Відчуття сили (оповідання)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Відчуття сили
The Feeling of Power
Жанр наукова фантастика і науково-фантастичне оповіданняd
Форма оповідання
Тема арифметика
Автор Айзек Азімов
Мова американська англійська і англійська
Опубліковано 1958
Країна  США
Попередній твір Фах

«Відчуття сили» (англ. The Feeling of Power) — науково-фантастичне оповідання американського письменника Айзека Азімова, вперше опубліковане у листопаді 1958 року в журналі «If». Увійшло до збірок «Дев'ять завтра» 1959, «Сни робота» 1986.

Сюжет[ред. | ред. код]

У віддаленому майбутньому людство повністю покладається на громіздкі комп'ютери і забуває навички лічби.

Земна федерація з перемінним успіхом веде війну із колонією на Денебі. Військові дії в основному зводяться до обстрілів із далекобійної зброї, що контролюється комп'ютерами. Комп'ютери дуже дорогі у виробництві, що слугує стримуючим фактором у війні для обох сторін.

Майрон Ауб, молодший комп'ютерний технік, відкриває методом зворотньої розробки принципи паперової арифметики: таблицю множення та правила множення/ділення «стовпчиком». Він називає цю науку «Графітикою».

Графітика знаходить схвальний відгук у військового лобі землян. Вони планують замінити дорогі керовані комп'ютерами кораблі на дешеві пілотовані людьми. І навіть розробляють ракети пілотовані людьми-камікадзе.

Ауб, розчарований тим як використали його науку, вчиняє самогубство. На похоронах, його науковий керівник розповідає, що розвиток Графітики не буде припинено. Він подумки множить 6 на 9 і його переповнює відчуття власної сили.

Джерела[ред. | ред. код]