Вікіпедія:Імена користувачів

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Вікіпедія:ІК)
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Хоча редагувати Вікіпедію можна анонімно, реєстрація дає багато переваг. Щоб вибрати ім'я, потрібно зареєструватися: в такому разі весь ваш внесок до Вікіпедії буде асоційований не з IP-адресою, а з певним нікнеймом. Після реєстрації ви зможете змінити вибране ім'я за допомогою форми на сторінці Спеціальна:GlobalRenameRequest.

Тут викладені загальні правила щодо того, які імена користувачів є прийнятними в українській Вікіпедії і які механізми використовуються для вирішення сумнівних ситуацій.

Неприйнятні імена

Ви можете вибрати будь-яке ім'я користувача, але існують деякі обмеження. До них входять:

  • Провокаційні, образливі імена. Зокрема, імена, які містять:
    • ненормативну лексику;
    • явні образи, як конкретних користувачів, так і груп користувачів за певними ознаками (за расовими, національними, релігійними, гендерними, соціальними, віковими тощо)[1];
    • особисті випади, тролінг;
    • явну демонстрацію намірів порушити правила проєкту.
    Наведені вище обмеження стосуються не тільки української, а й інших мов (наприклад, імен з обсценною лексикою російської чи англійської мови); а також похідних від неприйнятних імен, але з орфографічними помилками чи замінами літер.
  • Імена, які вводять в оману:
    • Імена чи псевдоніми реальних людей, якщо це не ім'я власника облікового запису (якщо ваше реальне ім'я схоже на ім'я відомої людини і ви хочете використати його як нікнейм, бажано недвозначно вказати це на особистій сторінці користувача).
    • Імена, які справляють враження, що обліковий запис має технічні права, які йому насправді не належать — тобто містять терміни «адміністратор, адмін» (admin, administrator, sysop), «бюрократ» (bureaucrat), «чек'юзер» (checkuser), «стюард» (steward), «moderator» і подібні до них.
    • Імена, які містять частку «бот», «робот», «скрипт», «bot», «robot», «script» — бо вони можуть бути переплутані з акаунтами ботів.
    • Імена, схожі на імена інших користувачів, навмисно створені з метою введення в оману інших користувачів та/або дискредитації іншого користувача (так звані «підставні» акаунти; детальніше див. нижче).
    • Імена, які схожі на IP-адреси — бо очікується, що вони належать незареєстрованим користувачам.
  • Рекламні імена; імена що збігаються з назвами компаній, організацій, торгових марок. Зверніть також увагу, що використання одного облікового запису організацією, групою людей заборонене: до облікового запису повинна мати доступ тільки одна людина. «Спільні» облікові записи негайно блокуються безстроково[2].

Рекомендовано, щоб підписи користувачів також відповідали цим вимогам.

Інші випадки

  • Небажано використовувати імена, схожі на імена інших активних користувачів; утім, це не повинно бути проблемою, якщо користувач неактивний. Для перевірки наявних імен користувачів можна використовувати сторінку Спеціальна:Список користувачів.[3]
  • Ви можете використовувати імена з будь-якими символами, але ті символи, які не входять до кириличних і латинських алфавітів, можуть бути складними для сприйняття більшості користувачів Української Вікіпедії. Для полегшення навігації й уникнення плутанини у підписі бажано використовувати лише кирилицю і латиницю.

Дії при виявленні неприйнятного імені користувача

Службові шаблони

Користувачі з неприйнятними іменами у більшості випадків повинні блокуватися безстроково.[4]

При цьому, якщо ім'я користувача є неприйнятним, але він не демонструє шкідливих намірів, то при блокуванні необхідно заборонити автоблокування і дозволити створення нових облікових записів і на сторінці обговорення користувача порадити йому обрати інше ім'я, посилаючись на це правило. Якщо користувач має значну кількість редагувань і його ім'я не є явно деструктивним, варто запропонувати йому добровільно подати запит на зміну імені.

Якщо користувач явно демонструє відсутність наміру конструктивно працювати та/або обліковий запис зареєстровано спеціально для створення конфліктних ситуацій, то при блокуванні бажано увімкнути автоблокування і заборонити створення нових облікових записів.

Якщо ви помітили користувача з неприйнятним ім'ям, зверніться до адміністраторів. У суперечливих випадках, коли складно визначити, чи є ім'я неприйнятним, слід опиратися на консенсус спільноти.

Примітки

  1. Образа повинна бути справді явною, в інших випадках варто припускати добрі наміри інших користувачів
  2. Винятки становлять облікові записи ботів (в особливих випадках, детальніше — див. Вікіпедія:Правила застосування ботів) і облікові записи, які належать представникам Фонду Вікімедіа
  3. Використання нікнеймів, схожих на імена інших користувачів (як в імені користувача, так і в підписі), з метою навмисного введення в оману інших користувачів та/або дискредитації іншого користувача, заборонене — розцінюється як підрив нормального функціонування Вікіпедії і тягне за собою негайне безстрокове блокування.
  4. Це стосується як користувачів, зареєстрованих після прийняття цього правила, так і зареєстрованих до його прийняття.

Див. також