Видинська єпархія

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Видинська єпархія

Собор Святого Димітрія у Видині
Основні дані
Церква Православна церква Болгарії
Єпархіальний центр Видин
Кафедральний собор Собор Святого Димітрія
Сайт vidinskamitropoliya.com
Правлячий архієрей


Данило (Николов)
CMNS: Видинська єпархія у Вікісховищі

Видинська єпархія (болг. Видинска епархия) — єпархія Православної церкви Болгарії на території Видинській і Монтанської областей з кафедрою в місті Видин і архієрейськими намісництвами в Лом, Берковиця, Кула і Белоградчик.

Історія[ред. | ред. код]

Після Хрещення князя Бориса в 865 і встановлення Болгарської архієпископії була заснована кафедра в Бдині. Коли 1018 Візантія завоювала Болгарію і був ліквідований Болгарський Патріархат, Бдінська єпархія увійшла до складу автокефальної Охридської архієпископії. У богослужінні та освіті посилився візантійський вплив, Бдин був перейменований на грецький манер Видин.

У XIXII століттях територія єпархії піддавалася частим нападам варварських племен. Але незважаючи на це, в єпархії в ту епоху було засновано кілька монастирів, в тому числі: Лопушанський, Чипровський, Раковицький, Ізворський і Клисурський.

1396 Болгарія потрапляє під турецьке рабство, і наступають важкі часи для церкви і населення в цілому. Було зруйновано багато церков і монастирів, майже не будувалися нові храми і, як наслідок, збереглося мало будівель того періоду.

Тільки в період Відродження спостерігається новий розвиток Видина і Видинської єпархії. Видинський митрополит Анфим став першим болгарським екзархом в 1870. Пізніше, незабаром після Визволення, в 1879 він був обраний головою Установчих зборів в місті Велико-Тирново. На цих зборах болгарським монархом був обраний Александр І Баттенберг. Трохи пізніше, в 1885, відбулося Об'єднання Болгарії. Незабаром після цього починається Сербсько-болгарська війна, в якій Видин стає ареною драматичних подій. На щастя, ця війна не закінчується так сумно для країни, як облога Тирново у 1393. Військовий комендант міста Видин капітан Атанас Узунов (18601887) та інших Відінські князі порадили Анфиму I їхати в місто Калафат з метою забезпечення його безпеки, на що митрополит відповів: «Така поведінка не є гідною мене, труп пастиря повинен лягти там, де ляже його народ і армія».

Єпископи[ред. | ред. код]

Болгарська православна церква

Джерела[ред. | ред. код]

  • Γερμανός, μιτρ. Σάρδεων. Επισκοπικοί κατάλογοι των επαρχιών της βορείου Θράκης και εν γένει της Βουλγαρίας από της Αλώσεως και εξής. — Θρακικά, 8, 1937, стр. 131—134
  • Kabrda, J. Le système fiscal de l'Église orthodoxe dans l'Empire ottoman d'après les documents turcs. Brno, 1969, стр. 115—123

Посилання[ред. | ред. код]