Військові втрати

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Тіла загиблих філіппінських солдат, що загинули під час боїв з американською армією. Філіппіно-американська війна. 5 лютого 1899
Тимчасове поховання американського кулеметника, загиблого в ході операції «Оверлорд»
Братська могила 11 невідомих британських військових, загиблих за часів Другої світової війни. Родос
Загиблі бійці Пермського ЗМОП, під час Другої чеченської війни. 31 березня 2000

Військові втрати, також воєнні втрати — у військовій справі — людські втрати в особовому складі на фронті й в тилу, а також матеріальний збиток воюючих держав, зазнаний ними в ході та в результаті військових дій.

Втрати військові поділяються на прямі і непрямі. Прямі військові втрати пов'язані з безпосередньою дією різних видів озброєння та зброї, а непрямі — таки, що не пов'язані з прямим впливом зброї та інших бойових засобів ураження.

Також військові втрати розрізняються за видами:

Усталена класифікація категорій військових втрат (має поширення у Збройних силах країн-членів НАТО та багатьох країнах світу):

Порядок встановлення статусу членів родин загиблих військовослужбовців[ред. | ред. код]

В разі поранення, або загибелі військовослужбовців в зоні АТО, їх статус, встановлення групи інвалідності а також статус членів родин загиблих визначається військово-лікарськими комісіями, які діють при всіх військових медичних закладах України, які є важливими структурними підрозділами військової медицини України. Статус члена родини загиблого військовослужбовця, на підставі офіційних документів військово-лікарських комісій, надається вповноваженими державними комісіями по лінії Міністерства соціальної політики України.

Усі члени родин загиблих військовослужбовців, які відмічені найвищими державними нагородами України, мають законодавче право на отримання пенсії за особливі заслуги перед Україною.

Див. також[ред. | ред. код]

Офіційні сайти-портали військових відомств України[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]

Література[ред. | ред. код]