Вузькоколійна залізниця Рудниця — Голованівськ

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Пасажирський поїзд на вузькоколійці в Рудниці
Автомотриса колії 750 мм на базі автомобіля ЗІМ

Вузькоколійна залізниця Рудниця — Гайворон — Голованівськ (Гайворонська вузькоколійка)вузькоколійна залізниця з шириною колії 750 мм у Вінницькій та Кіровоградській областях. Адміністративно перебуває в складі Одеської залізниці. Її довжина складає 130 км, вона є найдовшою вузькоколійкою в Європі.

Розташування та історія[ред. | ред. код]

Вузькоколійка починається в смт Рудниця, проходить через міста Бершадь і Гайворон і закінчується нині в смт Голованівськ [раніше — до Підгородної]. Загальна довжина — 130 км (78 км від Рудниці до Гайворона і 52 км від Гайворона до Голованівська).

Залізниця була побудована наприкінці 19 століття, у 1887 році, як частина величезної системи вузькоколійних залізниць що належали до товариства Південних під'їзних шляхів.

У 1980-тих роках паралельно вузькоколійці почалося будівництво лінії широкої колії від Гайворона до Підгородної. Були побудовані ділянки Гайворон — Таужне і Голованівськ — Підгородна, після чого будівництво припинилося. У 2001 році вузькоколійну ділянку від Голованівська до Підгородної було закрито для руху поїздів, а потім розібрано.

Посилання[ред. | ред. код]

Див. також[ред. | ред. код]