Вікіпедія:Вікізустрічі/101

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Вікіекспедиція на Соловецькі острови, 2-11 серпня 2013[ред. код]

Звіт[ред. код]

Уранці 2 серпня 2013 року від Покровської церкви, що на Подолі в Києві, з благословення владики Володимира Черпака, відбув автобус із тридцятьма шістьма паломниками. Їм прослалася далека дорога у понад дві тисячі кілометрів на північ: Санкт-Петербург, Петрозаводськ, Медвеж'єгорськ, урочище Сандармох, порт Кем на березі Білого моря, відтак — Соловецькі острови.

Із 2006 року ці експедиції організовує Григорій Куценко — голова Київського товариства політв'язнів і жертв репресій. Як завжди, у її складі священик і кобзар. Сього року це отець Іван Кузьмин та Віталій Мороз. Також колишні політв'язні та їхні нащадки, дослідники історії політичних репресій, журналісти з кількох міст України. У складі делегації також два представники ГО «Вікімедіа Україна»Євген Букет та Віктор Семенюк. Відтак — в межах «Соловецької прощі» пройшла й 14-а українська Вікіекспедиція.

Третього серпня паломники відвідали у Санкт-Петербурзі меморіальне кладовище «Левашівська пустинь», де покояться сотні тисяч жертв комуністичного терору, у тому числі й 507 соловецьких в΄язнів. Увечері того ж дня українські вікіпедисти зустрілись у Санкт-Петербурзі з виконавчим директором «Вікімедіа РУ» Володимиром Мєдєйком. В рамках вікізустрічі мали невелику прогулянку містом, розповіли про Вікіекспедицію на Соловки, обговорили роботу «Вікімедіа Україна» та «Вікімедіа РУ» та плани на майбутнє.

4 серпня в Петрозаводську зустрілися з членами Карельської республіканської громадської організації "Товариство Української культури "Калина", відвідали Національний музей Республіки Карелія.

5 серпня в урочищі Сандармох, що в Карелії, в «обычном месте расстрелов» 30-х років, де покоїться близько 9 тисяч невільників, відбувся жалобний мітинг і панахида з участю громадськості кількох країн.

У Сандармосі, 2004 року стараннями Карельського Товариства української культури «Калина», її голови Лариси Скрипникової, відкрито величний пам'ятник — козацький хрест «Убієнним синам України» (автори Микола Малишко та Назар Білик).

Паломники також відвідали перші шлюзи Біломорсько-Балтійського каналу, що починається неподалік. Уночі з 5 на 6 серпня експедиція вирушила далі на північ. 6-8 серпня вона взяла участь у Днях пам'яті на Соловецьких островах. На місці розстрілу політв'язнів, біля каменя з написом «Соловецким узникам», була відслужена панахида, відбувся жалобний мітинг. Паломники відвідали Соловецький кремль, що від 25 травня 1920 до 2 листопада 1939 року був місцем ув'язнення і загибелі сотень тисяч в'язнів, побачили камеру, де 25 років просидів останній отаман Січі Запорозької Петро Калнишевський, відвідали кілька екскурсій.

На зворотному шляху паломники мали можливість відвідати місто Псков та Святогірський монастир, де поховано Олександра Сергійовича Пушкіна.

Фото з експедиції[ред. код]

Категорія на Вікісховищі

Публікації про Дні пам'яті 2013[ред. код]

Відео про Дні пам'яті 2013[ред. код]