Вікіпедія:Список клік

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Збірний образ учасника кліки. Опис засновано на свідченнях очевидців. Зверніть увагу на злостиві вуса, запопадливу посмішку та лиху одноброву.

Кліка (також відома як кабала, хунта, угрупування чи клан) визначається як група спільників, які об'єднуються для досягнення будь-якими засобами своїх корисливих цілей щодо редагування Вікіпедії в своїх інтересах. По аналогії з діяльністю мафії у поза-вікіпедійному світі, які часто називають мафіозними «наркоугрупованнями» чи «контрабандними угрупуваннями», у вікі часто кліки також називають вікі-угрупуваннями чи вікі-кланами. Ворогуючі клани часто звинувачують своїх антагоністів — кліки-суперників — у діяльності не у всевікіпедійних інтересах, а у локальних інтересах свого братства[1].

Кліки можна приблизно поділити на три типи:

  • Таємні кліки. Кліки цього типу обмежують кількість своїх членів й зазвичай не розголошують ніякої інформації про свою потаємну мету та членство. Опоненти таємних клік часто звинувачують ворогуючі кліки в масонстві, змовах про всесвітнє панування та інші нісенітниці, які поширюють неуки, які вірять у конспірологічні змови. Мета таких клік може бути як благородною, так і лиходійною, й часто члени таємних клік мають серед свого братства представників вищого керівництва. Членів таємних клік часто звинувачують у використанні канвасінґу та/або м'ясо-ляльководіння та/або бригади, найчастіше аби поширити їхню точку зору в укрвікі. Хоча існує чимало гіпотез щодо того, чи мають таємні кліки хоч якийсь вплив на українську Вікіпедію, більшість редакторів погоджуються, що соціальні зібрання є фактом життя, тож природно, що деякі вікіпедисти використовують поза-вікіпедійні способи зібрання та спілкування (IRC, і-мейл, Skype, тощо) аби координувати свої дії поза Вікіпедією.
  • Редакторські кліки. Єдиний офіційних тип клік, який офіційно дозволений у Вікіпедії з метою поширення вікілюбові. Достоту відомо про існування та активну діяльність як мінімум кількох редакторських клік. В українській Вікіпедії поки що не існує жодної офіційної Редакторської кліки, але в англомовній Вікіпедії є декілька Редакторських клік, зокрема en:Wikipedia:Counter-Vandalism Unit (укр. ВП:Антивандальний спецпідрозділ, по аналогії з Антитерористичними спецпідрозділами у поліції різних країн) є прикладом кліки схваленої спільнотою ВП; їхня мета — боротьба з організованим вандалізмом.
  • Жартівливі кліки. В українській Вікіпедії протягом багатьох років відбувалося гоніння всіх редакторів, які були хоч якось пов'язані з україномовними іміджбордами. Статті про найперший та найстаріший україномовний іміджборд Учан постійно вилучали палкі борці за «енциклопедичність» укрвікі, що викликало дикий дупобіль фанатів Учану та їх таємний план одного для помститися всім кривдникам Учану. З тих часів багато чого змінилося, й сам Учан вмер, але аби посміятися над цими кривдниками декілька редакторів-шибайголов утворили жартівливі кліки іміджбордівської тематики з україномовних іміджбордів. Деякі приклади поточних жартівливих клік (більшість з яких беруть свій початок з україномовних чанів, як от Учан, Січ, Кропивач, Файнач, Гіперчан тощо): Кліка Іво Бобули, Кліка Буряку, Кліка Курки, Кліка Війська Безосібного, Кліка Користувачів Азірівкою тощо. Учасники цих клік пропонують жартівливе полегшення та разраду всім вікіпедистам, особливо після довготривалого періоду тяжкого редагування укрвікі.

Тут наводиться список клік, що домінують в україномовній Вікіпедії. За чутками, звичайно.

Кліки української Вікіпедії[ред. код]

Адміністраторська кліка[ред. код]

Безперечно найвідоміша та найконтроверсійніша кліка в усіх без виключення мовних розділах Вікіпедії. Вперше про існування Адміністраторської кліки в англвікі стало відомо ще у жовтні 2001 року завдяки Джимбо Вейлзу;[2] Достоту відомо, що ця кліка (а) безперечно існує; (б) безперечно діє всупереч інтересів усіх порядних редакторів Вікіпедії та (в) безперечно має бути заборонена. Будь-хто, хто вважає інакше буде автовилученим відповідною клікою. Будь-яке дебатування з цією клікою зазвичай завершується їхнім ствердженням нібито Джимбо Вейлз схвалив нашу точку зору.[3]

Адміністраторська кліка укрвікі є однією з найзагадковіших клік й досі дуже мало що відомо про неї. Серед українських вікіпедистів ходили чутки, ніби палкими супротивником цієї кліки є «Клан ВМУА», оскільки останній таємно мріє захопити українську Вікіпедію та створити з неї сучасну версію Головної редакції Української радянської енциклопедії, але жодних доказів щодо цього так ніколи й не було знайдено.

Прийнято вважати, що до адмінської кліки автоматично записуються усі адміни Вікіпедії і всі вони відмазують одне одного перед рештою редакторів. Якщо ви натрапили на свідчення голосування адмінами за зняття прав з інших адмінів — це не ті дроїди, яких ви шукаєте.

Кліка адмінів-бунтарів[ред. код]

Адміністратори-вигнанці, котрих силоміць виключили з Адміністраторської кліки укрвікі за недостатню лиходійність та вільнодумство. Члени цієї потаємної кліки відзначається особливою жорстокістю до новачків та безапеляційністю щодо виконання всіх-без-вийнятку правил укрвікі, навіть якщо вони суперечать здоровому глузду та логіці.

Не плутати з ангвіківською клікою Rouge admin cabal.

Клан ВМУА[ред. код]

Таємна кліка членів ВМУА. Хоча перелік членів організації існує, достеменно не відомо, ні хто саме входить в кліку, ні які цілі вона переслідує, але серед українських вікіпедистів ходять чутки, ніби палкими супротивником цієї кліки є «Адміністраторська кліка укрвікі». Вірогідною причиною цього спротиву є всілякі марафони-конкурси, через які у Вікіпедію потрапляє купа новачків, які ніколи після себе не прибирають, а вина за будь-яке сміття так чи інак лягає на адмінів.

Кліка козаків-характерників[ред. код]

Найатлетичніша кліка з усіх клік укрвікі. За чутками, аби стати членом Кліки козаків-характерників потенційний клавіатурний козак-воїн має бути не менше 2 метрів зросту, важити не менше 100 кг та бути професійним олімпійським важкоатлетом, який в змозі підняти не менше 200 кг snatch та 220 кг clean & jerk[en]. За легендою, один з колишніх членів кліки, який мав 198 см зросту (але приховав це під-час процесу прийняття його у члени кліки) та підходив по всіх інших параметрах, окрім зросту, був з ганьбою вигнаний з неї після кількох років членства, коли інші члени кліки дізналися, що він на 2 сантиметри нижчий норми під-час однієї запеклої вікі-битви з ворогуючою клікою.

Більшість членів окрім редагуванням Української вікіпедії та денної роботи займаються щодня лише олімпійською важкоатлетикою з кошовим-тренером у місцевому Crossfit'і. Серед найвідоміших членів Кліки козаків-характерників: Богдан Бенюк (з січня 2004 року) та Іво Бобул (з лютого 2004 року).

Кліка Чорного козака[ред. код]

Це єдина в укрвікі кліка, яка має у складі лише одну людину — загадкового Чорного козака. Хоча de jure Кліка Чорного козака й не є клікою — бо щоб бути клікою, у ній має бути щонайменше дві людини — все ж de facto вона таки є клікою, оскільки у Чорного козака є ціла плеяда чаклунських здібностей, що допомагають йому редагувати укрвікі; зокрема, а) Чорний козак уміє викликати дух Отамана Сірка, який має магічну здібність друкувати на клавіатурі зі швидкістю у 1000 знаків на секунду й є офіційно найпродуктивнішим редактором укрвікі, б) Чорний козак уміє викликати собі у поміч 300 зрадників козаків-примар,[4] яких Отаман Сірко прокляв 300 років тому за те, що вони зрадили свій народ та продавали побратимів-українців у рабство туркам та московитам; ці 300 козаків-примар вміють редагувати одночасно до 1000 статей укрвікі, адже у них є суперздібність редагувати укрвікі самою лише думкою з двох чи й більше комп'ютерів одночасно. Таким чином у часи найбільшої потреби Чорний Козак вміє викликати у поміч цілий легіон редакторів-примар, що допомагають йому відредагувати тисячі статей менш ніж за кілька секунд. Кліка Чорного козака вважається найвпливовішою та найпотужнішою клікою в усій укрвікі й всі інші кліки намагаються безпричинно не гнівити Чорного козака.

Кліка Червоного казака[ред. код]

Кліка Червоного казака є найчервонішою клікою укрвікі. Червоний казак — це особливий підвид російських казаків[5] з люто прокомуністичними поглядами. Кліка складається з однісінького вікі-воїна, який однак відомий адмінам укрвікі у багатьох іпостасях. Легенди говорять, що червоний казак — невмирущий: навіть коли адміни його повторно блокують, він кожного разу воскресає під новим акаунтом-лялькою. На будь-які запитання на СО завжди дає відповідь «казакі — це вільні люди». Поява Червоного казака вгадується вже з перших редагувань: він має унікальні світоглядні позиції, поєднання якогось про-російського козацького романтизму із націонал-комунізмом укупі з усілякою сектантською галіматьєю. Найлютішим ворогом Червоного казака є Чорний козак — ці двоє воюють вже чотири сторіччя, це як вічна боротьба: України проти Росії, добра проти зла.

Російська кліка[ред. код]

Надзвичайно лиходійна кліка, яка одночасно є найтаємничішою та найпід[пі]л[ьн]ішою з усіх клік укрвікі. Члени цієї кліки потаємно мріють аби Україна перетворилася у Білорусь 2.0 й знову стала колонією Російської імперії, але цього разу щоб керівництво Московії змусило всіх українців забути українську мову і щоб усі вони почали говорити лише російською (і відповідно, щоб перестали редагувати укрвікі й всі масово перейшли до росвікі), достоту як в Білорусії. Члени цієї кліки зазвичай редагують статті на політичну та історичну тематику, але інколи вони збираються у бригаду та редагують суміжні теми.

Більшість членів Російської кліки палко ненавидять все українське (українську мову, українську кухню, українську історію тощо) та є прибічниками найодіозніших проросійських політичних сил в Україні — регіонів та суміжних політсил (які за чутками їх і спонсорують). За непідтвердженою інформацією, у 2010, коли Яник прийшов до влади в Україні й в ненці запанувала Руїна II, саме тоді в Яникове серце закралась думка про тотальний контроль над українським суспільством й забажав він перевершити Москву та побудувати свою, ще кращу та більшу Ольґінську ферму тролів й назвав він її Єнакієвська тричічервонознаменна ферма тролів[6] Та через 4 роки, у 2014, Яника спіткала лиха доля і він мусів хутко тікати з України й не міг він забрати з собою в Росію всіх своїх вірних посіпак-тролів з Єнакієвської ферми, тож він їх покинув напризволяще й їхня доля подальша була гіркою. Та дехто стверджує, що Єнаківські тролі не вимерли, а вижили після 2014 й згодом реорганізувалися й зараз саме вони складають кістяк з найвідданіших клавіатурних-воїнів Російської кліки. Підтвердження чи спростування цієї чутки так і не було знайдено.

Кліка ґ-козаків традиційно вважає членами російської кліки всіх, хто не входить до неї самої.

Харківська кліка[ред. код]

Підпільний гурт гурток редакторів з Харкова, які гуртуються за територіальною ознакою і є ідейними послідовниками Миколи Хвильового та Сергія Жадана. Членами цього гуртка зазвичай є українофіли Харкова, які ненавидять Кєрнеса та увесь проросійський харківський бомонд. Цей гурток ніколи не бажав усілякої дурні на кшталт повернення Харкову звання столиці України, але завжди потаємно працював аби зупинити русифікацію Харкова та відновити його україноцентричну сутність. Поточна доля невідома відома і може бути простежена за знімками у Вікісховищі, однак механізм цього простеження не розголошується.

Кліка ґ-козаків[ред. код]

Членів цієї кліки ще жартівливо прозивають ґ-воїнами, за їхнє палке бажання повернути літері ґ її [законніше, ніж просто] законне місце в українській мові. Ґ-козаки пам'ятають, що совок 70 років забороняв вживання літери Ґ в українській мові, й бажають докласти усіх сил аби виправити лінгвістичне зло Совєтів. Серед ґ-козаків чимало діяспорян, особливо з Канади та США (за чутками, саме діяспорські члени кліки ґ-козаків таємно пролобіювали прийняття нового Правопису 2019 року). Своє головне гасло — «Зробимо літеру Ґ моцною знову!» — вони нахабно сплагіатили з гасла Трампа на президентських виборах США 2016 року «Make America great again!» ще до того, як той його використав.

Кліка «Відсічі»[ред. код]

Молода кліка, в яку входять члени громадського руху «Відсіч». Основна мета — протидія русифікації в Україні. Поточна доля невідома.

Клан Буників[ред. код]

Дуже древній і дуже закритий клан, що об'єднаний навколо свого незмінного лідера Буника. Членів клану можна розпізнати за юзербоксом, який вони не створюють, але ставлять на свої сторінки користувача. Діяльність цього клану, можливо, вдасться прослідити в історії Вікіпедії, але це під силу лише вікісторику з жагою дракона.

Самурайський клан[ред. код]

Міфічна кліка, в існування якої не вірить більшість вікіпедистів. За легендою до неї входять лише найлютіші та найвідданіші сьоґуну воїни-самураї. Клан має гуманні закони, тому дозволяє своїм воїнам притримуватися власного бушідо.

Футбольний клан[ред. код]

Футбольна кліка — один з найпотужніших кланів вікіпедистів. Свою надзадачу бачить у написанні статей про всіх футболістів всіх команд світу, включаючи гравців Третьої Ліги Чемпіонату Андорри. Має власний Футбольний інкубатор.

Примітки[ред. код]

  1. чи сестринства, якщо це кліка, де всі члени — жінки
  2. Wales, Jimmy (18 жовтня 2001). A proposal for the new software. Процитовано 17 вересня 2009. (англ.)
  3. NPR summary of «Wait Wait…Don't Tell Me!» for 2006-11-04 (англ.)
  4. детальніше у вірші Шевченка За байраком байрак…
  5. не плутати з українськими козаками, кАзак — це підвид російського військового, який має проросійські погляди, й до козаків має таке саме відношення, як тамплієри до самураїв
  6. достоту як Саруман мріяв збудувати свою армію урук-хаю та врешті перевершити армію орків Саурона