Вівчарик товстодзьобий

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Вівчарик товстодзьобий

Біологічна класифікація
Домен: Еукаріоти (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клас: Птахи (Aves)
Ряд: Горобцеподібні (Passeriformes)
Родина: Кропив'янкові (Sylviidae)
Рід: Вівчарик (Phylloscopus)
Вид: Вівчарик товстодзьобий
Phylloscopus schwarzi
(Radde, 1863)
Посилання
Вікісховище: Phylloscopus schwarzi
Віківиди: Phylloscopus schwarzi
ITIS: 562154
МСОП: 22715284
NCBI: 56429

Вівча́рик товстодзьо́бий[2] (Phylloscopus schwarzi) — вид горобцеподібних птахів родини кропив'янкових.

Опис[ред. | ред. код]

Довжина тіла — близько 9 см. Вага — 6-7 г. У дорослого птаха верх оливково-бурий; через око проходить вузька темно-бура смуга; над оком широка жовтувата «брова», яка доходить до потилиці і ззаду дещо загнута вгору; горло білувате; низ сірувато-білий, з бурим відтінком на волі та боках тулуба; підхвістя жовтувате; махові і стернові пера бурі; дзьоб бурий, міцний; ноги світло-бурі, молодий птах схожий на дорослого, але весь низ з жовтим відтінком.

Поширення[ред. | ред. код]

Ареал вівчарика товстодзьобого простягається від Сахаліну аж до північного сходу Китаю і півночі Кореї. Регіон зимівлі — південний схід Азії від Китаю до Бірми. В Україні рідкісний залітний птах, спостерігався на півострові Тарханкут. Оселяється в різноманітних світлих лісах та окраїнах тайги, вглиб якої не заходить.

Спосіб життя[ред. | ред. код]

Майже все життя вівчарик товстодзьобий проводить в приземній частині підліску, біля основи чагарників і довколишній трав'янистій рослинності, і тільки в період розмноження підіймається на дерева. Обережний і потайливий. Харчовий раціон складається з павуків і комах, яких птахи шукають в траві і чагарнику.

Розмноження[ред. | ред. код]

Шлюбний період вівчарика товстодзьобого починається з моменту прильоту співом самців, які обираючи гніздові ділянки, спершу пересуваються різними місцями. За 7-10 днів після прильоту самці співають вже в межах своїх ділянок на визначених місцях, які неохоче покидають і завжди до них повертаються. Гнізда зводять в кущах на висоті близько 75 см від поверхні землі. Складається гніздо з двох шарів — пухкого зовнішнього з тонких ялинових гілочок і грубих стебел злаків, і щільного внутрішнього із сухих стеблинок. Вхідний отвір гнізда птахи роблять ближче до його вершини й оповивають тоненькими стеблинками злаків. У гнізді близько п'яти білих яєць з блідими іржаво-блідо-жовтими плямами і цятками. Пташенята стають самостійними, залежно від регіону, від початку до кінці серпня.

Охорона[ред. | ред. код]

Для збереження виду необхідна сувора охорона лісів та впровадження пермакультурних методів ведення лісового господарства. Вівчарик товстодзьобий охороняється Бернською конвенцією.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. BirdLife International (2012). Phylloscopus schwarzi: інформація на сайті МСОП (версія 2013.2) (англ.) 26 листопада 2013
  2. Фесенко Г. В., Бокотей А. А. Анотований список українських наукових назв птахів фауни України. — Київ—Львів, 2007. — 111 с. — ISBN 966-8734-08-4.

Посилання[ред. | ред. код]

  • Hans-Günther Bauer, Einhard Bezzel und Wolfgang Fiedler (Hrsg): Das Kompendium der Vögel Mitteleuropas: Alles über Biologie, Gefährdung und Schutz. Band 2: Passeriformes — Sperlingsvögel, Aula-Verlag Wiebelsheim, Wiesbaden 2005, ISBN 3-89104-648-0