Вікно Геммінга

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Вікно Хаммінга належить до сім'ї вікон суми косинусів[1]. Це сімейство також відоме як узагальнені косинусні вікна. Вікно Хаммінга  є припіднятим конусом вигляду:

.

З відповідним спектром форми[2]:

Параметр α дозволяє оптимізувати деструктивне скасування бічних пелюсток. Зокрема, коли , перший бічний пелюсток скасовується. Загальне наближення до цього значення α дорівнює 0,54, для якого вікно називається вікном Хаммінга і має вигляд:

Встановлення α=0,54, а точніше 25/46, створює вікно Хаммінга, запропоноване Річардом  Хаммінгом. Цей вибір ставить перетин нуля на частоті . Вікно Хаммінга часто називають проблиском Хаммінга, коли використовують для формування імпульсу.

Апроксимація коефіцієнтів до двох знаків після коми суттєво знижує рівень бічних пелюсток. У рівному розумінні оптимальним значенням коефіцієнта є α= 0,53836.

Час і спектральні коливання цього вікна показані на рисунку нижче. На другому рисунку зображено перетворення Фур'є (шкала вимірюється в децибелах).

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Hamming Window. ccrma.stanford.edu. Архів оригіналу за 26 березня 2022. Процитовано 18 травня 2022.
  2. Hamming Window - an overview | ScienceDirect Topics. www.sciencedirect.com. Архів оригіналу за 18 травня 2022. Процитовано 18 травня 2022.