Вулиця Дмитра Донцова (Житомир)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Вулиця Дмитра Донцова
 Україна
Будинок 20
Населений пункт Житомир
Місцевість Богунський район
Назва на честь Донцов Дмитро Іванович
Поштові індекси 10014
Зовнішні посилання
У проєкті OpenStreetMap 2692156 ·R (Житомир)
Мапа
CMNS: Вулиця Дмитра Донцова у Вікісховищі

Вулиця Дмитра Донцова — вулиця в Богунському районі міста Житомир.

Названа на честь видатного українського державного та політичного діяча, публіциста, філософа, ідеолога українського націоналізму Дмитра Донцова.

Історія[ред. | ред. код]

Починається від вулиці Леха Качинського і, звиваючись, прямує на схід, де закінчується перехрестям з Лермонтовською вулицею.

Довжина — 650 метрів.

Назва першої частини вулиці (колишня вул. Лазо) відома з 1781 року як вулиця Тісна. У ХІХ ст. — Малочуднівська вулиця. Ця назва пояснюється тим, що у ці часи вулиця виходила на Велику Чуднівську (тепер — Леха Качинського) і була стосовно останньої — другорядною. Назва другої частини вулиці (колишній кінець вул. Театральної) у 1781 р. — Глиняна вулиця. Та частина вул. Дмитра Донцова, в якій знаходився будинок родини московського адмірала Олексія Щастного (сучасний № 20), у другій пол. ХХ ст. мала назву провулок Щастного.

На історичному будинкові № 20 досі збереглась пам'ятна дошка Щастного, встановлена в 2010 році, хоча УІНП рекомендував міській владі демонтувати її.

У 1919 р. була здійснена спроба перейменувати вулицю на честь Куліша, але назва не закріпилася. За радянських часів перейменована на честь більшовика Сергія Лазо. Назва була абстрактним топонімом, оскільки С. Лазо ніяким чином не пов'язаний з Житомиром.

У 1992 р. дістала назву на честь уродженця Житомира адмірала Балтійського флоту Олексія Щастного.

20 травня 2016 року була перейменована у відповідности до розпорядження[1] голови Житомирської ОДА на вулицю Дмитра Донцова.

Транспорт[ред. | ред. код]

  • З 1974 р. на вулиці здійснюється тролейбусний рух (маршрут № 5), з 1979 р. маршрути № 5А, 9, 15А, з 2018-го — Н5.
  • Автобуси № 9,104.

Будівлі[ред. | ред. код]

  • Військова прокуратура Житомирського гарнізону — буд. № 20.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Розпорядження голови обласної адміністрації № 140 від 20 травня 2016 року «Про перейменування топонімічних об'єктів та демонтаж пам'ятників та пам'ятних знаків у Житомирській області» (PDF). Архів оригіналу (PDF) за 17 квітня 2018. Процитовано 5 березня 2019.