Вюрцбурзький трамвай

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Вюрцбурзький трамвай
Країна  Німеччина
Місто Вюрцбург
Дата відкриття 8 квітня 1892
Оператор Würzburger Straßenbahn GmbHd
Сайт wvv.de
Ширина колії метрова колія
Схема маршрутів

CMNS: Вюрцбурзький трамвай у Вікісховищі

Вю́рцбурзький трамва́й (нім. Straßenbahn Würzburg) — трамвайна система баварського міста Вюрцбург.

На кінній тязі[ред. | ред. код]

Плани побудувати в Вюрцбурзі трамвай обговорювалися з 1875 року, після того, як укріплення міста були знесені і все більша кількість жителів стало селитися за межами історичних меж міста. Побудований як трамвай на кінній тязі: першу ділянку Зандерау — Вюрцбурзький собор — Зандгассе відкрито 8 квітня 1892 (2,2 км). Початкові сумніви в економічній ефективності кінної тяги швидко розвіялися, і мережа продовжувала розвиватися. Спочатку деякі ділянки через вузькість вулиць були одноколійними, проте після реконструкції та розширення вулиць сформувалася сьогоденна центральна магістраль міста: вокзал — Кайзерштрассе — Юліуспроменаде — ринкова площа — собор — ратуша, по яких проходить спільна для декількох трамвайних ліній траса.

Перша половина XX століття[ред. | ред. код]

У 1900 році вюрцбурзький трамвай електрифіковано. До 1909 року довжина маршрутів складала вже 14,1 км, у Целлерау (за Майном) і в Громбюль. У роки Першої світової війни через брак вугілля на електростанції рух трамваїв неодноразово зупинявся. У 1919 році частина шляхів була розібрана і здана на металобрухт, а 20 квітня 1920 а на хвилі післявоєнного економічної кризи рух знову припинився. Місто взяло інфраструктуру закритого трамвая на свій баланс; було створено нове акціонерне товариство, і в 1924 р. трамвай був пущений знову, однак не на всіх довоєнних маршрутах; надалі мережа розвивалася за участю приватних пожертвувань. У 1929 р. лінія трамвая досягла Гайдінгсфельда (раніше самостійного міста). У такому вигляді мережа зберігалася до кінця Другої світової війни.

Сучасний розвиток[ред. | ред. код]

Вюрцбурзьке трамвайне депо
Трамвай у Вюрцбурзі

У 1960-і роки система реорганізована. Трамвайна система експлуатується компанією Würzburger Straßenbahn GmbH, дочірнім підприємством міської комунальної і транспортної компанії.

У 1989 році відкрита лінія до Гойхельгофа, продовжена в 1997 р. до Роттенбауера (південь міста). У 1990-і роки закуплено сучасні низькопідлогові вагони, проведена модернізація колій та інфраструктури. Відповідно до нових стандартів розвитку міського рейкового транспорту в ряді випадків побудовані виділені колії для трамваїв (там, де ширина вулиць цього не дозволяє — в Старому місті і в частині району Зандерау — трамваї і автотранспорт, як і раніше, не розділені).

Розглядаються плани будівництва нових ліній, зокрема, до нових корпусів Вюрцбурзького університету на Хубланді (зараз цей напрямок обслуговується автобусом 10), до магазину ІКЕА на Бундесштрассі і продовження лінії в Громбюль.

Висувався проект будівництва регіональної міської залізниці Майнської Франконії («Майнфранкенбан») за зразком Карлсруе, яка зв'яже Вюрцбург з Кітцингеном, Швайнфуртом, Оксенфуртом і Лауденею[уточнити]. Цей проект був відкинутий міською фракцією ХСС з фінансових міркувань, проте дискусія довкола перспектив такого розвитку триває.

Параметри[ред. | ред. код]

Оплата єдина з системою міського автобусу (Omnibusverkehr). П'ять маршрутів, довжина мережі 19,7 км, напруга 750 вольт. Інтервал 12 хв, після 9 год вечора 15 хв, по суботах 20 хв. По неділях і святкових днях лінії 1, 2 і 3 не обслуговуються, ходять тільки маршрути 4 і 5 з інтервалом 20 хвилин (у неділю ввечері — півгодини). Вюрцбурзький трамвай перевозить майже 20 мільйонів пасажирів на рік.

Лінії[ред. | ред. код]

Лінія Маршрут Час проїзду Довжина у двоколійному обчисленні
1 Громбюль — Університетські клініки — Головний вокзал — Юліуспроменаде — Центр — Зандерринг — Зандерау 20 хвилин 10,4 км
2 Головний вокзал — Юліуспроменаде — Вертштрассе — Целлерау 14 хвилин 8,0 км
3 Головний вокзал — Юліуспроменаде — Центр — Зандерринг — Штайнбахталь — Ройтерштрассе — Хойхельхоф 27 хвилин 19,3 км
4 Зандерау — Зандерринг — Центр — Юліуспроменаде (із заходом на головний вокзал і назад) — Вертштрассе — Целлерау 23 хвилин 12,6 км
5 Громбюль — Університетська клініка — Головний вокзал — Юліуспроменаде — Центр — Зандерринг — Штайнбахталь — Ройтерштрассе — Хойхельхоф — Роттенбауер 39 хвилин 26,2 км

Література[ред. | ред. код]

  • Hendlmeier, Wolfgang: Handbuch der deutschen Straßenbahngeschichte — Band I, München 1981- S. 90 ff.
  • Höltge, Dieter: Deutsche Strassen- und Stadtbahnen — Band I Bayern — Gifhorn 1977, S. 215 ff.

Посилання[ред. | ред. код]