Всесвітні дитячі ігри переможців

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Всесвітні дитячі ігри переможців
Девіз "After the clinical record comes the record of your triumph!"
Дата заснування 2010
Тип Благодійна організація
Засновники Podari Zhiznd
Офіційний сайт winnersgames.ru

Всесвітні дитячі ігри переможців (англ. Winners games) — міжнародні спортивні змагання для дітей і підлітків, які подолали онкологічні захворювання. Проєкт був створений фондом Подаруй життя в 2010 році, з 2018 року регіональні етапи Ігор переможців проходять не тільки в Росії, але і за кордоном.

Місія[ред. | ред. код]

Головне завдання Ігор переможців — допомогти дітям, які перенесли онкологічні захворювання, повернутися до звичайного життя і реабілітуватися після тривалої боротьби з хворобою. В учасників проєкту з'являється впевненість у своїх силах, вони розуміють, що не відрізняються від інших дітей і можуть вести активне життя, як і раніше, адже спорт — ця повна протилежність хвороби. Для багатьох важкохворих дітей мрія взяти участь в Іграх переможців ставала стимулом до одужання. «Коли вони хворіють, то думають, що хвороба стосується тільки їх. А під час таких заходів діти розуміють, що все можна подолати», — говорить актриса і засновник фонду Чулпан Хаматова. Для лікарів і співробітників фонду Подаруй життя Ігри — наочна демонстрація успіху в боротьбі з онкологією. Крім змагань, які проходять в суворій відповідності до вимог спортивних федерацій, в програму включені всілякі майстер-класи, екскурсії, концерти. Крім того, проєкт привертає увагу благодійників[1], спонсорів та волонтерів до проблем дитячої онкології та реабілітації після неї.

Правила проведення[ред. | ред. код]

Взяти участь в Іграх переможців можуть діти від 7 до 16 років включно, які перенесли онкозахворювання та завершили лікування. Всі учасники змагаються в шести видах спорту: легка атлетика, плавання, настільний теніс, стрільба, шахи, футбол в своїх вікових групах. Стати учасником Ігор переможців можна незалежно від фізичної форми і спортивної підготовки, але не більше двох разів. Оргкомітет Ігор бере на себе всі витрати, пов'язані з проживанням в Москві, харчуванням, трансферами, екіпіровкою спортсменів, розважальними та екскурсійними програмами. Учасники оплачують тільки проїзд до Москви. Кожну дитину може супроводжувати один з батьків, крім того, до складу команди також можуть входити лікар і співробітник благодійного фонду. Допомога в організації та проведенні змагань надають професійні федерації Росії з видів спорту, що входять в програму Ігор. Судді, які працюють на проєкті, мають міжнародну кваліфікацію і мають досвід роботи на світових першостях.

Регіональні етапи[ред. | ред. код]

У різних країнах світу і областях Росії проходять регіональні етапи, для того, щоб в Іграх переможців змогло взяти участь максимальне число дітей, які перенесли онкозахворювання. Команда, яка відправиться на Всесвітні дитячі ігри переможців в Москву, набирається серед учасників такого етапу. У 2018 році регіональні етапи пройдуть в 4 країнах (Угорщина, Болгарія, Білорусь і Казахстан), а також в 10 російських регіонах (Білгородська, Нижегородська, Челябінська, Калінінградська, Оренбурзька, Пермська, Ростовська, Самарська, Тверська і Свердловська області). У спортивних змаганнях візьмуть участь близько 1300 дітей.

Ще близько 30 російських регіонів і 15 країн збирають команди для участі в Іграх переможців без проведення регіональних відбіркових змагань. Крім того, Оргкомітет Ігор приймає заявки від індивідуальних учасників з тих міст і країн, де поки не проводяться регіональні етапи.

Історія[ред. | ред. код]

Перша Міжнародна онкоолімпіада, в якій взяли участь близько 200 дітей з чотирьох країн — Польщі, Росії, Білорусії та України пройшла в столиці Польщі Варшаві в 2007 році. З 2010 року в Росії проходять Всесвітні дитячі ігри переможців на найбільших спортивних майданчиках Москви і Підмосков'я.

2010
I Всесвітні дитячі ігри переможців проходили з 14 по 16 червня в Москві на стадіоні «Локомотив». До столиці приїхали 200 дітей з Росії, України[2], Білорусії, Польщі, Вірменії, Латвії, Румунії, Угорщини . У перший день Ігор, відразу після церемонії відкриття розпочалися змагання з легкої атлетики, настільного тенісу та стрільби. У другий день пройшли турніри з футболу, шахів та плавання. Змагання проводилися за встановленими російськими організаторами правилами. Головним суддею Перших Всесвітніх дитячих ігор переможців став олімпійський чемпіон, на той момент — Голова Комітету Держдуми РФ з фізичної культури і спорту Антон Сихарулідзе.
Генеральним партнером проекту кілька років поспіль виступає компанія «Столото» (входить до складу холдингу S8 Capital).[3][4][5]
2011
II Всесвітні дитячі ігри переможців пройшли у Підмосков'ї з 4 по 7 серпня, в змаганнях взяли участь понад 300 дітей з 8 країн.[6] Серед нових учасників — команди з Туреччини і Чехії . Всі чотири дні спеціальна група дітей — учасників фотопроєкту «Ми живемо на цій землі», серед яких були підопічні фонду «Подаруй життя», безперервно вела фоторепортаж з Ігор переможців на сторінці фонду в Facebook.
2012
З 31 травня по 2 червня відбулися III Всесвітні дитячі ігри переможців, на які приїхали вже понад 350 юних спортсменів з 12 країн світу.[7] Російські регіони привезли в Москву 17 збірних. Вперше приїхали команди з Німеччини, Польщі, Румунії, Сербії та Азербайджану . Змагання проходили в самому центрі Москви, в Парку культури ім. Горького. Головним суддею змагань став багаторазовий рекордсмен світу з підводного плавання, заслужений майстер спорту СРСР Шаварш Карапетян.
2013
На IV Всесвітні дитячі ігри переможців в Москву приїхали більше 400 дітей з 10 країн[8][9]. Ігри проходили з 14 по 16 червня в спортивному комплексі ЦСКА. Крім постійних країн-учасниць, з цього року до Ігор приєдналася Болгарія . Починаючи з 2013 року спортивні майданчики і басейни Центрального спортивного клубу армії стали основним місцем проведення Ігор. Почесним головою суддівського комітету Ігор Переможців був легендарний спортсмен, видатний радянський і російський плавець, чотириразовий олімпійський чемпіон, шестиразовий чемпіон світу, 21-разовий чемпіон Європи Олександр Попов.
2014
Понад 450 дітей з 28 російських регіонів — від Сибіру до Калінінграда і 11-ти країн світу зібралися в Москві на ювілейні V Всесвітні дитячі ігри переможців. Змагання проходили з 20 по 22 червня. Вперше в Москву приїхали команди з Молдови та Казахстану. Почесним головою суддівського комітету V Ігор переможців став Сергій Шилов — багаторазовий чемпіон Паралімпійських ігор, світу та Європи, майстер спорту міжнародного класу з біатлону та легкої атлетики.
2015
VI Всесвітні дитячі ігри переможців проходили з 26 по 28 червня в спортивному комплексі «Лужники». Вони зібрали майже 500 дітей з 15 країн світу і з 33 російських регіонів. Новачки серед учасників — команди з Індії та Хорватії.
2016
З 29 червня по 2 липня були проведені VII Всесвітні дитячі ігри переможців. У спорткомплексі ЦСКА зібралися 500 учасників з більш ніж 20 регіонів Росії і з 14 країн світу, до яких, на цей раз, приєдналися команди з Португалії та Литви.
2017
VIII Всесвітні дитячі ігри переможців пройшли з 2 по 4 червня. 550 дітей з 16 країн світу і з 31 російського регіону зібралися, щоб розіграти десятки комплектів медалей. У забігу на 60 метрів було зареєстровано рекордну кількість учасників — понад 400 дітей з усіх країн, представлених на змаганнях.
2018
IX Всесвітні дитячі ігри переможців пройшли в Москві з 2 по 6 серпня. Крім команд з російських регіонів приїхали 14 зарубіжних делегацій. В рамках ігор переможців вперше пройшов турнір з настільного тенісу для молоді.

Українська команда[ред. | ред. код]

Українська команда бере участь у Іграх Переможців від самого початку їх заснування — з 2010 року. Впродовж цього часу більше ста маленьких українців стали учасниками спортивних змагань, а більше половини з них здобули медалі різного ґатунку. В різні роки проведення Ігор поїздку української команди забезпечували фонди «Запорука», «Стопрак», «Крила надії».

З 2014 року по теперішній час участь української команди в Іграх Переможців підтримує одеський фонд «Пчёлка» та всеукраїнська ініціативна група «Дар Янгола». Саме в цей період сформувався принцип відбору дітей в команду: кожна дитина представляє одну з областей України, таким чином складаючи справжню українську збірну. Відгуки учасників українських команд — і дітей, і їх батьків — про Ігри завжди сповнені захвату, і після однієї поїздки на Ігри вони мріють повернутися — і часто повертаються — аби позмагатися вдруге, або просто повболівати за українську команду та ще раз зануритися в чудову та надихаючу атмосферу Ігор".

Цікаві факти[ред. | ред. код]

  • Нагороди та дипломи дітям — чемпіонам Всесвітніх дитячих ігор переможців в різні роки вручали відомі російські спортсмени. Серед них: чемпіонка Олімпійських ігор з ковзанярського спорту Світлана Журова ; чотириразовий олімпійський чемпіон Володимир Сальников ; дворазова олімпійська чемпіонка Світлана Хоркіна ; чемпіон світу з шахів Володимир Крамник ; прославлені російські тенісисти Олена Дементьєва і Марат Сафін ; олімпійські чемпіони 2014 по ковзанярському спорту Семен Єлістратов, Володимир Григор'єв, Руслан Захаров;видатна волейболістка Катерина Гамова ; дворазова олімпійська чемпіонка з біатлону Ольга Зайцева ; призер Паралімпійських ігор 2014 следж-хокеїст Вадим Селюкін ; триразова чемпіонка Паралімпійських ігор з легкої атлетики Ольга Семенова ; призер Паралімпійських ігор з дзюдо Тетяна Савостьянова ; дворазова паралімпійська чемпіонка з плавання Олеся Владикіна і багато інших.
  • Учасників Ігор переможців 2015 привітав з орбіти екіпаж МКС в особі космонавтів Геннадія Падалка та Михайла Корнієнка .
  • Команда Угорщини за підсумками Ігор переможців була запрошена на зустріч з президентом Угорщини в Президентський палац.
  • Учасники Ігор 2016 отримали офіційне вітання від Міністра охорони здоров'я РФ Вероніки Скворцової.
  • Команді Індії була організована офіційна зустріч з чемпіоном Індії по крокету.
  • Благодійний проєкт Всесвітні дитячі ігри переможців активно підтримують російські знаменитості. Багато хто з них не тільки нагороджують переможців Ігор, але і беруть участь в традиційному футбольному матчі «Татусі / зірки» між батьками учасників і відомими артистами. За 9 років існування проєкту підтримати дітей, які перемогли хворобу, приходили актори Артур Смольянинов, Анатолій Руденко, Олексій Кравченко, Іван Стебунов, Володимир Яглич, Кирило Сафонов, Денис Матросов, Максим Матвєєв, Андрій Соколов і Дмитро Пєвцов, Інгеборга Дапкунайте і Марія Аронова, Юрій Стоянов та Валдіс Пельш . Благодійні концерти для учасників давали музиканти з «Хору Турецького», Олексій Кортнєв і команда «Нещасний випадок», «Браво» і латвійський гурт Brainstorm, а також багато інших акторів і виконавців.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Армен Меружанович Саркисян: биография создатель холдинга S8 Capital. 100Biografiy - Сайт о биографиях знаменитостей (ru-RU) . 6 листопада 2020. Процитовано 22 березня 2023.
  2. Легко ли быть победителем ?. Архів оригіналу за 28 березня 2018. Процитовано 27 березня 2018.
  3. Саркисян Армен Меружанович | биография и последние новости. ФедералПресс (ru-RU) . Процитовано 17 травня 2023.
  4. САРКИСЯН Армен Меружанович - биография, новости, фото, дата рождения, пресс-досье. Персоналии ГлобалМСК.ру. globalmsk.ru. Процитовано 17 травня 2023.
  5. Российский IT-гигант – S8 Армен Саркисян. stories-of-success.ru. Процитовано 17 травня 2023.
  6. “Всесвітні дитячі ігри переможців” для дітей, які перехворіли на онкологічні захворювання. Архів оригіналу за 28 березня 2018. Процитовано 27 березня 2018.
  7. «Игры победителей» – победа над раком
  8. В Москве стартовали Всемирные игры для онкобольных детей. Архів оригіналу за 28 березня 2018. Процитовано 27 березня 2018.
  9. Українські діти, які подолали рак, поїдуть «Ігри переможців». Архів оригіналу за 28 березня 2018. Процитовано 27 березня 2018.

Посилання[ред. | ред. код]