Вікіпедія:Вікізустрічі/104

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Учасники:

Звіт[ред. код]

Учасники вікізустрічі зібрались у приміщенні Харківської «Просвіти» (питання місця проведення було погоджено заздалегідь між вікіпедистами-просвітянами Kharkivian та Infinit)..

Kharkivian приїхав на вікізустріч із Полтави електричками через Красноград, де брав у першій полтавській вікізустрічі. Також вже у процесі приєднались Taras Danko, Дмитро Булах, а також Олена Красиля.

Оскільки на вікізустрічі було багато нових облич, то почали зі знайомства, під час якого було

  1. Розвиток харківської тематики проекту Харків, порталу Харків та порталу Харківщина.
    Питання викликало жваву дискусію, оскільки розкриття харківської теми у Вікіпедії є надміру недостатнім та програє російській Вікіпедії. Важливим елементом у тематиці є розвиток дерева категорій, оскільки багато категорій необхідно створити (щодо інших міст чи мовних розділів подібні категорії є). Важливо знати, що вже є, а чого немає, і в цьому випадку потрібний список статей, які знаходяться у харківських категорій. Зокрема, Taras Danko висловив думку, що потрібно скласти список топових статей про Харків та Харківщину, і Kharkivian підтримав цю ідею, зазначивши про необхідність укладання списку 100/500, а пізніше можливо і 1000 статей, які є найважливішими та мають найбільшу відвідуваність серед статей харківської тематики. Також було б непогано і переробити сторінку учасника вікіпроекту Харків.
    Загалом було визнано зробити в першу чергу низку кроків:
    • система комунікації на основі сторінки обговорення вікіпроекту «Харків», на яку кожний учасник проекту бажано має заглядати щодня або долучивши її до свого списку спостереження. Також обговорювались і питання міжособистісної комунікації через е-мейл, соц-мережі та групу у Facebook.
    • попрохати ботовласників, аби за допомогою ботів було складено список статей, які присутні у харківських категоріях, і його було викладено підсторінкою вікіпроекту «Харків» (Kharkivian взявся поговорити з ботовласниками, і реалізувати цей задум протягом тижня).
    • проаналізувати список статей в цілому та за напрямами (історико-географічний, персоналії, інфраструктура та її об'єкти, пам'ятки/пам'ятники)
    • протягом місяця — двох укласти список ТОП 100/500 з Харківської тематики у Вікіпедіях, які мають найбільшу важливість та викликають найбільший інтерес
    • через медійні канали («Справжня варта», «Український Харків», інші харківські медійні ресурси поширити інформацію про представлення в українській Вікіпедії харківської тематики, і таким чином непрямо «спонукати» харків'ян, установи та організації (припустімо, виші) взятись за доповнення інформації в укр-вікі).
    • взятися за першочергове доопрацювання статей зі списку ТОП 100/500.
    • провести обкатку ідеї, здебільшого на матеріалі міста Харкова, після чого взятися більш глобально і за область.
  2. Kharkivian повідомив, що необхідна допомога щодо оновлення списків «Вікі любить пам'ятки» до початку конкурсу, який стартує 1 вересня, на що у харків'ян лише 2 тижні. Задача, щонайголовніше, полягає у технічному перенесенні інформації. Всі присутні поставились до цього з розумінням. Загалом, Nadiya Li та Олешко висловили готовність допомогти. Інші - по змозі. Координацію роботи взяв на себе Kharkivian. Також він висловив думку, що потрібно зробити інформаційну та медійну підтримку конкурсу (через ЗМІ (спец. стаття — «спец. тема дня»), через виші (партнерські виші можуть поставити на час конкурсу інформацію про нього і банер, який би вів на сайт конкурсу), а також знайомих, яких варто поінформувати про нього (особисте спілкування, соц. мережі тощо).
    Разом з тим Григорій Ганзбург висловив думку про необхідність введення до конкурсу інформації про фото не тільки екстер'єрів, але й інтер'єрів будівель. В той же час Kharkivian висловив сумнів, оскільки багато будівель є приватними, з осучасненими і переробленими інтер'єрами, і існує їхня цінність та можливість сфотографувати.
    Учасники Вікізустрічі. Зліва направо: Олешко, Nadiya Li, Kharkivian, Taras Danko, Олена Красиля, Infinit, Дмитро Булах, Григорій Ганзбург
  3. При обговоренні питання «Освітньої програми Вікіпедії» було висловлено кілька думое:
    • робота має йти в тріаді: викладач (зацікавленість, визначення кола тем) — вікіпедист (навчальна складова та визначення відповідності конкретних тем правилам Вікіпедії — студент (вибір теми, написання статті).
    • тематика статей: фахова (з теми конкретних предметів), університет у Вікіпедії (про значимих викладачів та співробітників) та відомих дослідників певної тематики (з дотичної до фахового предмету теми).
    • використання студентів з інших міст та сіл для наповнення Вікісховища
    • для успіху проекту необхідно знайти мотивацію для вишів/викладачів (внутрішня, новітні інформаційні технології, престиж (цей напрямок популярний на Заході і в провідних вишах США, а ми ж начебто «йдемо в Європу»), розвиток додаткових вмінь та навичок студента, Вікіпедія - це бренд і є додатковим записом у резюме).
    • Taras Danko висловив думку, що цікаво було б провести дослідження як впливає якість статті про виш, кількість та якість статей про викладачів вишу на міжнародні рейтинги університетів, які щороку публікуються (і чи враховують вони цей аспект), а також на вибір абітурієнтами своєї майбутньої Alma mater.

По тому дискусія продовжилась вже більш неформально за чаєм з печивом з цукерками. Під час вже більш неформальної частини обговорювались питання:

  • критеріїв значимості: Григорій Ганзбург як член 2-х творчих спілок говорив, що всі вони значимі, бо спілка це ім'я і є процедура входження, а Kharkivian та Nadiya Li натомість дотримувались думки, що важливими є не формальні ознаки членства (без сумніву членство у творчих спілках може бути додатковим фактором значимості), а саме доробок, який і є визначальним фактором.
  • питання вікіекспедицій і необхідності пошуку джерел вільних світлин для статей про населені пункти.

Групова фотографія учасників цієї вікізустрічі надрукована в газеті "Сегодня". – 2014. – №178. – 14 августа. – С. 8.