Вікіпедія:Вікі любить пам'ятки/Відео (2021)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Головна Пам'ятки Номінації Правила ЧаПи English

Спецномінація «Відео»

Спецномінація «Відео» фотоконкурсу «Вікі любить пам'ятки» охоплює відеоролики нерухомої культурної спадщини України, які теж важливі для ілюстрування статей у Вікіпедії. Ці роботи теж мають бути власного авторства і завантаженими протягом конкурсного періоду, містити ідентифікатор об’єкту (ID) та географічні координати тощо. Відео має висвітлювати об’єкт (чи об’єкти) культурної спадщини, чітко представляти та характеризувати його (їх).

Анонс на блозі: «Спеціальна номінація "Відео" 2021».

Основні вимоги до відео[ред. код]

  • Формат: для кодування відео повинен використовуватися формат Theora чи Webm, роздільність файлу повинна бути не менше 720 пікселів за меншою стороною (наприклад, 1280х720). Про конвертацію можна прочитати тут.
  • Композиція, рух камери, чіткість: відео повинно бути відзняте чисто і в простому стилі. Без швидкого зуму, рухи (огляд панорами, зміна кута, масштабування, обхід пам’ятки тощо) мають бути повільними, щоб можна було зосередитися на деталях зображення. Можна використовувати штатив чи стабілізатор.
  • Колір: зображення повинне мати помірну насиченість.
  • Відеозапис має бути зроблений в межах однієї місцевості, не «колажем» різних віддалених один від одного об’єктів.
  • Відеозапис повинен мати зрозумілу описову назву.
  • Обробка у відеоредакторах дозволяється, але помірна.
  • Аудіо: можна подавати без звуку. Якщо звук на фоні є (наприклад, розповідь за кадром чи природній навколишній шум), то бажано, щоб він перебував на постійному рівні протягом усього відео. Різкі гучні сторонні шуми не бажані. Якщо ви щось розповідаєте, рекомендуємо додати субтитри. Не рекомендуємо накладати музику. Важливо пам’ятати, що якщо ви самі щось коментуєте — ви є автором чи авторкою аудіодоріжки. Але якщо коментує хтось інший — авторські права будуть належати не вам. Те саме із музикою — можна використовувати або власне виконання музики, що вами ж написана й виконується, або взяти аудіо під вільною ліцензією (і згадати автора та ліцензію — окремо для музики та виконання, якщо це різні люди).

Як взяти участь[ред. код]

Створіть чи увійдіть у свій акаунт у Вікіпедії, натисніть «Запам'ятати мене».

Знайдіть відзняту (або потрібну) пам'ятку у конкурсних списках відповідного села, міста, району чи області.

Потрібно формат Theora чи Webm, якщо у Вас файли в іншому форматі, їх потрібно конвертувати. Більше про конвертацію відео можна прочитати за посиланням.

Натисніть [Завантажити фото] чи «Завантажити ще» у колонці справа. Як і фотографії, відео можна вантажити безпосередньо зі списків пам'яток. Дотримуйтеся інструкцій завантажувача. Оновіть сторінку, якщо не бачите його.

Відеоінструкція «Як взяти участь»

Нагородження[ред. код]

Переможцями стануть:

  • автори трьох найкращих відео за оцінками спеціального журі;
  • найактивніші учасники.


Журі[ред. код]

Журі спеціальної номінації перебуває на стадії формування.



Головна Пам'ятки Номінації Правила ЧаПи English