Вівсянка очеретяна

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Вівсянка очеретяна
Самець та самка вівсянки очеретяної
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клас: Птахи (Aves)
Ряд: Горобцеподібні (Passeriformes)
Родина: Вівсянкові (Emberizidae)
Рід: Вівсянка (Emberiza)
Вид:
Вівсянка очеретяна (E. schoeniclus)
Біноміальна назва
Emberiza schoeniclus
(Linnaeus, 1758)
Ареал очеретяної вівсянки      Гніздування      Осіле проживання      Шляхи міграції      Зимування
Яйця Emberiza schoeniclus

Вівся́нка очере́тяна[1] (Emberiza schoeniclus) — невеликий співочий птах з родини вівсянкових. В Україні — гніздовий, перелітний та зимуючий птах.

Морфологічні ознаки[ред. | ред. код]

Невеликий птах, за розміром схожий на горобця. У довжину сягає 16 см, розмах крил становить 23 см, довжина крила — 7,5 см, хвоста — 5,5 см.

У дорослого самця в шлюбному вбранні голова, горло і верхня частина вола чорні; «вуса», а також смуга, яка знаходиться на боках і на задній частині шиї, білі; спина і верхні покривні пера крил рудувато-бурі, з темною строкатістю; поперек і надхвістя сірі; боки тулуба білуваті, з невеликою кількістю темних рисок; груди, черево і підхвістя білі; махові і стернові пера бурі, зі світлою облямівкою, на крайніх стернових перах білий колір; дзьоб чорний; ноги бурі; у позашлюбному вбранні голова бура; горло і верхня частина вола білуваті, з домішкою чорного; «вуса» і смуга на шиї вохристі; дзьоб сірий. У дорослої самки в шлюбному оперенні голова бура, з темними рисками; над оком світла «брова»; «вуса» білуваті; горло білувате, по краях окреслене чорно-бурим; поперек і надхвістя бурі; на боках тулуба темні риски; дзьоб бурий; білої смуги на шиї нема; у позашлюбному оперенні голова світліша; «брови» і «вуса» вохристі. Молодий птах подібний до дорослої самки у позашлюбному оперенні.[2]

Живлення[ред. | ред. код]

Раціон вівсянки очеретяної переважно становить насіння.

Поширення[ред. | ред. код]

Ареал виду охоплює всю територію Європи та західну Азію, за винятком гірських районів[3]. В Україні — гніздовий, перелітний та зимуючий птах. Крім Карпат і більшої частини Криму, гніздиться майже по всій території. Зимує в лісостеповій та степовій смугах України[4].

Місце проживання[ред. | ред. код]

Мешкає в заростях очерету, тростини тощо по берегах ставків, річок, озер та на болотах, де й влаштовує свої гнізда.

Галерея[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Маркевич О. П. Російсько-українсько-латинський зоологічний словник / О. П. Маркевич, К. І. Татарко. — К.: Наукова думка, 1983. — 410 с.
  2. Фесенко Г. В., Бокотей А. А. Птахи фауни України (польовий визначник). — К., 2002. — 416 с. — ISBN 966-7710-22-X.
  3. Архівована копія. Архів оригіналу за 14 лютого 2015. Процитовано 23 червня 2013.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з текстом «archived copy» як значення параметру title (посилання)
  4. Птахи України. Архів оригіналу за 4 березня 2016. Процитовано 23 червня 2013.