Вікіпедія:Грифінг

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Вікіпедія:ГРИФЕР)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
У пеклі Данте Аліг'єрі Вергілій каже Плутосові, який загрожує Данте: «Проклятий вовче, цить! Поглинь же сам себе своєю ж люттю!»

Грифінг (англ. griefing) — хронічне прагнення псувати настрій іншим учасникам онлайн-спільноти, або, в більш вузькому значенні — цілеспрямоване руйнування ігрового досвіду іншого гравця під час онлайн-гри. Термін «грифер» походить із середовища онлайн-геймерів, і хоч Вікіпедію й не прийнято трактувати як гру, цей феномен спостерігається також і тут, так само як і в деяких інших онлайн-спільнотах, таких як Facebook.

Грифери багато в чому нагадують тролів, із тією відмінністю, що грифери, буває, діють групами (іноді це можуть бути мітпапети, іноді й цілком незалежні користувачі), метою яких є цілеспрямоване глузування з якогось вмісту Вікіпедії, з яким вони незгодні, висміювання й булінг редакторів, які додали чи відстоюють той вміст, а також перешкоджання звичним робочим процесам проєкту. Натомість тролі зазвичай діють більш відокремлено, провокуючи інших користувачів у спробах підірвати звичну роботу в тій чи іншій тематичній ділянці Вікіпедії, та змушуючи інших користувачів тратити свій час на вирішення конфліктів, спричинених діяльністю таких тролів. Як гриферами, так і тролями зазвичай керують або бажання привернути до себе увагу, або бажання здійснити щось, що вони самі сприймають як помсту.

Як виявити грифера[ред. код]

Із розвитком соцмереж та зростанням кількості вебсайтів, користувачі яких обговорюють той чи інший контент Вікіпедії, який вони вважають смішним та/або образливим, зросла й кількість осіб, які приходять до Вікіпедії під враженням від обговорень на таких сайтах. Буває, що такі люди приходять сюди як чиїсь мітпапети — друзі чи колеги якогось іншого редактора, який отримав тут негативний досвід, — хоча їхні дії зазвичай не підтримуються офіційно тими вебсайтами, з яких вони сюди прийшли, чи людьми, які так чи інакше викликали їхнє зацікавлення Вікіпедією. Вони можуть з'явитись тут протягом нетривалого проміжку часу як нові акаунти з одною-єдиною метою, і можуть виявляти небажання пояснити, чому так багато користувачів з однаковими точками зору з'явились на одній сторінці приблизно в один і той же час. Якщо вони створюють облікові записи, то на своїх сторінках користувача можуть розміщувати глузливі матеріали, присвячені темі, яка їх турбує. Коли спільнота вдається до таких процедур розв'язання конфліктів як запити на третю сторону чи пошук консенсусу на СО, де прийняття правильного рішення залежить від прозорості й відсутності канвасингу, грифери можуть справляти справді руйнівний вплив на загальну атмосферу й нормальний робочий процес.

Гриферам може бракувати соціальних навичок. Це проявляється в тому, що вони не можуть пристосуватись до соціальних норм, і погано сприймають критику у свій бік. Їм можуть видаватись кумедними реакції інших користувачів. У вікіпедії грифер може бути борцем за якусь окрему точку зору, вандалом, редактором, який вдається до персональних випадів, редактор, який проявляє неввічливість на рівні звички, або й навіть адміністратором, який симпатизує іншим гриферам. Однак варто мати на увазі, що не всі грифери є грубими у спілкуванні, і деякі з них можуть бути винятково й безвідмовно ввічливими, у той же час роблячи цілеспрямовані спроби завдати шкоди спільноті. Вони можуть гратися з правилами, скажімо, дотримуючись букви правила, а не його духу, а також вони можуть раз у раз порушувати соціальні норми.

Причини грифінгу[ред. код]

Скільки гриферів — стільки й причин для грифінгу. Але найбільш поширеними причинами є:

  • Емоційна незрілість та/або нестабільність.
  • Підлітковий бунт проти авторитету. Бажання вийти за рамки, і спроби порушити звичний плин справ.
  • Поведінка з ознаками соціопатії.
  • Нудьга. Деякі грифери відчувають, що їм хочеться чимось зайнятись, але якщо їм бракує зацікавленості в конструктивній співпраці, вони «розважаються» тим, що провокують чвари між користувачами. Загалом, ця нудьга виникає через брак належних стимулів або можливостей дати вихід творчій енергії, який іноді, у свою чергу, може бути наслідком надмірного контролю й модерації з боку авторитарних особистостей та занадто широкої інтерпретації того, які саме види діяльності можна вважати «грифінгом».
  • Зневіра в можливості знайти інший спосіб привернути увагу до системних проблем Вікіпедії, результатом яких стає її нездатність позбутися недобрих персонажів.
  • Потіха, отримувана від реакцій інших людей.

Як реагувати на гриферів[ред. код]

Приймаючи рішення щодо того, що робити з тим чи іншим грифером, спільноті врешті-решт доведеться зробити аналіз переваг і недоліків, аби визначити, чи внесок такого користувача виправдовує спричинене ним погіршення атмосфери у спільноті.

Відповідь на питання про те, що робити з тим чи іншим грифером, залежить від природи діяльності такого користувача у Вікіпедії.

  • Іноді гриферів, так само як і тролів, слід просто ігнорувати.
  • Іноді, зусиллями конструктивних членів спільноти, гриферів вдається соціалізувати, якщо вони отримують достатньо уваги й заохочень до роботи над Вікіпедією, що базується на взаємопідтримці. Один зі способів взаємодії з користувачами, запідозреними у грифінгу, полягає в тому, аби ввічливо їх запитати про те, що їх турбує у Вікіпедії, і пояснити конструктивні й соціально прийнятні способи підняти ці питання.
  • Якщо залучення до позитивної діяльності не приводить до покращення поведінки грифера, таких проблемних користувачів слід ввічливо, але твердо попросити покинути спільноту.
  • У будь-якому разі редактори й адміністратори повинні розпізнавати грифінг, і так само як і у випадку з будь-якою іншою формою деструктивної поведінки, повинні вживати всіх необхідних заходів, аби не дозволити йому погіршувати якість контенту Вікіпедії.