Вікіпедія:Вікізустрічі/297

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Форум Українських Вікіпедистів[ред. код]

Логотип Форуму Українських Вікіпедистів
Відзнака "Вікімеч" ім.Олега "Raider" Ковалишина (аверс)
Відзнака "Вікімеч" ім.Олега "Raider" Ковалишина (реверс)

5 червня 2021 р. у Києві на території головного хабу Азовського Руху відбувся Форум Українських Вікіпедистів. Захід відбувся з ініціативи Інституту Національного Розвитку.

Форум зібрав як новачків, які тільки роблять перші кроки у доповнені вікі-ресурсів, так і ветеранів цього руху, які редагують статті у Вікіпедії вже понад десять років. Захід зібрав людей, які редагують чи хотять редагувати Українську Вікіпедію.

Під час Форуму відбулося нагородження відзнакою «Вікімеч» ім. Олега «Raider» Ковалишина за внесок у майбутню Перемогу України в інформаційній війні. Олег «Raider» Ковалишин (ім'я якого носить «Вікімеч») був вікіпедистом і добровольцем батальйону «Донбас». Він загинув у бою під Карлівкою. Загинув в 2014 р. у дуже символічний день — 23 травня, в українському націоналістичному календарі ця дата позначається як День Героїв.

Це перша в Україні реальна (невіртуальна) нагорода для активістів, які впродовж багатьох років редагують Вікіпедію.

Нагородну комісію складали:

  • Микола Кравченко, директор Інституту Національного Розвитку
  • Олександр Алфьоров, координатор історико-меморіальної ініціативи «Пам'ять нації»
  • Андрій Ромащенко, керівник ветеранського освітнього проекту «Школа молодих лідерів ім. Аксьона і Хоми» (Школа названа на честь добровольців батальйону «Азов», загиблих в Іловайську влітку 2014 р.)

Лауреатами відзнаки «Вікімеч» ім. Олега «Raider» Ковалишина стали:

Окрема відзнака буде передана родині загиблого бійця.

Олександр Алфьоров, який знав Олега Ковалишина особисто, розлого розповів про «довікіпедійний» період життя «Raidera». На початку 2000-х років він був активним учасником руху історичних реконструкторів і намагався пропагувати там українську патріотичну тематику.

Миколи Кравченка, директор Інституту Національного Розвитку, зазначив, що «всі війни нашого часу — гібридні. Чим більш інформаційною стає епоха, тим більш важливою у війні стає невійськова складова. Перемога в головах може наблизити Перемогу на фронті швидше, ніж власне бойові дії. Отже, сьогодні диванні війська — це також війська. Прикро, що головнокомандування не надає інформаційному виміру війни належного значення в системі державної безпеки. Інформаційний фронт на державному рівні до сих пір не вважається фронтом. Тут справи набагато гірші, ніж справи на передовій ООС. Втім, цей факт має спонукати нас не до скиглення, а до наступу в інформаційній площині».

Юрій Пероганич, започатковувач Вікі-руху в Україні, закликав творити нові ресурси за принципом Вікіпедії. Як приклад такої діяльності було презентовано краєзнавчий проект «Енциклопедія Носівщини». Крім того, було відзначено, що сьогодні Вікіпедія відіграє роль, подібну ролі Товариства «Просвіта» наприкінці ХІХ — початку ХХ ст.

Завдяки онлайн-включенню з Одеси до Форуму долучився адміністратор Української Вікіпедії Yakudza. Він розповів про інформаційні вікі-війні з позиції саме адмін-корпусу.

Активний вікіпедист Євген Букет закликав дописувачів долучитися до колективної підготовки книги про історію Вікі-руху в Україні, яку варто видати до 20-річчя Української Вікіпедії у 2024 р. Директор видавництва «Орієнтир» Данило Коваль, який також був присутній на Форумі, запропонував майбутнім авторам допомогу в публікації, коли книга буде готова.

Галерея[ред. код]

Публікації в ЗМІ[ред. код]