичний журнал «Фонтан». З 2000 року виходить літературно-художній альманах «Дерибасівська — Рішельєвська». При сприянні Клубу було випущена значна кількість творів — твори Віри Інбер, Анатолія Фіолетова, Юрія Олеші, Юрія Михайлика, Давида Макарєвського, «Венок Мандельштаму», трьохтомник Володимира Жаботинського, збірник ранніх віршів Семена Кірсанова, «Конармия» Бабеля з ілюстраціями Е. Ладижинського. У 2002 році був створений сайт Клубу, на якому розміщені колекції книг про Одесу, а також написані одеситами твори й відеоматеріали. Всесвітній клуб одеситів, співпрацюючи зі студією «Нульовий кілометр» випустив електронний біографічний довідник «Вони залишили слід в історії Одеси».[1].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б в г Історія клубу (рос.). Сайт Всесвітнього клубу одеситів. Архів оригіналу за 30 жовтня 2012. Процитовано 5 вересня 2012.
  2. Всесвітній клуб одеситів (рос.). Сайт «akladki.od.ua — тільки одеські ресурси». Архів оригіналу за 30 жовтня 2012. Процитовано 5 вересня 2012.
  3. Творча спадщина Кобцева: виставка художника (рос.). Сайт Всесвітнього клубу одеситів. Архів оригіналу за 5 травня 2019. Процитовано 5 травня 2019. {{cite web}}: Cite має пустий невідомий параметр: |6= (довідка)

Посилання[ред. | ред. код]