Вікіпедія:Вікіеритрофобія

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Еритрофобія (грец. ἐρυθρός — червоний, і фобія) — острах червоних посилань, ірраціональний страх перед посиланнями на сторінки, яких не існує. Схильні до еритрофобії вважають, що червоні посилання (особливо ті, що ведуть з головної сторінки) підкреслюють «непрофесійність» проєкту та можуть бути причиною вандалізму.

Опис[ред. код]

Кожне червоне посилання, побачене хворим на еритрофобію, здатне спровокувати несподівану реакцію. Що більше червоних посилань бачить хворий, то більш пригніченим він стає, тим нижчою є його самооцінка, тим більше песимізму й агресивності він проявляє в обговореннях. Або ж, грубішим, злішим і нелояльним він стає стосовно Вікіпедії.

Форма еритрофобії, особливо властива початківцям вікіпедистів, — створення дуже коротких необміркованих статей, аби не бачити ці жахливі червоні посилання.

Етіологія[ред. код]

Науці давно відомо факти особливого впливу червоного кольору на живі організми.

Одна з можливих причин вікіеритрофобіі приховується в особливій дії червоного кольору на людину.

Терапія[ред. код]

Можливі методи лікування:

  • Технічні:
    • зміна налаштувань браузера;
    • зміна налаштувань Вікіпедії (персональні або глобальні налаштування);
    • виключення червоного кольору при налаштуванні монітора або купівля монохромного відеоадаптера, світлофільтрів, окулярів, тощо.
  • Зміна всіх червоних посилань на сині шляхом написання статей, на які вони посилаються. Слід застосовувати з обережністю, тому що здатне спричинити вікіголізм.
  • Видалення червоного посилання шляхом видалення самого посилання (при цьому текст з червоного перетворюється на чорний).
  • вікі-відпустка
  • Самонавіювання.

Перші три методи слід застосовувати з великою обережністю; за некоректного застосування вони можуть призвести до важчого захворювання — лінкофобії, за якої учасник боїться побачити за будь-яким посиланням запрошення створити статтю; в особливо важких випадках — у тому числі й поза Вікіпедією.