Вузол диявола

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Вузол диявола
англ. Devil's Knot
Жанр кримінальний
біографічний
драматичний
Режисер Атом Егоян
Продюсер Елізабет Фаулер
Річард Саперштейн
Кларк Петерсон
Крістофер Вудро
Пол Гарріс Бордман
Сценарист Пол Гарріс Бордман
Скотт Дерріксон
На основі роману Мари Леверітт «Вузол Диявола: Справжня історія трійці із Вест-Мемфісу»
У головних
ролях
Колін Ферт
Різ Візерспун
Мірей Інос
Дейн Де Гаан
Кевін Дюранд
Брюс Ґрінвуд
Стівен Моєр
Еліас Котеас
Емі Райан
Алессандро Нівола
Оператор Пол Сароссі
Композитор Майкл Данна
Монтаж Сюзан Шиптон
Костюмер Кері Перкінс
Кінокомпанія «Worldview Entertainment»[1]
Дистриб'ютор «RLJE Films»[2]
Тривалість 114 хв.[3]
Мова англійська
Локалізація фільм не озвучили українською мовою для прокату в Україні
Країна США США[1]
Рік 2013
Дата виходу 8 вересня 2013
Кошторис $ 15 млн.[4]
Касові збори $ 2 млн.[5]
IMDb ID 0804463
Офіційний сайт(яп.)

«Вузол диявола» (англ. Devil's Knot) — американський кримінальний біографічно-драматичний фільм 2013 року режисера Атома Егояна[en], екранізація біографічного роману Мари Леверітт 2002 року, про трьох підлітків, відомих як «Трійці із Вест-Мемфісу[en]», які були засуджені за вбивство трьох хлопчиків під час сатанинської паніки[6]. Головні ролі у стрічці виконали Колін Ферт[7]та Різ Візерспун.

Прем'єра стрічки відбулася 8 вересня 2013 року на Торонтському міжнародному кінофестивалі[8]. Обмежений реліз фільму в канадських кінотеатрах відбувся 24 січня 2014 року[9]. У широкий прокат стрічка вийшла 9 травня 2014 року[10][11][12].

Синопсис[ред. | ред. код]

5 травня 1993 року в місті Вест-Мемфіс, штат Арканзас, зникли троє восьмирічних хлопчика: Крістофер Байєрс, Майкл Мур та Стів Бранч. Нанаступного дня, 6 травня, хлопчиків знайшли мертвими. Діти були вбиті з особливою жорстокістю. На тілах убитих дітей були виявлені численні поранення, порізи та забої, також було встановлено, що діти були зґвалтовані, проте потім цей факт був оскаржений і в остаточні матеріали справи не ввійшов. Один з хлопчиків був кастрований.

Спочатку поліція підозрювала у скоєнні злочину двох місцевих підлітків — Кріса Моргана (19 років) та Брайана Голланда (20 років).

Через місяць після скоєння злочину, за підозрою в потрійному вбивстві були заарештовані: 17-річний Джесс Місскеллі, 16-річний Джейсон Болдвін та 18-річний Дам'єн Еколз. Всі троє були металістами, слухали важку музику, носили вбрання з жахливими малюнками. Місскеллі був проблемним підлітком, за ним тягнувся цілий шлейф всякого роду хуліганств (часто бився, у 9 класі він кілька разів вдарив учителя). Джейсон Болдвін мав проблеми законом, він був затриманий поліцією за дрібну крадіжку, але відбувся лише штрафом. Еколсом та Місскеллі були друзями, разом гуляли, вживали наркотики, а також були помічені в «сатаністських» ритуалах.

Еколз, найстарший з підозрюваних, жив разом зі своєю подружкою, яка на той момент була вагітна. Він мав репутацію місцевого психопата, кілька разів вирушав на примусове лікування до психіатричного закладу Арканзасу, а в 1992 році був заарештований за крадіжку зі зломом. Також були свідчення сусідів і знайомих, що стали свідками того, як він катував та вбивав тварин, в основному собак.

Під час судового розслідування Рон Лакс доводить, що поліція надала недостатньо доказів, а наведені докази є непрямими і не доводять провини підозрюваних. До того ж покази двох головних свідків обвинувачення — хлопчика Аарона, який стверджує, що бачив вбивство, та його мати Вікі Гатчесон, яка стверджує, що чула як Еколз зізнався у вбивсті, — скомпрометовано. Після цього Пам Гоббс (Різ Візерспун) починає підозрювати, що її чоловік та вітчим Стівена Бранча, Террі вбив хлопчиків. Ця підозра посилюється після того, як вона знайшла швейцарський армійський ніж Стівена у наборі інструментів Террі. Незабаром після цього Пам залишає Террі.

4 лютого 1994 року журі присяжних визнало Джессі Місскеллі винним у вбивстві першого ступеня (Майкла Мура) та двох вбивствах другого ступеня (Стівена Бранча та Крістофера Байєрса). Його засудили до довічного позбавлення волі плюс 40 років ув'язнення. Незважаючи на відсутність прямих доказів 19 березня 1994 року журі присяжних визнало Джейсона Болдвіна і Дам'єна Еколса винними у потрійному вбивстві за попередньою змовою. Джейсона Болдвіна засудили до довічного позбавлення волі, а Дам'єна Еколса до смертної кари.

У серпні 2011 року, після майже 20 років ув'язнення, Дам'єн Еколз, Джейсон Болдвін та Джесс Місскеллі були звільнені після нового судового розгляду. Під час нового судового розгляду двоє колишніх головних свідків обвинувачення — хлопчик та його мати, свідчили проти обвинувачення. Також Рон Лакс виявив зразок волосся на місці злочину, який нагадував ДНК Террі Гоббса. До цього ж дружина Джона Марка Байєра, батька однієї з жертв, померла при загадкових обставинах.

А Пам Гоббс продовжував шукати правду про вбивство сина…

У ролях[ред. | ред. код]

Актор Роль
Колін Ферт Рон Лакс, приватний детектив Рон Лакс, приватний детектив
Різ Візерспун Памела Гоббс, мати Стівена Бранча Памела Гоббс, мати Стівена Бранча
Брюс Ґрінвуд Девід Бернетт, суддя Девід Бернетт, суддя
Стівен Моєр Джон Фоґельман, заступник прокурора Джон Фоґельман, заступник прокурора
Дейн Де Гаан Кріс Морґан Кріс Морґан
Кевін Дюранд Джон Марк Байєрс, прийомний батько Крістофера Байєрса Джон Марк Байєрс, прийомний батько Крістофера Байєрса
Еліас Котеас офіцер поліції офіцер поліції
Емі Райан Маргарет Лакс, дружина Рона Лакса Маргарет Лакс, дружина Рона Лакса
Алессандро Нівола Террі Гоббс, вітчим Стівена Бранча Террі Гоббс, вітчим Стівена Бранча
Мірей Інос Вікі Гатчесон Вікі Гатчесон
Ґері Ґруббс[en] Дейл Гріффіс, експерт Дейл Гріффіс, експерт
Мартін Гендерсон Брент Девіс Брент Девіс
Коллетт Вульф[en] Ґлорі Шеттлз, експерт захисту Ґлорі Шеттлз, експерт захисту
Кристоффер Полага Вал Прайс, громадський захисник Дам'єн Еколза Вал Прайс, громадський захисник Дам'єн Еколза
Рекс Лінн Ґарі Ґітчелл, головний слідчий Західного Мемфісу Ґарі Ґітчелл, головний слідчий Західного Мемфісу
Метт Летчер Пол Форд, адвокат Джейсона Болдвіна Пол Форд, адвокат Джейсона Болдвіна
Майкл Ґледіс Дан Стідгем, адвокат Джесса Місскеллі Дан Стідгем, адвокат Джесса Місскеллі
Брайан Гов Макдоноу, детектив Макдоноу, детектив
Роберт Бейкер Брін Рідж, лейтенант поліції Брін Рідж, лейтенант поліції
Джеймс Гамрік Дам'єн Еколз Дам'єн Еколз
Сет Мерівезер Джейсон Болдвін Джейсон Болдвін
Джет Юргенсмейер Стів Бранч Стів Бранч
Брендон Спінк Крістофер Байєрс Крістофер Байєрс
Пол Бордман Майкл Мур Майкл Мур
Крістофер Гіґґінс Джесс Місскеллі Джесс Місскеллі
Джек Коґлан Аарон Гатчесон Аарон Гатчесон
Джулі Айві Мелісса Байєрс, прийомна мати Крістофера Байєрса Мелісса Байєрс, прийомна мати Крістофера Байєрса
Ізабелла Зенткович Аманда Гоббс Аманда Гоббс
Брук Джей Тейлор Регіна Мікс, офіцер поліції Регіна Мікс, офіцер поліції
Вілбур Фіцджеральд Том Том
Джо Берлінґер[en] свідок у суді свідок у суді
Рон Клінтон Сміт[d] сержант поліції сержант поліції
Ґері Вікс[en] тележурналіст тележурналіст
Анесса Ремзі[en] Розі Розі

Виробництво[ред. | ред. код]

Фільмування стрічки розпочалось 16 червня 2012 року в містах Морров та Атланті, штат Джорджія[6]. Сцени судового розгляду були зняті в місті Картерсвілль, у будівлі окружного суду Бартов[13]. Також у місті Іст-Пойнт фільмували сцени, які відбувалися у офісі Рона Лакса. Перше кадри стрічки були зфільмовані 26 червня 2012 року[14].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б Kaufman, Anthony (9 серпня 2013). Devil's Knot. Screen Daily. Архів оригіналу за 29 липня 2020. Процитовано 8.2.2019.(англ.)
  2. Stewart, Andrew (7 жовтня 2013). Image Entertainment Arrests Atom Egoyan's 'Devil’s Knot'. Variety. Архів оригіналу за 30 липня 2020. Процитовано 8.2.2019.(англ.)
  3. DEVIL'S KNOT (15). Entertainment Film Distributors. British Board of Film Classification. 14 квітня 2014. Архів оригіналу за 15 травня 2014. Процитовано 8.2.2019.(англ.)
  4. Вузол диявола [Архівовано 10 березня 2019 у Wayback Machine.] на сайті «Internet Movie Database»(англ.)
  5. Devil's Knot. Box Office Mojo. Архів оригіналу за 5 грудня 2014. Процитовано 8.2.2019.(англ.)
  6. а б Chitwood, Adam (16 липня 2012). Production Begins on DEVIL’S KNOT and VERY GOOD GIRLS. Collider. Архів оригіналу за 19 серпня 2012. Процитовано 8.2.2019.(англ.)
  7. Blay, Zeba (21 травня 2012). Colin Firth joins Reese Witherspoon in 'Devil's Knot'. Digital Spy. Архів оригіналу за 2 вересня 2012. Процитовано 30 серпня 2012.
  8. Atkinson, Nathalie (8 вересня 2013). TIFF 2013: All the night moves with Sandra Bullock, Reese Witherspoon and Jesse Eisenberg on the red carpet (but no George Clooney, sorry). National Post. Архів оригіналу за 09.09.2013. Процитовано 8.2.2019.(англ.)
  9. Devil's Knot opens in Canada in 4 days. 20 січня 2014. Процитовано 8.2.2019.(англ.)
  10. Barnard, Linda (23 липня 2013). TIFF: WikiLeaks movie The Fifth Estate to open film festival. Toronto Star. Архів оригіналу за 26 липня 2013. Процитовано 8.2.2019.
  11. Toronto film festival 2013: the full line-up. The Guardian. London. 23 липня 2013. Архів оригіналу за 25 липня 2013. Процитовано 8.2.2019.(англ.)
  12. West Memphis Three drama 'Devil's Knot' with Reese Witherspoon sets release date -- EXCLUSIVE. 10 лютого 2014. Архів оригіналу за травень 2, 2014. Процитовано березень 1, 2019.
  13. Reese Witherspoon filming ‘Devil’s Knot’ in Cartersville, GA this week. On Location Vacations. 1 липня 2012. Архів оригіналу за 2 серпня 2020. Процитовано 8.2.2019.(англ.)
  14. Johnson, Zach (26 червня 2012). Pic pregnant Reese Witherspoon begins shooting Devils Knot in Atlanta. US Magazine. Архів оригіналу за 28 січня 2013. Процитовано 8.2.2019.(англ.)

Посилання[ред. | ред. код]