Вулиця Генерала Пухова (Чернігів)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Вулиця Генерала Пухова
Чернігів
вулиця Генерала Пухова
вулиця Генерала Пухова
вулиця Генерала Пухова
Район Деснянський
Назва на честь Пухова Миколи Павловича
Колишні назви
Радгоспна
Загальні відомості
Протяжність 2 км.
поштові індекси 14032
Транспорт
Тролейбуси № 6, 7, 8
Маршрутні таксі № 8, 11, 26, 30, 44
Зовнішні посилання
У проєкті OpenStreetMap пошук у Nominatim
Мапа
CMNS: Вулиця Генерала Пухова у Вікісховищі

Ву́лиця Генерала Пухова — вулиця міста Чернігова. Починається від вул. Шевченка і йде до вул. Генерала Белова.

Перші будинки були зведені на початку XX ст., тоді ще на польовій дорозі. У 30-х роках польова дорога від вул. Революції (нині вул. Шевченка) до нинішньої вул. Одинцова отримала статус вулиці і назву — вул. Радгоспна. У 60-70-ті рр. вулицю продовжили на північ до вул. Генерала Белова і переіменували на честь генерал-полковника, героя Радянського Союзу Миколи Пухова — головнокомандувача 13-ї армії, яка брала участь у відвоюванні Чернігова у німців під час Другої світової війни[1].

Вулиця переважно забудована індивідуальними житловими будинками, у кінці забудована багатоповерхівками.

Одна з "дитячих фортець" перед знесенням

Цікавою особливістю дитячих майданчиків по вулиці були цегляні двобаштові фортеці. Зведені разом з багатоповерхівками, за два десятки років вони зазнали руйнації і стали аварійними. У 2014 році більшість "фортець" були знесені. Замість них збудували великий дитячий майданчик[2]. Наразі залишилась одна башта біля 144-го будинку.

Приблизно посередині вулиці розміщується забудова індивідуальними будинками, яку місцеве населення називає Циганським хутором. Вважається, що даний топонім пішов від старої циганської садиби. Нині місце гіпотетичного розміщення садиби впізнається за залишком фундамента і яблуневими посадками.

Березовий гай[ред. | ред. код]

До 80-х років XX ст. на місці парку був березовий ліс, всередині якого знаходились рівчаки від давнього русла Десни. По завершенні забудови вулиці, у березовому гаю провели асфальтовані доріжки, встановили лави і скульптури. Парк отримав назву "Комсомольський".

У 2015 р. парк знову було облаштовано: встановили нові лави, а також дитячий майданчик. Майданчик був встановлений кандидатом від пропрезидентської партії Березенка Сергія.

До дня перемоги 2016 року було проведено оновлення інфраструктури парку. З'явились нові дерев’яні лавочки, баки для сміття. Дитячі ігрові майданчики обнесли парканом, подалі облаштували спеціальні зони для барбекю. Також в парку висадили алею бузку, а в майбутньому тут посадять й десятки інших дерев. Оновлення парку проведено працівникам компанії «УкрБуд»[3]. В той же рік в парку висадили алею дубів, на честь чернігівців полеглих у зоні АТО. Кожне дерево іменне і позначене відповідною табличкою.

У 2017 році стався конфлікт громадськості із місцевим забудовником щодо передачі близько півтора гектари площі парку під багатоповерхову забудову. 6 червня у Деснянському районному суді м. Чернігова відбувся розгляд позову забудовника «УкрСіверБуд» до міської ради щодо забудови Березового гаю. Місцева громада, а також міські еко-активісти, в цей же день вийшли на протестну акцію-перфоманс "Пікнік біля суду" відстоюючи право збереження зеленої зони. Ще одним громадським актом стало закладання капсули із протестним листом, яка буде відкрита в разі поновлення будівництва[4]. Суд відхилив позов забудовника[5].

Березовий гай влітку 2017 року

Натомість, було вирішено надати парку новий статус — районного парку. Відповідний проект рішення ухвалили на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради[6][7].

25 жовтня 2017 року почали чергову реконструкцію парку на 1,3 млн. гривень[8]. У перші тижні заасфальтували основні стежки, які досі не мали асфальтового покриття. Планується встановлення мережі освітлення, облаштування парковок, туалетів і велодоріжок.

У листопаді активісти, які рік боронили парк від забудови, провели акцію засадження пустирів молодими деревами. Причиною тому слугували побоювання, щодо повторної спроби забудувати парк. Оскільки апеляційний суд скасував рішення попередньої судової інстанції щодо заборони будівництва, справу передали до касаційної інстанції[4].

Час від часу у парку влаштовують деякі міські свята.

Об'єкти[ред. | ред. код]

На вулиці Пухова розташовані такі об'єкти:

  • буд. № 140 — супермаркет Квартал і перукарня "Каприз"[9];
  • буд. № 142 — відділення №8 Нової пошти, аптека "Ескулап", Ломбард "Партнер", супермаркет "Аврора", магазин "Чесна ціна" і піцерія "Базис"[10];

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Чернігівщина: Енциклопедичний довідник. За ред. А.В. Кудрицького — К., Українська Радянська Енциклопедія, 1990. — С. 685
  2. Новий майданчик: дітям – радість, батькам – спокій | Події і коментарі. www.pik.cn.ua. Архів оригіналу за 17 листопада 2017. Процитовано 17 листопада 2017.
  3. У Чернігові реконструювали парк Березовий гай. Gorod.cn.ua (українська) . 13.5.2016. Архів оригіналу за 26 червня 2018. Процитовано 10.6.2017.
  4. а б У парку Березовий Гай очікується реконструкція (Відео) – ЧЕline. ЧЕline (ru-RU) . 6 травня 2017. Архів оригіналу за 17 листопада 2017. Процитовано 17 листопада 2017.
  5. «Березовий гай» офіційно стане парком. офіційний вебпортал Чернігівської міської ради (українська) . 6.6.2017. Архів оригіналу за 28 червня 2019. Процитовано 10.6.2017.
  6. Проект рішень виконкому "Про погодження створення районного парку" (Українська) . Архів оригіналу за 17 листопада 2017. Процитовано 10.06.2017.
  7. Березовий гай стане «районним парком»?. Чернігівщина: події і коментарі (українська) . 10:38 05.06.2017. Архів оригіналу за 24 березня 2022. Процитовано 10.06.2017.
  8. Реконструкція мереж зовнішнього освітлення в парку «Березовий гай», вул. Генерала Пухова, м. Чернігів (коригування). prozorro.gov.ua (ua) . Архів оригіналу за 23 березня 2022. Процитовано 17 листопада 2017.
  9. г. Чернигов, ул. Пухова, 140, мап.сн.юа
  10. г. Чернигов, ул. Пухова, 142 [Архівовано 24 квітня 2018 у Wayback Machine.], мап.сн.юа