Відродження Мотри

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Відродження Мотри
モスラ
Оригінальний японський плакат фільму
Жанр Фантастика, пригоди, токусацу
Режисер Окіхіро Йонеда[1]
Продюсер Хіроакі Кітаяма[1]
Сценарист Масумі Суетані[1]
На основі Ідеї Томоюкі Танаки[1]
У головних
ролях
Мегумі Кобаясі, Саяка Ямагучі, Акі Хано, Казукі Футамі
Оператор Йосінорі Секігуті[1]
Композитор Тосіюкі Ватанабе[1]
Кінокомпанія Toho[1]
Дистриб'ютор Toho[1]
Тривалість 106 хвилин[2][3]
Мова японська
Країна Японія
Рік 1966
Дата виходу 14 грудня 1966 року
Касові збори ¥1.96 більйонів
IMDb ID 0117089
Наступний «Відродження Мотри II»

«Відродження Мотри» або просто «Мотра» (яп. モスラ, мосура) — японський фантастичний кайдзю-фільм 1996 року студії Toho. Режисером фільму був Окіхіро Йонеда, продюсером — Хіроакі Кітаяма, а сценаристом — Масумі Суетані. Фільм є першим у трилогії «Відродження Мотри». Це був останній кайдзю-фільм, створений під керівництвом Томоюкі Танаки, який створив всі фільми про Ґодзіллу на той момент та оригінальний фільм про Мотру. Він помер від інсульту через кілька місяців після виходу фільму.

У театрах Японії фільм вийшов 14 грудня 1996 року. Наступного року вийшов сиквел — «Відродження Мотри II»[1].

Сюжет[ред. | ред. код]

Мільйони років тому Мотра запечатала під землею гігантського інопланетного дракона Десгідору, який хотів знищити Землю. Також Мотра є охоронцем раси крихітних людей Еліас.

З часом залишилося лише три Еліас: Молл, Лора і Вельвера. В той час, як Молл і Лора залишилися на боці добра, Вельвера стала злою і прагне захопити світ, адже вважає, що людство може знищити їхній рід. Також в цей час Мотра відкладає яйце, щоб зберегти свій рід, а працівники лісозаготівельної фабрики виймають печатку, яка стримувала Десгідору. Юічі Гото, один із працівників, дарує її своїй дочці Вакабе, яку бере під контроль Вельвера і змушує мучити брата Ватабе Таікі.

Однак з'являються Молл і Лора вверхи на маленькій Мотрі, названій Фейрі. Вони боряться з Вельверою, але тій вдається звільнити Десгідору. Молл і Лора викликають Мотру, і починається битва. В ході битви Мотра обезсилюється. Відчувши це, з яйця вилуплюється її син Мотра Лео, і вирушає на допомогу Мотрі. Мотра Лео прибуває і допомагає матері, однак вона відносить його в безпечне місце, а сама вмирає.

Побачивши це, Мотра Лео загортається в кокон. Тим часом Молл і Лора заспокоюють Таікі та Вакабе і кажуть, що Мотра відродиться, щоб врятувати людство. Нарешті Мотра Лео перетворюється на свою дорослу форму і починає битву з Десгідорою. В ході битви Мотрі Лео вдається запечатати Десгідору. Молл і Лора прощаються з дітьми, і разом з Мотрою Лео повертаються на острів Інфант, а Вельвера втікає в дірку в дереві.

Кайдзю[ред. | ред. код]

В ролях[ред. | ред. код]

Випуск[ред. | ред. код]

В театрах Японії фільм вийшов 14 грудня 1996 року, де його розповсюдила кінокомпанія Toho[1]. Наступного року вийшов сиквел під назвою «Відродження Мотри II»[1].

До січня 1997 року доходи від фільму склали €1,15 млрд[4]. На кінець 1997 року загальний прибуток від фільму в Японії склав £1,96 млрд[5].

У США фільм вийшов безпосередньо на домашнє відео з англійським дубляжем від Columbia TriStar Home Video[1]. На DVD фільм вийшов 1 лютого 2000 року разом із фільмом «Відродженням Мотри II»[6]. Обидва фільми були доступні лише англійською мовою. Пізніше трилогія «Відродження Мотри» була випущена на Blu-ray компанією Sony Pictures Home Entertainment 9 вересня 2014 року як з японською, так і з англійською голосовими доріжками. У листопаді 2017 року Toho випустили трилогію «Відродження Мотри» на Blu-ray в Японії[7].

Цікаві факти[ред. | ред. код]

  • В будинку сім'ї Гото можна помітити фотографію Ісіро Хонди.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б в г д е ж и к л м н Galbraith IV, 2008, с. 397.
  2. Pratt, 2004, с. 985.
  3. モスラ (1996). Movie Walker. Архів оригіналу за 4 березня 2018. Процитовано 4 березня 2018.
  4. 1997年(1月~12月) (японська) . Motion Picture Producers Association of Japan, Inc. Архів оригіналу за 26 червня 2019. Процитовано 13 жовтня 2015.
  5. Mothra. SF MOVIE DataBank (японська) . General Works. Архів оригіналу за 13 жовтня 2018. Процитовано 19 лютого 2019.
  6. Mothra (1996). AllMovie. Архів оригіналу за 10 листопада 2017. Процитовано 13 жовтня 2015.
  7. ついに出ました!平成モスラ3部作のトリロジーボックスBlu-ray. Audio Eiga. Архів оригіналу за 4 березня 2018. Процитовано 4 березня 2018.

Джерела[ред. | ред. код]