Війна Синів світу (кумранський апокаліпсис)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Теееекст
Кумранський апокаліпсис
текст
Кумранські печери

Війна синів світла проти синів темряви — есхатологічний рукопис, частина кумранських сувоїв, що знайдені в кумранських печерах біля Мертвого моря 1947 року.

Рукопис був написаний сектою євреїв (єсеїв). Есеї вважали себе святими обранцями Ізраїлю, синами Світла. Рукопис являє собою приписи щодо прийдешньої есхатологічної війни тривалістю в 40 років, яка закінчиться перемогою праведності, втіленої в синах світла, над пороком, носіями якого є сини темряви. Тричі сини світла за допомогою ангелів будуть долати ворогів Ізраїлю і тричі зазнавати поразки, поки нарешті не здобудуть перемогу у вирішальній битві, коли сам Бог втрутиться на їхньому боці. Деякі кумранські тексти згадують про месіанські фігури (4Q285). Як мінімум в одному тексті (4Q521) є ідея оживлення мертвих в майбутньому. Між тим, ясно, що Кумраніти очікували настання божественного суду в найближчому майбутньому і готовились до нього в своїй пустельній обителі.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Джеймс Вандеркам «Введение в ранний Иудаизм»
  • Свиток войны (свитки Мертвого Моря) :: Ежевика – еврейская академическая вики-энциклопедия. www.ejwiki.org (рос.). Архів оригіналу за 22 липня 2020. Процитовано 21 грудня 2017. 
  • Война сынов Света против сынов Тьмы. summa.rhga.ru. Архів оригіналу за 31 жовтня 2018. Процитовано 21 грудня 2017.