Вікіпедія:Вікізустрічі/141

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Четверта вікіекспедиція Чернігівським районом Чернігівської області 27 квітня 2014 року (21-та вікіекспедиція)[ред. код]

Час проведення: 27 квітня 2014 року.

Територія: Чернігівський район (Чернігівська область) Чернігівської області.


Учасники
  1. Приходько Микола, керівник та ініціатор експедиції, член ГО "Вікімедіа Україна" --Nickispeaki (обговорення) 12:21, 6 квітня 2014 (UTC);[відповісти]
  2. --Star1961 (обговорення) 20 (орієнтовно) квітня 20144 (UTC) (по телефону);
  3. --Victoriya Santmatova (частково, до Брусилова).

Маршрут[ред. код]

Чернігівський район (Чернігівська область) та Менський район Чернігівської області:

Чернігів (8-40 - початок експедиції) - Новоселівка (766) 8-55 -Улянівка (577) 9-20 - Киселівка (935) 10-15 - Березанка (309) 10-25 - Брусилів (1064) 12-00 - Кобилянка (55) 14-20 - Ямал (житловий квартал Брусилова) () 14-30 - Снов'янка (626) 14-45 - Боромики (529) 15-45 - Петрове (36) 16-10 - Моргуличі (88) 16-25 - Березна (4902) 16-35 - Чернігів 18-00.

Звіт[ред. код]

27 квітня 2014 року пройшла четверта Вікіекспедиція Чернігівським районом.

У 8-40 розпочалася четверта Вікіекспедиція Чернігівським районом. О 8-55 вікіпедисти прибули до села Новоселівки, яке, фактично, є східним передмістям Чернігова. Західна частина села увійшла до Чернігова. Чернігів плавно переходить у село. А про зміну кордонів можна здогадатися хіба що з таблички, що позначає село - "Новоселівка". Магазини - 2 штуки, пам'ятник ВВВ, пост ДАІ, фото на пам'ять - і наступний пункт - Улянівка, де, власне, і розміщується сільрада Улянівки, і Новоселівки також. Улянівка примітна тим, що на початку села масив із однотипних будинків з білої силікатної цегли. Ці будинки були збудовані в 1991 році для переселенців із Чорнобильської зони. Тоді ж були збудовані школа і сільрада. А за церквою дорога спускається вниз, в долину. Там ціле унікальне містечко лелек. На деревах лелеки поробили собі гнізда. Практично кожна з десяти кремезних верб має по гнізду. А в гнізді пара лелек.

Далі - Киселівка. В цьому, колись квітучому, великому селі, було одне з найбільших льонопереробних підприємств Радянського Союзу. Працювало до 5000 чоловік у 3 зміни. Була велетенська їдальня. Пятиповерхові робочі корпуси. Тепер там руїна. Місцеві жителі розбирають стіни на цеглу. "Там у мене було дежавю - ніби ще раз потрапив до Чорнобильської зони. Такі там руїни і пустка. Місцеві жителі кажуть, що перед остаточним запустінням китайці все викупили і вивезли, все, що можна. А потім місцеві вже прийнялися - залізні ворота в металобрухт і пішло-поїхало. Киселівка зараз відома на Чернігівщині і в Україні тим, що тут є місцеві аматори-любителі повітряних куль. Вони катають всіх охочих на повітряній кулі з нагрітим повітрям." - коментує один з учасників, Микола Приходько.

Після Березанки, що продовжується на північ від Киселівки, маршрут до Брусилова. Там вже чекають. Коротка розмова за чаєм з місцевим жителем і до місцевого клубу. А по дорозі учасники фотографують пам'ятники і новий дитсадок. Його відкрили минулого року. На відкритті були навіть представники адміністрації Чернігівського району. В селі досить велика школа. Цегляному будинку школи, видно, вже кілька десятиліть. Можливо, 5. Або й більше.

За селом, по трасі, нове поселення - Ямал, так званий новий житловий квартал Брусилова. Задуманий, як новий населений пункт для чорнобильців, на сьогодні (2014 рік) село, практично, перетворилося на досить елітне поселення заможних чернігівщан.

Снов'янка притулилася прямо біля соснового лісу. І деякі нові п'ятиповерхові будинки знаходяться частково в лісі. Там же, біля нових будинків, нова школа і дитсадок. І біля школи вікіекспедиторів зустрів молодий директор школи. Звичайні питання - хто, звідки?. Воно і ясно - за якихось 100 кілометрів звідси стоять російські війська, готові в любий момент іти на Київ. А біля Слов'янки і військовий блок-пост українських ЗС. Домовилися про майбутню лекцію про Вікіпедію і до "Шишкіна" - одного з найдорожчих еко-готелів в Україні. Готель знаходиться за 2 кілометри від Сновянки, прямо у лісі. На територію самого закладу охорона не пускає - щоб не потурбували відпочиваючих.

Петрове. "Це дуже маленьке село я навіть не помітив, коли складав маршрут" - каже Приходько Микола, організатор поїздки. Воно дійсно, маленьке - всього 36 жителів. Але виглядає досить достойно - мабуть через те, що селом пролягає магістральна дорога Чернігів-Мена. Село настільки маленьке, що кладовища в ньому немає і померлих хоронять прямо в садибах.

В 16-35 експедиція в'їзджає до Березни - одного з ключових пунктів подорожі, вона знаходиться вже в Менському району. Селище міського типу вражає своїми розмірами (свого часу - райцентр) і кількістю магазинів в центрі - штук 20. А ще Приватбанк, універмаг, міліція, музей, стадіон, співоче поле і велика церква. Біля краєзнавчого музею 2 пам'ятники - один з них - Верьовці Григорію Гурійовичу, українському композитору.

Далі, через чергове, вже друге відхилення від курсу, вимушені прямувати додому - до Чернігова.

Всього оглянули 12 сіл. А фотографій - більше тисячі.

Фотозвіт[ред. код]

Категорія із зображеннями на Вікісховищі - ВСІ ФОТОГРАФІЇ

список сіл[ред. код]

Всього 12 сіл, в дужках зазначена кількість жителів.

Всього було зроблено близько 800-900 фотографій.

Враження учасників[ред. код]

Див. також[ред. код]