Вікіпедія:Вікізустрічі/26

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Оголошення[ред. код]

Звіт[ред. код]

Цього разу приводом для зустрічі стала прес-конференція з нагоди досягнення 200 000 статей на українській вікіпедії. По завершенні прес-конференції вікіпедисти продовжили своє спілкування в кав'ярні поблизу м «Арсенальна», отже звіт матиме двочастинну форму — власне прес-конференіцію і після неї.

Конференція[ред. код]

Конференція проходила в галереї «Лавра», безпосередньо її організацією займались Olexa Yur і PR-агентство «Media Brand». Перед початком конференції журналістам був розданий прес-реліз. За президійним столом розташувалися голова правління «Вікімедіа Україна» Андрій Бондаренко, виконавчий директор «Вікімедіа Україна» Юрій Пероганич, адміністратор вікіпедії Катерина Рудченко, а також директор PR-агенства Валерія Ширшакова. Інші вікіпедисти розчинилися у залі, замаскувавшись під журналістів.

Зліва направо: Юрій Пероганич, Катерина Рудченко, Андрій Бондаренко, Валерія Ширшакова
Прес-конференція проходила на фоні міської виставки дитячого малюнку

Подальший хід конференції записувався на відео, тож, сподіваюсь, немає потреби детально переповідати. Найбільше говорив Ю. Пероганич, який має неперевершений талант говорити про Вікіпедію цікаво і привабливо. Монолог поступово перейшов у діалог — і тут у гру вступили замасковані вікіпедисти, завдяки чому й журналісти поступово відчули себе розкутіше і включились у процес. На мій погляд, найцікавішими були питання стосовно розподілу статей за тематикою та географією вікіпедистів, було також доволі прикре для нас запитання, в якому йшлося про недостовірну інформацію у статті з області української історії, яка свого часу поставила нашого журніаліста в незручне положення. Для нас це повинно бути сигналом до більш серйозного ставлення щодо верифікації статей насамперед суспільно-значимих тематик. Загалом лишилося позитивне відчуття доброзичливого і цікавого діалогу. Юрій Пероганич також висловив сподівання, що ми ще не раз зустрінемося з нагоди чергових «ювілейних» показників — 500 тис., 1 млн. і т. д.

Також Юрій Пероганич запропонував кожному журналісту трохи подратувати адміністраторів — написавши статтю про себе, спостерігати за реакцією:). Він зазначив, що його перша стаття теж була про себе, але тепер вона на вікіпедії відсутня.

Опісля[ред. код]

офіційна конференція плавно перетекла у неформальні персональні інтерв'ю, знайомства та спілкування.

Erud розповідає про свої вікіпедійні зацікавлення.

Вікіпедисти збирались групками, та інтенсивно обмінювались своїми думками, планами, вікіпедійними історіями, та просто приємно спілкувались…

На тлі галереї «Лавра».
Зліва направо: Perohanych, Igor Yalovecky, Сисоїч, A1, Erud, Bunyk, Olexa Yur, Петро Щербина

Про що говорили[ред. код]

Більшість вікіпедистів після конференції продовжили спілкування за стаканом соку/пива.

По дорозі за напоями, Олекса Юрченко поділився своїми планами про організацію багаторічної вікіекспедиції по населених пунктах України з метою перетворити статті-заглушки в повноцінні, багато ілюстровані та цікаві статті.

A1 поділився враженнями від польської вікі-конференції, обговорювались перспективи проведення вікі-конференції в Києві, можливо вже восени.

Обговорили проект «зв'язність» та недоброзичливість адміністратора тулсервера, який обмежив потужності серверу і унеможливив працю роботів із його виконання. Згадали також і інших роботів.

Обговорили таку проблему, як жанрова відмінність Вікіпедії, Вікісловника, Вікіновин, Вікіджерел, Вікіпідручника та Вікіуніверситету, яку, на жаль, мало хто з вікіпедистів розуміє, і, унаслідок, мало хто з присутніх ними користувався. Пані Катерина висловила ідею, що майже мертвим проектам варто провести радикальну реанімацію, аж до переоформлення головної сторінки.

Обговорювали й інші питання, наприклад, низьку якість багатьох статей, на боці яких — брак часу фахових вікіпедистів.

  • Про залучення студентів
  • Про семантичну контекстно-вільну структуру математики )