Вулиця Вакуленчука (Мелітополь)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Вулиця Вакуленчука
Мелітополь
Місцевість Центр
Назва на честь Григорія Вакуленчука
Транспорт
Рух двосторонній
Зовнішні посилання
У проєкті OpenStreetMap пошук у Nominatim
Мапа
CMNS: Вулиця Вакуленчука у Вікісховищі

Вулиця Вакуленчука — вулиця в Мелітополі. Починається від вулиці Івана Богуна, перетинає дві важливі магістралі — проспект Богдана Хмельницького (М-18) і вулицю Івана Алексєєва (М-14), і закінчується в садових ділянках між вулицею Івана Алексєєва та залізницею.

У центральній частині вулиці знаходяться житловий масив і НДІ зрошуваного садівництва, значну територію також займає приватний сектор. Покриття в основному асфальтне, за винятком ґрунтового відрізка на початку вулиці.

Назва[ред. | ред. код]

Вулиця названа на честь Григорія Микитовича Вакуленчука (1877-1905) — організатора і ватажка (згідно радянській пропаганді) повстання на броненосці «Потьомкін»[1].

У 2016 році, коли в рамках декомунізації відбувалося перейменування ряду вулиць Мелітополя, обговорювалося також перейменування та вулиці Вакуленчука[2]. Однак оскільки Вакуленчук не був комуністичним діячем, комісія з розгляду питань ліквідації символів тоталітаризму та повернення історичних назв при міськвиконкомі не стала виносити вулицю на перейменування, і вулиця зберегла стару назву[3].

Історія[ред. | ред. код]

В офіційних документах вулиця Вакуленчука вперше згадується 29 жовтня 1941 року.

26 червня 2002 року одну з ділянок було виділено на нову вулицю, яка отримала ім'я мелітопольського садівника Михайла Сидоренка[4].

Об'єкти[ред. | ред. код]

Галерея[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Улица Вакуленчука на сайте «Медовый город и край». Архів оригіналу за 8 березня 2016. Процитовано 17 червня 2013. 
  2. Дяткова Н. 50 улиц, 26 переулков и одна площадь могут потерять свои "прокоммунистические" имена. Архівна копія на сайті Wayback Machine. 10 апреля 2015. Мелитопольские ведомости.
  3. Ольховская Ю. (Где)коммунизация? Архівна копія на сайті Wayback Machine. 14 февраля 2016. Мелитопольские ведомости.
  4. Н. В. Крылов. Улицы Мелитополя. Историко-географический словарь. — Мелитополь : Издательский дом МГТ, 2011. — 300 прим.(рос.)