Відображення (філософія)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Відобра́ження в марксистській філософії — загальна властивість матерії[1], яка має «властивість, по суті споріднену з відчуттям, властивість відображення»[2], що виявляється в здатності матеріальних систем відтворювати визначеність інших матеріальних систем у формі зміни власної визначеності в процесі взаємодії з ними. Пріоритет у використанні категорії відображення в діалектичному матеріалізмі належить Леніну[3], хоча сам концепт відображення сходить до французького матеріалізму XVIII століття, один із представників якого Дені Дідро стверджував: «здатність відчуття є загальна властивість матерії або продукт її організованості»[4]. Приватними і специфічними формами відображення є інформація, відчуття і свідомість.

Говорячи про відображення дійсності нашими органами чуття, діалектичний матеріалізм підкреслює, що дійсність пізнавана, що ніякої перешкоди між «явищем» і «річчю в собі» немає, що пізнання — це процес, який дедалі повніше відкриває перед нами закони розвитку дійсності. Таким чином, марксистсько-ленінська теорія відображення використовує зазначену оптичну аналогію в цілях критики агностицизму, але не робить ні найменшої поступки на користь механіцизму, розкриваючи і підкреслюючи специфіку розумових процесів.

Еволюція форм відображення[ред. | ред. код]

  1. Подразливість — вихідна форма відображення, здатність до реакції.
  2. Чутливість — здатність до відчуття, що є початковою формою психіки тварин. Чутливість розуміє під собою наявність нервової тканини — «особливої ​​матеріальної структури, відповідальної за відображення»
  3. Сприйняття — не тільки диференційоване сприйняття властивості і відносини речей, але й відображення значного числа істотних в біологічному відношенні зв'язків у навколишньому світі.
  4. Свідомість — припускає не тільки вплив на суб'єкт ззовні, але й активну дію самого суб'єкта, його творчу активність, яка проявляється у вибірковості й цілеспрямованості сприйняття, у відволіканні від одних предметів, властивостей і відносин і фіксуванні інших, у перетворенні почуттів, образу в логічну думку, в оперуванні понятійними формами знання[5].

Див. також[ред. | ред. код]

Література[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Введение в философию. — М.: Политиздат, 1989. Ч.2.- Гл. IX
  2. Ленин В. И. Материализм и эмпириокритицизм // В. И. Ленин ПСС. Т. 18, с. 91
  3. Ленинская теория отражения (под редакцией Розенталь). Архів оригіналу за 2 лютого 2014. Процитовано 5 березня 2013.
  4. Дидро Д. Разговор Д'Аламбера и Дидро // Д. Дидро Сочинения: в 2-х т. Т. 1. — М.: Мысль, 1986., с. 387
  5. «Большая советская энциклопедия»