Вузлувата еритема

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Вузлова еритема)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Вузлувата еритема
Класифікація та зовнішні ресурси
Вузлувата еритема на гомілці при туберкульозі
МКХ-11 1628519266
МКХ-10 L52
DiseasesDB 4462
MedlinePlus 000881
MeSH D004893

Вузлувата еритема (лат. erythema nodosum) — симптом деяких хвороб, запалення жирових клітин під шкірою, яке призводить до появи ніжних червоних вузликів, які найчастіше спостерігаються на обох гомілках. Вузлувата еритема зазвичай проходить спонтанно впродовж місяця. Зустрічається переважно у молодих людей 12-20 років, частіше у жінок, співвідношення їх до чоловіків становить 4:1. Хронічна або рецидивуюча вузлувата еритема зустрічається рідко.

Означення[ред. | ред. код]

Вважається, що це глибокий алергічний васкуліт, якій проявляється болючими, щільними, гострозапальними вузликів величиною 1–3 см, які розташовуються переважно на гомілках, регресують без нагноєння та рубцювання, зі зміною забарвлення шкіри від червоного до буро-жовтого.

Виділяють гостру та хронічну форми вузлуватої еритеми.

Причини[ред. | ред. код]

Найбільш поширеною причиною вузлуватої еритеми є стрептококова інфекція у дітей і стрептококова інфекція та саркоїдоз у дорослих. До 55 % випадків не мають чіткої причини. Вузлувата еритема не є окремим захворюванням. Це ознака якоїсь інфекційної хвороби, системного захворювання або чутливості до деяких ліків. Може виникати під час навіть нормального перебігу вагітності, найчастіше в другому триместрі. Повторні епізоди виникають під час наступних вагітностей або при застосуванні оральних контрацептивів.

Інфекційні хвороби[ред. | ред. код]

Автоімунні захворювання[ред. | ред. код]

Прийом ліків[ред. | ред. код]

Злоякісні новоутворення[ред. | ред. код]

Клінічні прояви[ред. | ред. код]

Часто вузлувата еритема починається з грипоподібних симптомів. Артралгія може виникати і передувати висипанню або з'являтися під час висипу. Після появи гарячки впродовж 1-2 днів з'являється болісний висип. Ураження починаються як червоні ніжні вузлики. Межі ураження погано визначені, а розміри коливаються від 2 до 6 см. Протягом першого тижня ураження стають напруженими, твердими та болючими; протягом другого тижня вони можуть стати флюктуаційними, як при абсцесі, але не нагноюватися і не виразкуватися. Окремі ураження тривають приблизно 2 тижні, але іноді нові ураження продовжують з'являтися протягом 3-6 тижнів. Біль в ногах і набряки гомілок можуть тривати тижнями.

Ураження частіше виникають на передній поверхні гомілки. Вони змінюють відтінок на другому тижні від яскраво-червоного до синюшного або сірувато-червоного. У міру розсмоктування поступово формується жовтуватий відтінок, нагадує синець. Це зникає через 1 або 2 тижні, оскільки поверхня шкіри лущиться.

Діагностика[ред. | ред. код]

Вузлувата еритема є мультидисциплінарною проблемою, тому хворих консультують терапевт, ревматолог, отоларинголог, гінеколог та інші спеціалісти за необхідності.

Лікування[ред. | ред. код]

У більшості пацієнтів вузлувата еритема є самообмеженим захворюванням і вимагає лише симптоматичного лікування за допомогою нестероїдних протизапальних препаратів, прохолодних вологих компресів. Кортикостероїди ефективні, але зрідка потрібні при самообмеженій хворобі.

Для правильного лікування потрібно виявлення осередків хронічної інфекції та супутньої патології. За можливості слід провести їхню санацію. Застосовуються антибіотики (бензилпеніцилін, амоксицилін, цефазолін, цефтріаксон тощо), нестероїдні протизапальні препарати (парацетамол, індометацин, диклофенак, піроксикам, напроксен, німесулід тощо).

Дякі препарати, які використовуються для лікування вузлуватої еритеми, вважаються рідкісними причинами її в осіб із підвищеною чутливістю до препаратів.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Протокол надання медичної допомоги хворим на вузлувату еритему. Додаток до наказу МОЗ № 312 від 08-05-2009 [1]
  • «Erythema Nodosum». Johns Hopkins Medicine. Johns Hopkins Medicine. Retrieved 12 June 2019. [2] (англ.)
  • Jeanette L Hebel Erythema Nodosum Updated: May 11, 2020 Medscape. Drugs & Diseases. Dermatology (Chief Editor: William D James) [3] (англ.)
  • Schwartz, R. A.; Nervi, S. J. (2007). «Erythema nodosum: A sign of systemic disease». American Family Physician. 75 (5): 695—700. PMID 17375516. (англ.)