Військово-морська академія ВМФ РФ

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Військовий навчально-науковий центр ВМФ «Військово-морська академія ім. М. Г. Кузнецова»

ВМА ім. М. Г. Кузнецова
?
Тип Федеральна державна казенна військова освітня установа вищої професійної освіти
Країна Росія
Розташування Санкт-Петербург
Назва на честь Кузнецов Микола Герасимович
Засновано 28.01.1827
Засновник Крузенштерн Іван Федорович
Докторів 64[1]
Випускники Категорія:Випускники Військово-морської академії імені М.Г. Кузнєцова
Адреса м. Санкт-Петербург, Ушаковська наб., буд. 17/1
Сайт vma.mil.ru
Нагороди
орден Леніна орден Жовтневої Революції орден Ушакова орден Прапора Праці Орден «За військові подвиги» орден Народної Республіки Болгарія Бойовий орден «За заслуги перед народом і Вітчизною»
Мапа
CMNS: Kuznetsov Naval Academy у Вікісховищі

Військово-морська академія ВМФ РФ — вищий військово-морський навчальний заклад, військовий навчально-науковий центр Військово-Морського Флоту Російської Федерації.

Історія[ред. | ред. код]

28 січня 1827 р. при Морському кадетському корпусі був заснований Офіцерський клас для «удосконалення деякого числа найкращих зі знову зведених в чини офіцерів у вищих частинах наук, потрібних для морської служби». Курс був спочатку дво-, потім трирічний. Склад викладачів був блискучий (В. Я. Буняковський, М. В. Остроградський, Е. Х. Ленц).

З 1841 р. окрім флотських офіцерів, до слухання лекцій дозволено було допускати кращих вихованців із тих, хто закінчив курс в штурманському півекіпажі, а також офіцерів морської артилерії і корабельних інженерів. У 1862 р. Офіцерський клас був перетворений в «Академічний курс морських наук» з дворічним курсом і трьома відділеннями: гідрографічним, кораблебудівним і механічним. Для вступу потрібна попередня служба в офіцерському чині не менше двох років; вакансії розподілялися між флотськими офіцерами і офіцерами корпусів Морського відомства.

28 січня 1877 р. Академічний курс перейменований в Миколаївську Морську академію. За новим положенням про академію, затвердженим 23 травня 1896 р. вона складалася з трьох відділень — гідрографічного, кораблебудівного і механічного — і курсу військово-морських наук. Тривалість навчання на відділеннях 2 роки, на курсі — 1 рік.

Вступ до академії[ред. | ред. код]

До слухання лекцій в академії (за результатами конкурсного приймального іспиту) допускалися:

  • а) на гідрографічне відділення — флотські і штурманські обер-офіцери, якщо вони зробили не менше двох тримісячних кампаній;
  • б) на кораблебудівне і механічне — корабельні інженери і інженер-механіки флоту, які прослужили не менше двох років і пробули не менше 12 міс. на практичних заняттях з відповідної спеціальності;
  • с) на курс військово-морських наук — штаб-офіцери флоту і лейтенанти, що служать в цьому чині не менше шести років і переважно закінчили курс в одній з академій або в артилерійській чи мінній школах.

Число штатних слухачів 37, з них 15 на курсі військово-морських наук, 6 на гідрографічному відділенні і по 8 на кожному з решти двох відділень.

Слухачам відділень читалися спільно алгебраїчний аналіз, диференціальне та інтегральне числення, аналітична та практична механіка і приватна фізика. Спеціальні предмети: на гідрографічному відділенні — астрономія і геодезія, гідрографія і метеорологія, теорія кораблебудування, оптика і система маякового освітлення; на кораблебудівному — теорія і практика кораблебудування, нарисна геометрія та неорганічна хімія; на механічному — пароплавна механіка, нарисна геометрія та неорганічна хімія. На курсі військово-морських наук читаються морська стратегія і тактика, військово-морська статистика і географія, військово-морська історія і морське міжнародне право.

Студенти, які закінчили курс у відділеннях по 1 розряду, отримують річний оклад платні, а флотські обер-офіцери, які отримали в середньому не менше 11 балів — понад те, два роки старшинства в чині. Студенти, які закінчили курс офіцера, зобов'язані прослужити в морському відомстві по 1 1/2 року за кожен рік перебування в академії. Управління академією довіряється її начальнику (він же директор морського кадетського корпусу). Для обговорення питань з навчальної частини при академії складається конференція з викладачів, лекторів і особливо призначаються особи морського відомства. Офіцерам Морського відомства надано також право вступати в усі військові академії, а офіцерам морської артилерії і інженер-механікам, понад те, до Гірничого інституту.

Новітня історія[ред. | ред. код]

Штурмани ВМФ РФ проходять перепідготовку на навчально-тренувальному комплексі Мостик-2000

Федеральна державна військова освітня установа вищої професійної освіти «Військовий навчально-науковий центр Військово-Морського Флоту» Військово-морська академія імені Н. Г. Кузнєцова" створене розпорядженням Уряду РФ від 24 грудня 2008 року.

З метою вдосконалення системи підготовки фахівців для Збройних Сил Російської Федерації та оптимізації мережі військових навчальних закладів Міноборони Росії:

1. Створити:

... федеральна казенна державна військова освітня установа вищої професійної освіти «Військовий навчально-науковий центр Військово-Морського Флоту« Військово-морська академія імені Н. Г. Кузнецова »(Санкт-Петербург) шляхом реорганізації у формі приєднання до державного освітнього закладу вищої професійної освіти «Військово-морська академія імені Н. Г. Кузнецова» (Санкт-Петербург) державних освітніх установ вищої професійної освіти «Балтійський військово-морський інститут імені адмірала Ф. Ф. Ушакова» (Калінінград), «Військово-морський інженерний інститут» (Санкт-Петербург, м. Пушкін), «Військово-морський інститут радіоелектроніки імені А. С. Попова»(Санкт-Петербург, м. Петродворець),« морський корпус Петра Великого - Санкт-Петербурзький військово-морський інститут»,«Тихоокеанський військово-морський інститут імені С. О. Макарова»(м. Владивосток), державного освітнього закладу додаткової професійної освіти «Вищі спеціальні офіцерські класи Військово-Морського Флоту» (Санкт-Петербург) і федеральних державних установ «1-й Центральний науково-дослідний інститут Міністерства оборони Російської Федерації» (Санкт-Петербург), «24-й Центральний науково-дослідний інститут Міністерства оборони Російської Федерації »(Санкт-Петербург) і«40-й Державний науково-дослідний інститут Міністерства оборони Російської Федерації»(Санкт-Петербург) з подальшим утворенням на їх основі відокремлених структурних підрозділів.

                                        - Розпорядження Уряду РФ від 24.12.2008 N 1 951-р «Про реорганізацію державних установ середньої та вищої професійної освіти»

Затверджена Міністром оборони РФ 13 червня 2009 року концепція створення Військового навчально-наукового центру ВМФ передбачала його розміщення в Кронштадті. Передбачалося, що число учнів, викладачів, наукових співробітників і персоналу нового навчального закладу перевищить 10 тисяч чоловік, а його територія складе більше 500 гектарів. Заплановані терміни завершення створення центру — 2013 рік. Це не було здійснено. В даний час ВУНЦ ВМФ функціонує в Санкт-Петербурзі.

Наказом Міністра оборони РФ від 15 березня 2012 № 545, з 1 липня 2012 Військово-морський інженерний інститут і Військово-морський інститут радіоелектроніки імені А. С. Попова були перетворені в Військово-морський політехнічний інститут Військового навчально-наукового центру ВМФ «Військово-морська академія імені Н. Г. Кузнєцова».

У 2015 — на початку 2016 виконаний ремонт службових приміщень провідних кафедр і навчальних класів, а також капітальний ремонт в житлових приміщеннях курсантів.

Факультети[ред. | ред. код]

1. Командно-штабний факультет: начальник Просеков Павло Васильович.

2. Командно-інженерний факультет: начальник Пирогов Дмитро Борисович.

Начальники[ред. | ред. код]

Морський кадетський корпус з офіцерським класом (1827—1862)

Морське училище з академічним курсом морських наук (1862—1877)

Миколаївська морська академія (1877—1917)

  • 1882—1896 — Арсеньєв Дмитро Сергійович, віцеадмірал
  • 1896—1901 — Крігер Олександр Христофорович, контрадмірал
  • 1901—1902 — Доможиров Олександр Михайлович, контрадмірал
  • 1902 — Давидов, Василь Олексійович
  • 1902—1904 — Чухнін, Григорій Павлович, контрадмірал
  • 1904—1906 — Римський-Корсаков, Микола Олександрович, контрадмірал
  • 1906—1908 — Воєводський, Степан Аркадійович, контрадмірал
  • 1908—1910 — Русин, Олександр Іванович, контрадмірал
  • 1910—1917 — Шульгін, Григорій Іванович, генерал-лейтенант флоту

Морська академія (1917—1922)

  • 1917—1919 — Кладо, Микола Лаврентійович, генерал-майор по флоту
  • 1919—1920 — Крилов, Олексій Миколайович, генерал-лейтенант по флоту
  • 1920—1921 — Жерве, Борис Борисович

Військово-морська академія Робітничо-Селянського Флоту (1922—1931)

  • 1921—1923 — Петров, Михайло Олександрович, військовий моряк
  • 1923—1930 — Жерве, Борис Борисович, військовий моряк
  • 1930 — Душенов, Костянтин Іванович, військовий моряк
  • 1930—1933 — Дупліцький Дмитро Сергійович, військовий моряк

Військово-морська академія Робітничо-Селянської Червоної Армії імені К. Є. Ворошилова (1931—1938)

  • 1933 — Окунєв, Григорій Сергійович, військовий моряк
  • 1933—1936 — Стасевич, Павло Григорович, капітан 1 рангу
  • 1936—1937 — Олександров, Олександр Петрович, контрадмірал, капітан 1 рангу (і. о.)
  • 1937 — Лудрі, Іван Мартинович, флагман 1 рангу

Військово-морська академія Робітничо-Селянського Військово-Морського Флоту імені К. Є. Ворошилова (1938—1944)

  • 1937—1938 — Ставицький, Сергій Петрович, флагман 2 рангу
  • 1938—1939 — Ісаков, Іван Степанович, флагман 1 рангу
  • 1939—1941 — Степанов, Георгій Андрійович, флагман 1 рангу, з 04.06.1940 віцеадмірал
  • 1941—1942 — Штейнберг, Генріх Володимирович, контрадмірал (1945)
  • 1942—1944 — Петровський Володимир Олексійович, контрадмірал

Військово-морська академія імені К. Є. Ворошилова (1944—1960)

Військово-морська академія кораблебудування і озброєння імені А. Н. Крилова (1945—1960)

Військово-морська академія (1960—1968), Військово-морська академія (1968—1976), Військово-морська академія імені А. А. Гречка (1976—1978), Військово-морська орденів академія імені А. А. Гречко (1978—1990), Військово-морська академія імені Н. Г. Кузнєцова (1990—2008)

Федеральна державна військова освітня установа вищої професійної освіти «Військовий навчально-науковий центр Військово-Морського Флоту» Військово-морська академія імені Н. Г. Кузнецова "' (з 2008)

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Сторінка академії на сайті Міноборони Росії. Архів оригіналу за 4 лютого 2014. Процитовано 12 листопада 2018.