Вулиця Андрія Гурічева

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Вулиця Андрія Гурічева
Новомиргород
Вулиця Андрія Гурічева вранці
Вулиця Андрія Гурічева вранці
Вулиця Андрія Гурічева вранці
Місцевість Центр
Назва на честь Андрія Гурічева
Колишні назви
Гімназична, Кірова
Загальні відомості
Протяжність 1,2 км
поштові індекси 26000
Транспорт
Маршрутні таксі №1, №2, №3
Зовнішні посилання
У проєкті OpenStreetMap пошук у Nominatim
Мапа
CMNS: Вулиця Андрія Гурічева у Вікісховищі

Ву́лиця Андрі́я Гу́річева (колишні назви — Гімназична, Кірова) — вулиця в місті Новомиргород Кіровоградської області. Протяжність — близько 1,2 км. Одна з центральних вулиць міста. Частина територіальної дороги місцевого значення Т 1209.

Розташування[ред. | ред. код]

Починається від вулиці Салганної в західній частині центру міста, простягається на схід в напрямку річки, закінчуючись мостом через Велику Вись. На іншому березі переходить у вулицю Перемоги.

Прилеглі вулиці: Лесі Українки, Маяковського, Соборності, Євгенія Присяжного, пров. Банний.

Історія[ред. | ред. код]

Свою історичну назву — Гімназична — вулиця отримала через жіночу гімназію, що розташовувалась на місці сучасної ЗОШ № 2 до Жовтневого перевороту 1917 року.

В період військових поселень (18201857) вулиця була однією з основних у місті. На плані Новомиргорода 1834 року можна побачити, що тут розташовувались будинки начальника дивізії, дивізійного чергування та штабу чотирьох округів, будинок для проживання офіцерів, ярмаркові лавки; поза тогочасними межами вулиці, але на території, що зараз є початком вулиці Андрія Гурічева — манеж та екзерциргаус (місце для солдатських навчань).[1]

В радянський період на перехресті вулиць Кірова та Соборності містився гастроном з круглими дерев'яними сходами, що вважався візитівкою Новомиргорода. Знесений в 1980-ті роки для будівництва фонтану в процесі перепланування центральної площі.

До листопада 2015 року вулиця була названа на честь радянського державного та політичного діяча Сергія Мироновича Кострикова. За часів незалежності історичну назву вулиці повернуто не було. Відповідно до протоколу №2 засідання топонімічної комісії при виконавчому комітеті Новомиргородської міської ради від 9 вересня 2015 року, на громадське обговорення з-поміж інших урбанонімів було винесено варіант перейменування вулиці на вул. Андрія Гурічева.[2] 13 листопада того ж року на сесії міської ради вулицю було перейменовано.

Об'єкти[ред. | ред. код]

Основні об'єкти, розташовані по вулиці Андрія Гурічева:

  • Відділ УМВС України в Кіровоградській області
  • Прокуратура
  • Центр зайнятості
  • Сквер воїнів-інтернаціоналістів
  • магазини, відділення банків тощо

Фотогалерея[ред. | ред. код]

Див. також[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]

  • Омельчук І. В. Рідний край. Історико-краєзнавчі дослідження. — К.: КМЦ «Поезія», 2004. — 492 с. ISBN 9668455037

Примітки[ред. | ред. код]

  1. План міста Новомиргорода 1834 року та пояснення до нього. Матеріали з архіву Петра Озерова, музейна кімната Новомиргородської міської ради
  2. Проект перейменування вулиць на території Новомиргородської міської ради // «Новомиргородщина», № 37 (9328) від 12.09.2015. — С. 2. Архів оригіналу за 17 листопада 2015. Процитовано 13 жовтня 2015.