Вікіпедія:Вікізустрічі/pl-3

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Див. також офіційну сторінку конференції


Офіційна частина зустрічі розпочалася з виступів старійшин польської вікіпедії. Вони представили 10-літній шлях розвитку польської Вікіпедії, згадуючи часи, коли група польських редакторів англійської вікіпедії, спостерігаючи відкриття німецького та французького мовних розділів поставили собі питання «а чому не польський?» і, не знайшовши на нього відповіді, заснували польський розділ, який початково називався «Польська вільна мережева енциклопедія (пол. Polska wolna encyklopedia sieciowa)», а пізніше прийняв спільну для всіх назву «Вікіпедія». Polimerek за допомогою низки слайдів продемонстрував процес подальшого ускладнення розмітки Вікіпедії, згадавши також давні дискусії про те, чи досягне коли-небудь Вікіпедія позначки в 10 тисяч статей. Вікіпедист Aegis Maelstrom наголосив на тому, що Вікіпедії необхідні «провідники» — рішучі й компетентні лідери, наділені даром переконання інших та керовані меритократичним гаслом «сила аргументів, а не аргумент сили».

В інших виступах були порушені «вічні» філософські питання — чи може Вікіпедія конкурувати з традиційною системою освіти, чому вікіпедистів більше ніж вікіпедисток і що з цим робити; були й доповіді, присвячені зазвичай відомим кожному вікіпедисту з перших кроків його перебування у Вікіпедії питанням — редагування Вікіпедії, «П'ять основ» тощо.

Вікіпедисти також переглянули фільм «Правда в цифрах?» (Truth in numbers?) з польськими суб-титрами. Іноземні гості виступили з урочистими привітаннями. Зокрема, A1 зазначив, що польська Вікіпедія для нас є добрим прикладом як в досягненнях у кількості статей, так і в ефективній діяльності WMPL, і представив відео-кліп «Wikipedia — pierwsze kroki». Росіянин Drbug (на польську перекладав A1) відзначив польські переваги, про які «інші тільки мріють» — закон про свободу панорами та можливість перерахування 1% податків на користь WM PL, а також побажав польським колегам і надалі зберігати дружню атмосферу й уникати конфліктів. З теплими привітаннями виступили білорус Pessimist2006 (білоруською, без перекладу) і чех Limojoe (польською).

В якості «несподіванки» польські вікіпедисти підготували відео-ролик з привітаннями Вікіпедії від відомих осіб, який закінчився привітанням від чинного польського президента — Броніслава Коморовського, який, як з'ясувалося, свого часу сам навіть черпав відомості з Вікіпедії про Національну раду безпеки безпосередньо перед її призначенням [1]. До урочистостей польські кулінари приготували величезний торт з надписом 10 років вікіпедії, під оплески присутніх він був урочисто внесений до зали, розрізаний на шматочки і в лічені хвилини скуштований.

Програма зустрічі включила також відвідування фотогалереї кращих знімків commons, фотогалереї Центру «Старий Бровар», вечірню прогулянку містом (екскурсію вів вікіпедист Kpjas), а також спільні обіди, де, зокрема, обговорювалися перспективи спільних російсько-, польсько- та чесько-українського співробітництва з підготовки видань та проведення зустрічей.

Груповий знімок, ліворуч внизу - Yakudza

Примітки[ред. код]

Посилання[ред. код]

Вікісховище має мультимедійні дані за темою: Вікізустрічі/pl-3