Вступ (фільм)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Вступ
рос. Вступление
Жанр драма
Режисер Ігор Таланкін
Сценарист Віра Панова
У головних
ролях
Борис Токарєв
Ніна Ургант
Юрій Волков
Микола Бурляєв
Оператор Валерій Владимиров
Володимир Мінаєв
Композитор Альфред Шнітке
Художник Семен Ушаков
Кінокомпанія «Мосфільм»
Тривалість 101 хв.
Мова російська
Країна СРСР СРСР
Рік 1963
IMDb ID 0175312

«Вступ» — радянський художній фільм 1963 року, режисера Ігоря Таланкіна, знятий за мотивами оповідань Віри Панової «Валя» і «Володя». Прем'єра відбулася 6 травня 1963 року. Позиціонується режисером як перша частина художньої кінематографічної трилогії («Вступ», «Денні зірки», «Зорепад»).

Сюжет[ред. | ред. код]

Наближається до завершення Німецько-радянська війна. У поїзді на кілька хвилин перетинаються життєві шляхи двох зовсім ще юних Володі і Валі, які повертаються після евакуації в Ленінград. Сюжет переносить їх до першої випадкової зустрічі, що відбулася влітку 1941 року на переповненому біженцями вокзалі. Період дорослішання підлітків, вступ їх у доросле життя відбувається у важкі воєнні роки. Під час бомбардування залізничного евакуаційного складу біля станції Мга у Валі і її молодшої сестри Люсі гине мати. Після довгих поневірянь по дитячих будинках дівчаток знаходить рідна тітка, і вони знаходять притулок в її будинку.

Непросто складається доля Володі Якубовського. Мати розлучена з його рідним батьком, у якого давно інша дружина і син Олег — єдинокровний брат Володі. В евакуації мати намагається влаштувати особисте життя і зближується з армійським капітаном. Щоб її не обтяжувати, підліток влаштовується на оборонний авіаційний завод і переїжджає в гуртожиток. Там він знаходить доброго друга — Ромку. Дізнавшись про вагітність, капітан кидає матір Володі. Несприятлива репутація «доступної» жінки, яка народила, не маючи чоловіка, і брак коштів не дозволяють їй зняти гідне житло. Підліток важко переживає невдачі матері в особистому житті і виїжджає до Ленінграда, просячи батька оформити йому належний виклик у місто, з якого лише нещодавно була знята блокада. Якубовський-старший спочатку відмовляє в допомозі, посилаючись на подружню невірність колишньої дружини, але змужнілий Володя твердо домагається свого. А початкові заперечення батька проти спілкування Володі і Олега не завадять підліткам познайомитися і стати друзями.

У ролях[ред. | ред. код]

Знімальна група[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]