Вівсянка великонога

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Вівсянка великонога

Біологічна класифікація
Домен: Еукаріоти (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клас: Птахи (Aves)
Ряд: Горобцеподібні (Passeriformes)
Родина: Passerellidae
Рід: Великонога вівсянка (Pezopetes)
Cabanis, 1861
Вид: Вівсянка великонога
Pezopetes capitalis
Cabanis, 1861
Ареал виду
Ареал виду
Підвиди

(Див. текст)

Посилання
Вікісховище: Pezopetes capitalis
Віківиди: Pezopetes capitalis
ITIS: 561952
МСОП: 22721557
NCBI: 380363

Вівся́нка великонога[2] (Pezopetes capitalis) — вид горобцеподібних птахів родини Passerellidae[3]. Мешкає в Коста-Риці і Панамі. Це єдиний представник монотипового роду Великонога вівсянка (Pezopetes).

Опис[ред. | ред. код]

Великоногі вівсянки

Довжина птаха становить 20 см, вага 56 г. Дзьоб тонкий, хвіст короткий, лапи великі і міцні. Голова темно-сіра, горло, лоб і скроні чорні. Верхня частина тіла темно-оливкова, крила і хвіст чорні з оливковими краями. Нижня частина тіла яскраво-оливкова, боки і нижня частина живота мають коричневий відтінок. У молодих птахів голова темно-оливкова, верхня частина тіла поцяткована чорнуватим лускоподібним візерунком, нижня частина тіла охристо-оливкова.

Поширення і екологія[ред. | ред. код]

Великоногі вівсянки мешкають в горах Коста-Рики і західної Панамі. Вони живуть в підліску вологих гірських тропічних лісів, в бамбукових заростях та на високогірних луках. Зустрічаються на висоті від 2150 до 3350 м над рівнем моря.

Поведінка[ред. | ред. код]

Великоногі вівсянки ведуть переважно наземний спосіб життяЮ, зустрічаються парами. Вони живляться комахами і павуками, яких шукають в опалому листі, а також насінням і ягодами. Гніздо велике, чашоподібне, робиться з рослинного матеріалу, розміщується в густих бамбукових або чагарникових заростях на висоті до 2 м над землею. В кладці від 1 до 2 білих або синюватих яєць, поцяткованих коричневими плямками. Інкубаційний період триває 12-14 днів. Лише самиця будує гніздо і насиджує яйця.

Збереження[ред. | ред. код]

МСОП класифікує цей вид як такий, що не потребує особливих заходів зі збереження. За оцінками дослідників, популяція великоногих вівсянок становить від 20 до 50 тисяч птахів. Це досить поширений вид в межах свого ареалу.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. BirdLife International (2016). Pezopetes capitalis. Архів оригіналу за 21 квітня 2021. Процитовано 17 квітня 2022.
  2. Фесенко Г. В. Вітчизняна номенклатура птахів світу. — Кривий Ріг : ДІОНАТ, 2018. — 580 с. — ISBN 978-617-7553-34-1.
  3. Gill, Frank; Donsker, David, ред. (2022). New World sparrows, bush tanagers. IOC World Bird List Version 12.1. International Ornithologists' Union. Архів оригіналу за 18 березня 2022. Процитовано 17 квітня 2022.

Джерела[ред. | ред. код]