Вулиця Семена Антонця (Полтава)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Вулиця Семена Антонця
Полтава
Місцевість Колонія
Район Київський
Назва на честь Антонця Семена Свиридоновича
Колишні назви
вул. Фабрикантська, вул. Нижньо-Фабрикантська, вул. Балакіна
Зовнішні посилання
У проєкті OpenStreetMap пошук у Nominatim
Мапа
CMNS: Вулиця Семена Антонця у Вікісховищі

Ву́лиця Семена Антонця — одна із вулиць Полтави, знаходиться в історичній місцевості Колонія у Київському районі. Пролягає від вулиці Театральної до вулиці Лугової. До вулиці Семена Антонця прилучається: провулок Шкільний — Ярослава Мудрого —Федора Моргуна — Олександра Лютого і 2-й Прорізний провулок.

Вулицю прокладено на початку XIX століття згідно з планами Полтави 18031804 років, за якими була розпланована територія між Павленківським і Байковим ярами для домоволодінь, які переносилися в зв'язку з перебудовою центру міста. Назву одержала від фабрик-майстерень німців-ремісників запрошених за часів Олексія Куракіна, для яких було споруджено близько 50 дерев'яних будинків (не збереглися). На початку вулиці у 1810 році зведено перший театр, відкрито лютеранську Петропавлівську кірху, споруджено будинок провіантських складів, у кінці — цегельний завод. Вулицю реконструйовано у 19431980 роках. Забудована багатоповерховими та індивідуальними житловими будинками.

Під час декомунізації та дерусифікації —вулицю на честь Балакіна Василя Федоровича у 2023 році перейменували на честь Антонця Семена Свиридовича.[1][2]

Галерея[ред. | ред. код]

Вулиця Семена Антонця
Анотаційна дошка
Вулиця Семена Антонця 2 (школа №7)
Вулиця Семена Антонця 10
Вулиця Семена Антонця 26

Література[ред. | ред. код]


  1. Вулицю Балакіна в Полтаві перейменують: варіанти для нової назви. ЗМІСТ (uk-UA) . 4 лютого 2023. Процитовано 20 вересня 2023.
  2. У Полтавській громаді офіційно перейменували ще 95 вулиць (перелік). Інтернет-видання «Полтавщина» (укр.). 19 травня 2023. Процитовано 20 вересня 2023.