Вікіпедія:Критерії значущості/Організації

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Тематичні критерії значущості

Ця сторінка містить узагальнені рекомендації для учасників Вікіпедії у тому, чи варто створювати окрему статтю про певну організацію. Під організацією у цьому контексті розуміється будь-яке формальне чи неформальне об'єднання, як-то: партії, рухи, приватні комерційні чи некомерційні компанії тощо.

Основні критерії[ред. код]

Підприємство, установа, спілка, служба, виріб або послуга вважаються значущими, якщо вони згадуються в авторитетних, незалежних вторинних джерелах інформації. Такі джерела повинні бути правдивими, незалежними від висвітлюваного предмета та незалежними одне від одного. Слід брати до уваги глибину висвітлення предмета в джерелах. Якщо глибина висвітлення не істотна, необхідні декілька незалежних джерел. Дрібні та випадкові висвітлення предмета у вторинних джерелах не вважаються достатніми для підтвердження значущості. Тільки якщо значущість підтверджена вторинними джерелами, первинне джерело може бути використаним і доданим до змісту.

«Вторинні джерела» як критерій значущості включають перевірені публікації робіт у будь-якій формі, як, наприклад, газетні статті, книги, документальні фільми та опубліковані доповіді, за винятком таких:

  • Пресрелізи; автобіографії; запрошення для компаній, корпорацій, організацій чи груп; інші матеріали, де корпорація, організація або група інформує про свою діяльність.
  • Матеріали, що містять лише дрібне висвітлення, як, наприклад, газетна стаття, що лише інформує про час зустрічі або продовження часу роботи, публікації телефонних номерів або адреси тощо.

Неприбуткові організації[ред. код]

Неприбуткові неурядові організації (громадські організації, громадські спілки, асоціації, благодійні фонди та організації) зазвичай значущі, якщо вони відповідають цим обом критеріям:

  1. Діють у загальнонаціональному або міжнародному масштабі.
  2. Інформація про організацію та її діяльність може бути перевірена завдяки численним, незалежним і надійним джерелам.

Додаткові міркування:

  • Національно відомі місцеві організації: Деякі організації місцеві за своїми масштабами, але домоглися національного чи навіть міжнародного розголосу. Організації, діяльність яких має місцевий характер (наприклад, школи або клуби) можна розглядати як помітні, якщо є надійні незалежні джерела за межами району діяльності організації. Там, де охоплення за своїм масштабом тільки локальне, замість створення окремої статті слід розглянути можливість включення розділу, присвяченого організації, в статтю про місцеві організації певної області чи району.
  • Фактори, які привернули загальну увагу: довголіття організації, число членів, основні досягнення, відомі скандали, або інші фактори, характерні для організацій. Ці фактори слід розглядати в тій мірі, у якій про них повідомляють незалежні джерела. Цей список не є вичерпним і остаточним.

Заборона реклами і розкрутки[ред. код]

Реклама у Вікіпедії заборонена; у разі виявлення статей, які містять явну рекламу чи створені з метою просування будь-якої організації, можна вчинити так:

Якщо стаття містить лише явну і неприкриту рекламу, необхідно позначити статтю на швидке вилучення шаблоном {{db-spam}}.