Відбудовчий поїзд

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Відновлювальний потяг)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Відбудовчий поїзд

Відбудовчий поїзд (потяг), відбудовний поїзд[1], відновний поїзд, відновлювальний поїзд — поїзд, призначений для ліквідації наслідків зіткнень і сходу рухомого складу, а також відновлення колії і контактної мережі залізниці при стихійних лихах і для надання першої допомоги потерпілим. Відбудовчі поїзди зазвичай приписані до великих локомотивних депо і підрозділяються залежно від потужності оснащення на 2 групи. У СРСР відбудовчі поїзди 1-ї групи оснащувалися кранами вантажопідйомністю 60 т і вище, 2-ї — до 50 т. До складу поїзду входять багатотонні гідравлічні домкрати, тягачі з лебідками, трактори, бульдозери, автомашини, вагони-гаражі, платформи з рейками і шпалами, вагон з електростанцією і прожекторною установкою, вагон-комора з інструментом і матеріалами, пасажирські вагони з блоком живлення, санітарний вагон, криті вагони та платформи з підіймально-транспортними машинами, обладнанням, інструментом та запасом елементів верхньої будови колії тощо. Поїзд оснащується протипожежними засобами, підіймально-транспортними пристосуваннями, приладами для різання і зварювання металу та ін. Відбудовчий поїзд знаходиться в цілодобовій готовності; з моменту виклику він слідує безупинно до місця призначення[2].

До цих поїздів прикріплений спеціальний штат робітників, який очолює начальник відбудовного поїзда, а також бригади аварійно-польових команд, які комплектуються з незвільнених бригад — слюсарів депо, робітників колії, електромеханіків тощо.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Положення про відбудовний поїзд залізниць України (PDF). Архів оригіналу (PDF) за 10 серпня 2018. Процитовано 10 серпня 2018.
  2. Відновний поїзд/ [Архівовано 4 березня 2016 у Wayback Machine.] http://vseslova.com.ua [Архівовано 16 квітня 2019 у Wayback Machine.] 04.06.2012