Вуглецева дієта

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

вуглецева дієта — зменшення впливу на зміни клімату шляхом зменшення викидів парникових газів (переважно CO2).

Фізичні та юридичні особи виробляють діоксид вуглецю в повсякденній діяльності, такій як водіння, опалення та споживання товарів і послуг. Щоб пом'якшити наслідки зміни клімату, ми могли б зменшити наші викиди вуглецю, перейшовши на вуглецеву дієту.

Термін вуглецева дієта використаний у кількох публікаціях.

Серед них книга Гор: Політичне життя (англ. Gore: A Political Life)[1]

«Багато вчених і економістів стверджують, що набагато легше пристосуватись до будь-якої зміни політичним і науковим шляхом, ніж намагатися уникнути проблеми шляхом суворої вуглецевої дієти.»

Дебора Джонс із газети The Globe & Mail пише: «Вже два тижні моя родина перебуває на „вуглецевій дієті“. Цю задачу перед нами поставила газета The Globe & Mail, щоб побачити, як родина із чотирьох дорослих осіб може зменшити викиди парникових газів відповідно до мети для провінцій про 33-відсоткове скорочення…».[2]

Це поняття відрізняється від терміну низьковуглецева дієта, який має стосунок до споживання їжі, при виробництві якої менше парникових газів викидається в атмосферу.

Основні складові вуглецевої дієти[ред. | ред. код]

Вуглецева дієта схожа на харчову дієту. її починають з оцінки ваги (вимірюється в тоннах діоксиду вуглецю), а потім визначають, якою ідеальна вага повинна бути. Нижче описано етапи вуглецевої дієти:

  • Розрахувати вуглецевий слід, щоб зрозуміти обсяг викидів двоокису вуглецю
  • Виміряти вуглецевий слід від колег (наприклад, подібних за розміром компаній, або для окремих осіб, наприклад у середньому по країні)
  • Визначити ідеальний вуглецевий слід
  • Визначити джерело найзначніших викидів двоокису вуглецю[3]
  • Поступово скорочувати викиди вуглекислого газу, починаючи з найбільш значних джерел

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Zelnick, Robert (1999). Gore: a political life. Washington, DC: Regnery Pub. с. 330. ISBN 0-89526-326-2.
  2. Deborah Jones, "Stepping Towards Greener Pastures: Part 2 of BC family's carbon diet focuses on transportation, " The Globe and Mail, March 30, 2007
  3. Data and studies on CO2 emissions from common goods and services are at CO2List.org [Архівовано 12 липня 2011 у Wayback Machine.]

Посилання[ред. | ред. код]