Вєслав Єнджейчак

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Вєслав Єнджейчак
пол. Wiesław Wiktor Jędrzejczak
Народився 1 жовтня 1947(1947-10-01) (76 років)
Польща Гдиня, Польща
Країна Польща Польща
Національність поляк
Діяльність лікар, інтерніст, гематолог, онколог, трансплантолог, викладач університету
Alma mater Варшавський медичний університет
Галузь медицина (гематологія)
Заклад кафедра і клініка гематології, онкології і внутрішніх захворювань Варшавського медичного університету
Вчене звання професор
Науковий ступінь доктор медичних наук
Відомий завдяки: перший польський лікар, який здійснив операцію з трансплантації кісткового мозку
Нагороди нагорода Фонду польської науки (1993)

CMNS: Вєслав Єнджейчак у Вікісховищі

Вєслав Віктор Єнджейчак (пол. Wiesław Wiktor Jędrzejczak, 1 жовтня 1947(19471001), Гдиня, Польща) — польський лікар-гематолог, фахівець з хвороб внутрішніх органів, клінічний онколог, трансплантолог, почесний доктор медицини і професор Варшавського медичного університету[1].

Біографія[ред. | ред. код]

Лікарська діяльність[ред. | ред. код]

Єнджейчак закінчив Варшавський медичний університет, деякий час стажувався і працював в США. Відомий як один з провідних трансплантологів Польщі. 28 листопада 1984 року команда лікарів на чолі з професором Вєславом Єнджейчаком провела першу в історії польської медицини операцію з пересадки кісткового мозку: пересадку здійснили шестирічній дівчинці Олі Пшибильській (донором стала її 3-річна сестра Катажина).

У 2003 році Єнджейчак, який повернувся з США на батьківщину, провів вперше успішне переливання пуповинної крові від двох донорів: команда Єнджейчака стала другою в світі, яка зайнялася цим. Ці операції часто є єдиним способом врятувати людей з діагнозом «лейкемія», яким протипоказана пересадка кісткового мозку від дорослого донора. За словами Єнджейчака, переливання пуповинної крові може врятувати значне число людей, які ще кілька десятиліть тому були б приречені на смерть незалежно від старань лікарів[2].

У 2007 році Єнджейчак став суб'єктом скандалу після того, як один з його пацієнтів, 21-річний Бартек Мисяк, який страждав від лейкемії, помер після операції з пересадки стовбурових клітин з пуповинної крові. Лікаря звинуватили в тому, що він навмисно відмовився проводити пересадку кісткового мозку, хоча той запевняв, що серед 8 мільйонів потенційних донорів для Мисяка не знайшлося підходящого. Пізніше експертиза показала, що батько Бартека, Роберт, міг стати донором для сина і врятувати його від смерті. Провідні польські медики відмовилися коментувати експеримент[3].

Наукова діяльність[ред. | ред. код]

Є керівником кафедри і клініки гематології, онкології і внутрішніх захворювань Варшавського медичного університету (знаходиться в Окремому громадському центральному госпіталі), членом Комітету з біоетики Польської академії наук[4]. Державний консультант з питань гематології. Нагороджений премією фонду Польської науки в 1993 році за роботу на тему молекулярних і клітинних механізмів утворення кров'яних клітин[5].

Примітки[ред. | ред. код]

Література[ред. | ред. код]

  • Współcześni uczeni polscy. Słownik biograficzny, tom II: H–Ł (redaktor naukowy Janusz Kapuścik), Warszawa 1999, s. 199 (z fotografią)