Вівсянка синя

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Вівсянка синя
Самець синьої вівсянки
Самець синьої вівсянки
Біологічна класифікація
Домен: Еукаріоти (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клас: Птахи (Aves)
Ряд: Горобцеподібні (Passeriformes)
Родина: Саякові (Thraupidae)
Рід: Синя вівсянка (Porphyrospiza)
Вид: Вівсянка синя
Porphyrospiza caerulescens
(Wied, 1840)
Ареал виду
Ареал виду
Синоніми
Tanagra caerulescens
Passerina caerulescens
Rhopospina caerulescens
Посилання
Вікісховище: Porphyrospiza caerulescens
Віківиди: Porphyrospiza caerulescens
ITIS: 562426
МСОП: 22723966
NCBI: 460185

Вівсянка синя[2] (Porphyrospiza caerulescens) — вид горобцеподібних птахів родини саякових (Thraupidae)[3]. Мешкає в Бразилії і Болівії.

Опис[ред. | ред. код]

Довжина птаха становить 12,5 см. У самців під час сезону розмноження забарвлення яскраве, кобальтово-синє, під час негніздового періоду воно бурувате, плямисте. Дзьоб тонкий, яскраво-жовтий, лапи тьмяно-червоні. У самиць забарвлення переважно коричневе, нижня частина тіла поцяткована темними смугами. Дзьоб жовтий, зверху чорний. Забарвлення молодих птахів подібне до забарвлення самиток.

Поширення і екологія[ред. | ред. код]

Сині вівсянки мешкають в центральній і східній Бразилії (від півдня Мату-Гросу, південного сходу Пари, центрального Мараньяну і півдня Піауї до Гоясу, західної Баїї, Мінас-Жерайсу і півночі штату Ріу-Гранді-ду-Сул), а також у східній і південній Болівії (на сході Бені, південному сходу Санта-Крусу, імовірно, також в Чукісаці). Вони живуть в саванах серрадо та на луках. Зустрічаються на висоті від 500 до 1100 м над рівнем моря. Живляться комахами, якиз шукають на землі або ловлять в польоті. Гніздо чашоподібне, зроблене з сухої трави, розміщується в чагарниках, поблизу землі. В кладці 3 білих яйця, поцяткованих темними плямками, інкубаційний період триває 14 днів. За сезон може вилупитися 2 виводки.

Збереження[ред. | ред. код]

МСОП класифікує стан збереження цього виду як близький до загрозливого. Синім вівсянкам загрожує знищення природного середовища.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. BirdLife International (2016). Porphyrospiza caerulescens. Архів оригіналу за 14 травня 2021. Процитовано 4 квітня 2022.
  2. Фесенко Г. В. Вітчизняна номенклатура птахів світу. — Кривий Ріг : ДІОНАТ, 2018. — 580 с. — ISBN 978-617-7553-34-1.
  3. Gill, Frank; Donsker, David, ред. (2021). Tanagers and allies. World Bird List Version 12.1. International Ornithologists' Union. Архів оригіналу за 29 квітня 2014. Процитовано 04 квітня 2022.

Посилання[ред. | ред. код]