Вулиця Захисників України (Черкаси)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Вулиця Волкова (Черкаси))
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Вулиця Захисників України
Черкаси
На початку вулиці Захисників України
На початку вулиці Захисників України
На початку вулиці Захисників України
Район Придніпровський район
Колишні назви
Гостромогильна, Ворошилова, Мазепинська, Фестивальна, Волкова
Загальні відомості
Протяжність 700 м
Зовнішні посилання
У проєкті OpenStreetMap пошук у Nominatim
На карті
На карті населеного пункту
Мапа

Вулиця Захисників України — вулиця у Придніпровському районі міста Черкаси. Починається від вулиці Володимира Великого і простягається на південний схід, впираючись у вулицю Різдвяну. Перетинає всього 2 вулиці (Нижню Горову та Новопречистенську) і від неї починається вулиця В'ячеслава Чорновола. 1967 року було приєднано провулки Чернишевського та Тургенєва.

Опис[ред. | ред. код]

Обласна санепідемстанція

Вулиця неширока, має по одній смузі руху в кожен бік.

Походження назви[ред. | ред. код]

Вулиця згадується ще з 1888 року і мала тоді назву Гостромогильна. Ще на початку XX століття тут існував великий курган Гостра Могила. Гострими Могилами в Україні в народі називалися великі крутосхилі скіфські, як правило, царські кургани (2,5 тис. років тому). Даний курган, заввишки 5-6 м, було знищено, принаймні, його наземну частину, перед початком першої світової війни. Назва вулиці Гостромогильна є надзвичайно рідкісною, унікальною (черкасизм), стосується не лише історії міста у XIX столітті, але і його стародавньої доісторії. 1941 року вулицю було перейменовано на Ворошилова. В період німецької окупації у 19411943 роках називалась Мазепинською, потім їй було повернуто довоєнну назву. 1957 року були спроби повернути їй історичну назву Гостромогильної, але все ж таки її назвали Фестивальною. 1971 року, після трагічної загибелі екіпажу космічного корабля «Союз-11», вулиця отримала назву на честь загиблого льотчика-космонавта СРСР Владислава Волкова. Депутати Черкаської міської ради під час сесії 13 липня 2023 року прийняли рішення про перейменування кількох вулиць, зокрема й вулиці Волкова на вулицю Захисників України[1].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Катерина Костюк (14 липня 2023). У Черкасах перейменували вулиці. Серед нових назв — Захисників України, Князя Ольгерда, Джохара Дудаєва. suspilne.media. Національна суспільна телерадіокомпанія України. Архів оригіналу за 4 жовтня 2023. Процитовано 9 січня 2024.

Джерела[ред. | ред. код]