Відокремлення (роман)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Відокремлення
The Separation
Жанр наукова фантастика,
альтернативна історія
Автор Крістофер Пріст
Мова англійська
Опубліковано 2002
Країна  Велика Британія
Видавництво Чарльз Скрібнерз санс
ISBN-13: 978-2-207-25577-3
ISBN-10: 0-7432-0836-6

«Відокремлення» (англ. The Separation) — альтернативно-історичний науково-фантастичний роман британського письменника Крістофера Пріста, опублікований 2002 року. Сюжет розгортається навколо досвіду однояйцевих братів-близнюків під час Другої світової війни, під час якої один стає пілотом RAF, а інший, відмовник за ідейними міркуваннями, стає водієм швидкої допомоги Червоного Хреста. Автор вносить навмисну плутанину, надаючи цим братам ідентичні ініціали — Дж. Л. Соєр — одного, відомого як Джек (пілот), а іншого як Джо (водія швидкої допомоги).

Представлено декілька історій — щонайменше дві, а за іншими трактуваннями — ще більше, з різними ролями та долями для різних персонажів. Роман рясніє сюжетами про невизначеність ідентичності не лише між братами-близнюками, а й про Вінстона Черчилля (який використовував схожі варіанти) і, що важливо, про Рудольфа Гесса, заступника Адольфа Гітлера, який прилетів до Великої Британії в 1941 році, стверджуючи, що отримав мирну пропозицію від Гітлера.

У романі також використовується улюблена техніка Пріста — ненадійного оповідача.

Публікація[ред. | ред. код]

Вперше роман був опублікований у Сполученому Королівстві 2002 року в торгівельній обкладинці від Scribners (ISBN 0-7432-2033-1), а потім у твердій обкладинці Голланча (ISBN 0-575-07002-1) 2003 року. У Сполучених Штатах роман не публікувався до 2005 року, після чого був надрукований у твердій обкладинці видавництвом Old Earth Books (ISBN 1-882968-33-6). «Відокремлення» французькою мовою переклала Мішель Шар’є; також вийшов іспаномовний переклад.

Перевидання[ред. | ред. код]

Британський журнал The Bookseller у травні 2003 року повідомляв, що «Відокремлення» «буде перевидано Оріоном після того, як автор викупить права у Simon & Schuster». У статті йдеться, що Пріст незадоволений рекламною та маркетинговою підтримкою, і наодяться його слоав: «Багато співробітників, з якими я працював, пішли. Новий редактор явно не симпатизував книзі, і не було явної внутрішньої підтримки цього». У статті також зазначалося, що в листопаді 2002 року керуючий директор Оріона Малкольм Едвардс звернувся до Пріста й запропонував Голланцу повторно опублікувати роман в твердій палітурці. «Голланц завжди асоціювався в мене з рідним домомо, тому я не можу сказати, наскільки я радий нарешті домогтися успіху після всих цих років», — сказав Пріст[1].

Відгуки критиків[ред. | ред. код]

У статті для New Scientist про претендентів на Премію Артура Кларка 2003 року Меггі Макдональд високо оцінила роман як «сильну конкуренцію ... Близнюки — пілот РАФ та відмовник за ідейними міркуваннями — досягають вершин змін, воєнних перемог, миру не вдається або й навпаки. Історія Пріста захоплює, і це одна з тих рідкісних книг, які розкривають, що таке писання: манера й матерія, подвоєні та переплетені»[2].

Елізабет Генд описала книгу як «вишуканий ... надзвичайно лякаючий роман, сила жаху якого випливає з його холодної, майже клінічної еволюції історичної реальності, з якою ми всі знайомі, лондонського бліца ... розповіді про подвійну ідентичність зради і мінливі реальності, оскільки дві версії історії близнюків — й Англії, і в світу — сплетені разом, як нитки ДНК, щоб сформувати жахливу оповідь. Пріст до цього мав потужний ефект у своєму романі «Престиж», відзначеному нагородами; але «Відокремлення» перевершує навіть цю історію. Його розділи запам'ятовуються, як сцени з фільму від Хічкока, неможливо відкинути; подібно до твору Хічкока, «Розлука» просить повторного прочитання, щоб повністю оцінити холодний блиск і виконання його складного сюжету. Майстерний роман, який заслуговує стати класикою»[3].

Publishers Weekly назвало роман «тонкою, тривожною альтернативною історією Другої світової війни»: «Переконливі детальні щоденники, фрагменти опублікованих текстів, розсекречені стенограми ще більше бентежать історика, який намагається примирити різні реалії. Самі брати визнають невизначеність мотивів і вчинків; зокрема, Джо намагається повірити [в те], що він творить краще майбутнє, хоча й усвідомлює, скільки це особисто йому коштує. Багато романів альтернативної історії є безкровними екстраполяціями з гір даних, але цей спокійно формує персонажів, які вас захоплюють, — а потім залишає їхні дилеми невирішеними, коли вони намагаються повірити, в те, що вони вчинили, „правильно“»[4].

Полін Морган, рецензуючи роман для SF Crowsnest.com, сказала: «Це славна книга для читання — недарма Крістофер Пріст включений до складу найкращих молодих романістів Великої Британії декілька років тому. «Відокремлення» робить те, що сьогодні роблять так мало книг, у якому б жанрі вони не написані; це спонукає читача до роздумів».

Нагороди[ред. | ред. код]

«Відокремлення» отримав премію БНФА 2002 року[5] та Премію Артура Кларка 2003 року[6]. Роман став фіналістом премії Sidewise за кращу альтернативну історію у довгостроковій формі 2002 року та Меморіальної премії Джона В. Кемпбелла 2003 року[6]. Французький переклад виграв Гран-прі Велика премія уяви 2006 року за найкращий перекладений роман.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Priest double for new home Gollancz. The Bookseller. London: 6. 23 травня 2003.
  2. McDonald, Maggie (26 квітня 2003). Futures Near Perfect: Who Will Win the Arthur C. Clarke Award? Maggie McDonald Lines up the Field. New Scientist. 178 (2392): 54.
  3. Hand, Elizabeth (March 2003). Things That Never Happen. The Magazine of Fantasy & Science Fiction. 104 (3): 38+.
  4. The Separation. Publishers Weekly. 252 (41): 45. 17 жовтня 2005.
  5. 2002 Award Winners & Nominees. Worlds Without End. Архів оригіналу за 14 червня 2018. Процитовано 28 вересня 2009.
  6. а б 2003 Award Winners & Nominees. Worlds Without End. Архів оригіналу за 3 липня 2019. Процитовано 28 вересня 2009.

Посилання[ред. | ред. код]