Вікіпедія:Кнайпа (допомога)/Архів 1

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

запитання

Де і як отримати відповіді на не досить складні запитання з української мови? (чиє це питання?Albedo)

??? Які саме запитання? --pavlosh 19:59, 11 листопада 2005 (UTC)

Див. ВікіПідручник мова і сам пиши Albedo 14:43, 15 листопада 2005 (UTC)

Як правильно зробити посилання

Як правильно зробити посилання зі слова, що стоїть у відмінку? Наприклад, в реченні використовую авіаперельотів, а посилатися треба на називний відмінок авіапереліт. Можливе це десь є в довідці, але не знайшов. Дякую.--pylyp 19:01, 16 травня 2006 (UTC)

[[авіапереліт|авіаперельотів]]. Глянь/те Довідка:Майданчик--Albedo @ 19:46, 16 травня 2006 (UTC)

Чому не знаходить статтю? (було: Як правильно зробити посилання)

Як правильно зробити посилання зі слова, що стоїть у відмінку? Наприклад, в реченні використовую авіаперельотів, а посилатися треба на називний відмінок авіапереліт. Можливе це десь є в довідці, але не знайшов. Дякую.--pylyp 19:01, 16 травня 2006 (UTC)

[[авіапереліт|авіаперельотів]]. Глянь/те Довідка:Майданчик--Albedo @ 19:46, 16 травня 2006 (UTC)
Добре, дякую. Статтю написав. http://uk.wikipedia.org/wiki/Меридіан_(журнал). Але якщо спробувати шукати слово «Меридіан» в пошуковому віконці, то статті немає в списку знайдених. Щось не так зробив? --pylyp 19:47, 17 травня 2006 (UTC)
Тому, що 1) статті в базу даних пошуку заносяться не одразу, а через доволі значний час 2) іноді пошук у Вікіпедії з технічних причин відключають. -- Ілля 20:45, 17 травня 2006 (UTC)
Справді, є час що занести в базу. Однак перевірив, що Ґуґля практично миттєво відшукує свіжу статтю, але чи завжди, не можу сказати, - треба тестувати більше.--Albedo @ 13:17, 28 травня 2006 (UTC)

Трохи в бік від теми. Для пошуку раджу скористатисб засобами із моєї сторінки. ТАк, давши Меридіан в http://www.google.com/advanced_search?q=+site:wikipedia.org отримав

Вікіпедія:Кнайпа (допомога) - Вікіпедія Але якщо спробувати шукати слово «Меридіан» в пошуковому віконці, то статті немає в списку знайдених. Щось не так зробив? --pylyp 19:47, 17 травня 2006 (UTC ...

Вікіпедія:Проект:Чи ви знаєте/Підготовка наступного випуску ... Наймасовіший україномовний журнал в світі — бортовий журнал «Меридіан» авіакомпанії «АероСвіт». Аудиторія одного числа сягає 300 тис. читачів. ...

Good luck--Albedo @ 21:49, 24 травня 2006 (UTC)

Coat of arms

Could someone ask about Lubomir Husar coat of arms in greek-catholic church, resolution of graphic that is present at official church WebSite is to small (http://web.ugcc.org.ua/). Thanks for any news. -PioM EN DE PL 19:11, 2 червня 2006 (UTC)

Unfortunately, i do not seek it--A l b e d o @ 17:43, 16 липня 2006 (UTC)

Шаблон Компанія інфо

Десь, здаєтсья був шаблон, компанія-інфокартка. Ніхто не підкаже?--Albedo @ 18:44, 2 червня 2006 (UTC)

Шаблон:Компанія? :)) / Silkmann 10:45, 19 липня 2006 (UTC)
ДЯкую. До речі Категорія:ПІдприємства України їх поки не використовували, то ж, хто може, хай повставляє.--A l b e d o @ 12:00, 28 липня 2006 (UTC)

Нові статті

Не скажете де можна переглянути останні опубліковані статті? (мається на увазі не свої особисті, а загалом по українській вікіпедії) Павло Вознюк-Останній 21:35, 7 серпня 2006 (UTC)

В спеціальних сторінках зліва на екрані тут.--Bryndza 21:58, 7 серпня 2006 (UTC)
Або ще при перегляді нових редагувань, зліва, Спеціальні:Recentchanges вгорі сторінки є інформація про нові статті Спеціальні:Newpages --Yakudza -พูดคุย 22:21, 7 серпня 2006 (UTC)

Bot flag

Извините, не пишу по-украиньский. Где могу спрасить о статус бота (botflag)? Не нашёл в других википедиях интервика до украиньской статии: Заявки на статус бота. У вас нет таковой? Хотел добовлять интервики (с исползованием пывикипедия). И уже добовляю, но без флаги бота. Розумию мнго из украиньского. Ответте мне, пожалуйста, дали мне статус или нет, на моей польской стороне обсуждения, может быть по-украиньский. Bocianski.bot 22:33, 23 вересня 2006 (UTC)

Где могу спрасить о статус бота (botflag)Вікіпедія:Заявки на статус бота--A l b e d o @ 18:39, 24 вересня 2006 (UTC)

картка письменника

Здаэться, у нас була якась картка на персоналії. Може не шаблоном, а в тілі статті. Може, декілька варіянтів. Хто знає де, прошу сюди посилання поставити.--A l b e d o @ 19:08, 4 жовтня 2006 (UTC)

Потрібна порада

Висловіть будь ласка свою думку щодо необхідності і розміру хронології в статті яку я створюю Реконкіста. В мене мало досвіду розробки статей для вікі, тому будь які зауваження бажані. Vramin 22:28, 10 грудня 2006 (UTC)

Пишіть, ви ще не вичерпали об'єму:)--A l b e d o ® 18:47, 11 грудня 2006 (UTC)
Гляньте, для прикладу, на іншомовні статті (англійську чи німецьку). А загалом стаття непогана. --Gutsul 07:22, 12 грудня 2006 (UTC)

A request: Залісся and Ясенівці (Золочівський район Львівської області)

--Riva72 16:38, 29 грудня 2006 (UTC): Hello! I would be grateful if you translated the English text inserted here: Залісся (Золочівський район) and Ясенівці into Ukrainian and wrote the article on the churches in these villages as well as expand the articles themselves.. I would like to get to know a person of a similar interest to exchange information. I have written the articles about: Złoczów, Zamek w Złoczowie, Zamek w Olesku, Sassów, Majdan Gołogórski, Gołogóry (miasto), Woroniaki, Lackie Wielkie, Boniszyn (available in the Polish section of Вікіпедія). Thank you.. Best wishes, Jaromir.

Як створити зміст до написаної статті?

Підскажіть, будь ласка, як створювати зміст в написаній статті.Геннадій Самолюк 16:53, 26 січня 2007 (UTC)

{{TOC}}--A l b e d o ® 04:48, 27 січня 2007 (UTC)

Logout and editing credit

Підскажіть, будь ласка: 1. Чи можна налаштувати так, щоб не робився автоматичний logout кожні 15 хвилин? Особливо роздратовує, коли я на цей час редагую статтю, і виникає (уявний?) конфлікт редагування або не надається належна атрибуція.

2. Чи можна додати статті, які я створив або відредагував до мого внеску? Деколи система викидує мене перед закінченням редагування і тому замість мого login name в інформації про автора надається IP address. Archimedesfromkiev 22:35, 12 лютого 2007 (UTC)

Незнаю від чого. Перевірте, який у вас оглядач, чи багато сторінок ви відкриваєтечиняєте, чи коректно завршуєте роботу оглядача, чи куки добре наставлено. Перевірте іще Запам'ятовувати пароль між сеансами у Спеціальні:Preferences увімкнено.
Спеціальні:Preferences шукайте галочку Додавати створені мною сторінки до мого списку спостереження. Розділ Список спостереження.--A l b e d o ® 20:13, 13 лютого 2007 (UTC)

статті про середні школи

Випадково побачив таку статтю: Львівський фізико-математичний ліцей. Що це навіть не болванка, а напів-болванка - це питання другорядне. Більш важливо дізантися що гадає суспільствo про те, чи середьні учбові заклади є достатньо визначними об'єктами, щоб мати про себе статті. Як на мою думку, то взагалі - ні, за вийнятком особливо визначних шкіл, як Київське музичне училище ім. Глієра. Може цей ліцей теж визначний, але із статті цього поки що не зрозуміло. Прошу досвідшенних користувачів розглянути це питання.

Якщо об'єкт тягне на статтю - виправити, якщо ні - видалити. З найкращими побажаннями. --Irpen 00:58, 26 лютого 2007 (UTC)

А чому власне ні? Подивіться скільки статей про школи тільки в одній Алабамі. Статті можуть бути про всі школи і забиті сільські теж - єдина вимога щоб вони відповідали правилам та критеріям Вікіпедії. --Hillock65 01:13, 26 лютого 2007 (UTC)

Ну добре, діло ваше. Тоді вірішуйте чи оце:

початок

==Львівський фізико-математичний ліцей при Львівському національному університеті імені Івана Франка== Навчальний заклад заснований 1991 року.

кінець

відповідає правилам та крітеріям. Може якось розширити чи шо? Ну дивіться самі. --Irpen 01:55, 26 лютого 2007 (UTC)

Ми не можемо вирішувати, гідна чи не гідна ціла категорія статей на існування. Кожна стаття розглядається окремо. Якщо є відповідність ВП:КШВ (як у наведеному прикладі) статвте {{Q-delete}}. Якщо є сумнів - ставте відповідний шаблон {{сумнів}} і подальше обговорення продовжується вже на сторінці видалення статей.--Leon 15:01, 26 лютого 2007 (UTC)

Як зробити відкат інформації?

Якийсь вандал з Голандії понаписував щось в статті Екологічні біженці поясніть як відкатати до попередньої версії. З повагою --Геннадій Самолюк 22:19, 2 березня 2007 (UTC)

В історії редагувань є посилання у останнього редагування ("відкинути"). Відкат здійснюється до останнього редагування попереднього автора.--Leon 22:29, 2 березня 2007 (UTC)
Адміністративні функції, недоступні користувачам. Ви можете переглядати зміни, і, в разі, якщо ви розцінили це як вандалізм, відкрити старішу версію і зберегти її, давши пояснення у короткому описі.--A l b e d o ® 23:57, 2 березня 2007 (UTC)
Точно, це я машинально. Перепрошую, помилився. Див. Довідка:Відкат.--Leon 11:15, 3 березня 2007 (UTC)

Прохання про дозвіл

Після Обговорення категорії:Президенти України, проситиму Вікіспільноту санкціонувати переробку шаблону Президенти України за зразком en:Template:Presidents of Ukraine.

Аргументи "за": пропонований вигляд шаблону відображає історичний розвиток інституту першої особи в Україні, дозволяє подати цілісну картину цього процесу, знімає суперечки щодо фактичної назви посади і обсягу повноважень першої особи у різні історичні часи, зрештою, є зручним у використанні.

Пропонована назва: "Перші особи України з 1917 року".

Інші можливі варіанти: "Керівники України з 1917 року", "Політичні лідери України з 1917 року".

Примітка: імовірно потрібне обговорення, чи варто включати до пропонованого шаблону керівників УРСР? З точки зору офіційної історичної доктрини, треба, бо офіційна точка зору каже, що УРСР - це "радянський період Української державності". А з точки зору логіки - не треба, бо, по суті, перші секретарі КПУ є не українськими, а радянськими політиками, бо радянська влада, як така, була принесена в Україну на штиках російських більшовиків, тобто була окупаційною. З цієї позиції, перший секретар КПУ = губернатор Південно-Західного краю Російської імперії. Nestor 22:22, 14 березня 2007 (UTC)

Пропускаючи риторику про російських більшовиків, треба звернути увагу на те, чи були ці особи формальними керівниками України, чи ні.
Бо якщо виходити с демократичності процесу приходу політиків до влади, більшість осіб (не тільки перші секретарі), не були демократично обраними. Це стосується більшості кандидатів у шаблон, як реальних, так і в екзилі. Хто обирав Скоропадського чи Петлюру, наприклад?
Також, якщо позиція у тому, наскільки повною була влада цих політиків (вказівка Москви для радянських лідерів), то більшість дорадянських лідерів теж не були "незалежні": Скоропадський від німців, Петлюра від поляків, екзильні політики від країн, що їм надавали безпеку та фінансову підтримку і т.д.
Тобто, якщо виходити з демократії, то не тільки радянських лідерів треба було б викреслити. Якщо виходити із самостійності чи повноти влади - теж. Якщо шаблон складати занадто суворо, то дуже мало залишиться в ньому лідерів. Простіше назвати всіх. Це також буде корисніше читачам.
Щодо назви - найкраще "Політичні лідери України з 1917 року". Керівники - не дуже вдало. Екзильни лідери нічим не керували. Перши особи теж сумнівно. Про це були бійки у після-революційний час, коли були проблеми і суперечки з визнанням між політиками. До того ж у радянський час "першими особами" вважалися голови президії, вплив яких був далеко не першим.
Отже на мою думку назва "Політичні лідери України з 1917 року" і включати усіх. Але якщо суспільство незгодне, то робить на ваш смак. --Irpen 04:08, 15 березня 2007 (UTC)
На мій погляд достатньо просто додати керівників КПУ, якими б вони не були і на тому з переробкою обмежитись --A1 08:16, 15 березня 2007 (UTC)
знов підійдемо до теми з погляду мови.

Керівник — Той, хто керує ким-, чим-небудь, очолює когось, щось.

Усілякі Кагановичі, Івашки, Щербицькі формально були керівниками Української радянської держави — УРСР, члена ООН, де-факто, були намісниками, манеджерами

намісник 1) Службова особа, яка від імені глави держави здійснює державну владу на якійсь території. 2) Помічник ігумена або довірена особа митрополита. 3) Заступник кого-небудь.

є ще слово наймит

наймит 2) , Той, хто захищає чужі інтереси не з переконання, а з корисливих мотивів.

Щодо переконання/мотивів, — це питання, але назва Шаблону Наймити України — за суттю би підійшла, от політологічно, за змістом — навряд чи.--A l b e d o ® 20:17, 15 березня 2007 (UTC)

Про лідерів не сказав, але скажу: це не можу бути в жодній мірі. Тому що термін доволі вузький, тому що наймити лідерами не бувають, тому що лідер передбачає нефомальне лідерство, а не організаційно-фунціональне, апаратно-чиновницьке. Є тут термін Номенклатура — Працівники, призначені чи затверджені вищими органами на якісь посади.--A l b e d o ® 20:21, 15 березня 2007 (UTC)

Послухайте, чи ніяк не можна без риторики? То "окупаційна влада принесена в Україну на штиках російських більшовиків", то "наймит", то ще щось? Ми тут красуємось, чи енциклопедію пишемо з корисною інформацією? З риторикою давайте до політичних форумів таких як форум Української правди, maidan.org.ua чи anti-orange.com.ua (кому що ближче). --Irpen 01:42, 17 березня 2007 (UTC)

Якось більш офіційними керівниками були голови Раднаркомів і Рад Міністрів, хоча зрозуміло чиї вказівки вони виконували. --Tigga 04:41, 17 березня 2007 (UTC)

Президенти чи не Президенти

Після Обговорення категорії:Президенти України, проситиму Вікіспільноту санкціонувати переробку шаблону Президенти України за зразком en:Template:Presidents of Ukraine.

Аргументи "за": пропонований вигляд шаблону відображає історичний розвиток інституту першої особи в Україні, дозволяє подати цілісну картину цього процесу, знімає суперечки щодо фактичної назви посади і обсягу повноважень першої особи у різні історичні часи, зрештою, є зручним у використанні.

Пропонована назва: "Перші особи України з 1917 року".

Інші можливі варіанти: "Керівники України з 1917 року", "Політичні лідери України з 1917 року".

Примітка: імовірно потрібне обговорення, чи варто включати до пропонованого шаблону керівників УРСР? З точки зору офіційної історичної доктрини, треба, бо офіційна точка зору каже, що УРСР - це "радянський період Української державності". А з точки зору логіки - не треба, бо, по суті, перші секретарі КПУ є не українськими, а радянськими політиками, бо радянська влада, як така, була принесена в Україну на штиках російських більшовиків, тобто була окупаційною. З цієї позиції, перший секретар КПУ = губернатор Південно-Західного краю Російської імперії. Nestor 22:22, 14 березня 2007 (UTC)

Пропускаючи риторику про російських більшовиків, треба звернути увагу на те, чи були ці особи формальними керівниками України, чи ні.
Бо якщо виходити с демократичності процесу приходу політиків до влади, більшість осіб (не тільки перші секретарі), не були демократично обраними. Це стосується більшості кандидатів у шаблон, як реальних, так і в екзилі. Хто обирав Скоропадського чи Петлюру, наприклад?
Також, якщо позиція у тому, наскільки повною була влада цих політиків (вказівка Москви для радянських лідерів), то більшість дорадянських лідерів теж не були "незалежні": Скоропадський від німців, Петлюра від поляків, екзильні політики від країн, що їм надавали безпеку та фінансову підтримку і т.д.
Тобто, якщо виходити з демократії, то не тільки радянських лідерів треба було б викреслити. Якщо виходити із самостійності чи повноти влади - теж. Якщо шаблон складати занадто суворо, то дуже мало залишиться в ньому лідерів. Простіше назвати всіх. Це також буде корисніше читачам.
Щодо назви - найкраще "Політичні лідери України з 1917 року". Керівники - не дуже вдало. Екзильни лідери нічим не керували. Перши особи теж сумнівно. Про це були бійки у після-революційний час, коли були проблеми і суперечки з визнанням між політиками. До того ж у радянський час "першими особами" вважалися голови президії, вплив яких був далеко не першим.
Отже на мою думку назва "Політичні лідери України з 1917 року" і включати усіх. Але якщо суспільство незгодне, то робить на ваш смак. --Irpen 04:08, 15 березня 2007 (UTC)
На мій погляд достатньо просто додати керівників КПУ, якими б вони не були і на тому з переробкою обмежитись --A1 08:16, 15 березня 2007 (UTC)
знов підійдемо до теми з погляду мови.

Керівник — Той, хто керує ким-, чим-небудь, очолює когось, щось.

Усілякі Кагановичі, Івашки, Щербицькі формально були керівниками Української радянської держави — УРСР, члена ООН, де-факто, були намісниками, манеджерами

намісник 1) Службова особа, яка від імені глави держави здійснює державну владу на якійсь території. 2) Помічник ігумена або довірена особа митрополита. 3) Заступник кого-небудь.

є ще слово наймит

наймит 2) , Той, хто захищає чужі інтереси не з переконання, а з корисливих мотивів.

Щодо переконання/мотивів, — це питання, але назва Шаблону Наймити України — за суттю би підійшла, от політологічно, за змістом — навряд чи.--A l b e d o ® 20:17, 15 березня 2007 (UTC)

Про лідерів не сказав, але скажу: це не можу бути в жодній мірі. Тому що термін доволі вузький, тому що наймити лідерами не бувають, тому що лідер передбачає нефомальне лідерство, а не організаційно-фунціональне, апаратно-чиновницьке. Є тут термін Номенклатура — Працівники, призначені чи затверджені вищими органами на якісь посади.--A l b e d o ® 20:21, 15 березня 2007 (UTC)

Послухайте, чи ніяк не можна без риторики? То "окупаційна влада принесена в Україну на штиках російських більшовиків", то "наймит", то ще щось? Ми тут красуємось, чи енциклопедію пишемо з корисною інформацією? З риторикою давайте до політичних форумів таких як форум Української правди, maidan.org.ua чи anti-orange.com.ua (кому що ближче). --Irpen 01:42, 17 березня 2007 (UTC)

Якось більш офіційними керівниками були голови Раднаркомів і Рад Міністрів, хоча зрозуміло чиї вказівки вони виконували. --Tigga 04:41, 17 березня 2007 (UTC)

тут риторики ніякої не було, а лише дефініції і що нах виникало. Якщо до назви, — Перші особи України з 1917 року, — чи не найприйнятніша.--A l b e d o ® 05:09, 17 березня 2007 (UTC)

"Перші особи" не викликає великих заперечень (див. вище). От якби відразу та й до суті, то ми б не губили час на окупантів та наймитів. --Irpen 05:45, 19 березня 2007 (UTC)

Бард

Шановні вікіпедисти!

Підкажіть, в якій статті логічніше буде описати сучасне значення слова "бард" (виконавець авторської пісні). Чи можна зробити це в загальній статті Бард? (Тоді там буде дві категорії "Народна музика" і "Авторська пісня", що буде дивно, бо ж ідеться про різні явища). Чи може створити нову статтю: Бард (сучасне), Бард (СРСР), Бард (авторська пісня) ? --хусточка 13:56, 6 квітня 2007 (UTC)

Хоча, все одно, основний зміст має бути вмкладено в статті Авторська пісня, а про барда лише написано, що це її виконавець. Тоді може і не треба нової статті. Але питання з двома суперечливими категоріями мене турбує. --хусточка 14:00, 6 квітня 2007 (UTC)

Як на мене то краще дизамбігувати: бард - бард (значення) з переліком бард (народний співець), бард (авторська пісня) Holigor 14:02, 6 квітня 2007 (UTC)

Як створювати шаблони?

Підкажіть будь-ласка: як створювати шаблони? Я шукав і не знайшов відповідь на це питання :( --Sancho38 14:25, 14 квітня 2007 (UTC)

На жаль, у нас довідка щодо створення шаблонів ще не розроблена у достатній мірі, є лише довідка про користування: Довідка:Шаблони. Основні відомості можна подивитись на російській вікі - ru:Википедия:Механизм_шаблонов. Найбільш повна довідка є на меті (англійською) — meta:Help:Template. Дивіться також існуючі шаблони: Вікіпедія:Шаблони, Категорія:Вікіпедія:Шаблони.--Leon 14:33, 14 квітня 2007 (UTC)

Wiki API

Допоможіть будь-ласка знайти інформацію про зовнішній програмний інтерфейс для вікіпедії, цікавить перш за все саме українська (якщо є різниця). Насправді я хочу збудувати дерево категорій, але не знаю, чи доступна ця інформація через який-небудь веб-сервіс тощо. Де можна про це почитати? Дякую заздалегідь.--mormat 23:48, 11 квітня 2007 (UTC)

Дерево категорій можна згенерувати на сторінці Спеціальні:CategoryTree. Що до API нічого порадити не можу. В мене є програма на Java яка аналізує XML-дамп і створює повне дерево категорій (підозрюю, що вона з багами). --Gutsul 05:43, 12 квітня 2007 (UTC)
Дякую за інформацію. Доречі цікаво, звідки цей XML дамп? Знайшов до свого першого питання щось потенційне корисне, тут: en:Wikipedia:Tools#External_programming_interfaces. Зроблю докладний огляд пізніше. --mormat 10:02, 12 квітня 2007 (UTC)
Повне дерево категорій - CategoryOverview_UK_Complete. (станом на 18.02.2007).--Leon 21:54, 12 квітня 2007 (UTC)
Про дампи почитайте на Вікіпедія:Викачати базу даних (ця стаття потребує покращення), останній дамп укр. вікіпедії знайдете на http://download.wikipedia.org/ukwiki/20070414/. --Gutsul 16:01, 14 квітня 2007 (UTC)

Як створити самостійну статтю Абаза?

Як створити самостійну статтю Абаза, якщо наявна стаття Абаза — це redirect на статтю Абаза Олександр Агійович? --OlegB 16:27, 16 квітня 2007 (UTC)

зайти в редагування і видалити redirect --Minia 16:29, 16 квітня 2007 (UTC)
А як зайти в редагування, якщо мені відкривається стаття Абаза Олександр Агійович? --OlegB 16:43, 16 квітня 2007 (UTC)
я зараз сам зроблю --Minia 16:51, 16 квітня 2007 (UTC)
Готово --Minia 16:52, 16 квітня 2007 (UTC)
Дякую! --OlegB 16:59, 16 квітня 2007 (UTC)
поясню, щоб питання не повторювалось. Угорі, де побачите напис перенаправлено з... (... — назва звідки) — необхідно зайти у цю статтю і редагувати її.--A l b e d o ® 17:56, 16 квітня 2007 (UTC)

Посилання на цитату

Як зробити у стаття посилання на цитату з wikiquote?--Silversmith 13:29, 25 квітня 2007 (UTC)

Здається {{Wikiquote}} --AS sa 14:17, 25 квітня 2007 (UTC)

Сумнівні правки

У мене викликають сумнів дві недавні правки:

  1. [1] — в розділ народжених в 1985 році додано «Мурин Михайло Михайлович- філософ»
  2. [2] — в розділ померлих 2006 року додано «Шепетюк Андрій Юрійович- відомий мислитиль»

По-перше, жодну з цих осіб я не знайшов Гуглом, по-друге, формулювання «відомий мислитиль» (крім того, що написане з помилкою) видається мені неенциклопедичним. Але я не наважився сам видалити ці дві правки, може вони й справді значимі. --хусточка 13:10, 14 травня 2007 (UTC)

Мабцть доведеться створити відповідну службову сторінку.--A l b e d o ® 19:15, 16 травня 2007 (UTC)

Яким правописом ми користуємося?

Не можу з'ясувати, яким правописом треба користуватися, створюючи статті в українській Вікіпедії — чинним правописом, проектом правопису 1999 року? Чи, може, українська Вікіпедія має свій власний розроблений правопис? --OlegB 07:15, 17 травня 2007 (UTC)

Саме чинним правописом. На те він і чинний.--Leon 16:50, 17 травня 2007 (UTC)

не відображується внутрішнє посилання, через інший відмінок

тільки почав писати статтю про Беверлі Хіллз, і хотів зробити внутрішнє посилання на українську статтю про Лос-Анджелес, але назва цього міста виділяється червоним, тому що вона вживається не у називному відмінку. як бути?

також питання — як додати українську статтю до меню «іншими мовами» в англійській та інших вікіпедіях?

Щодо відмінків — [[Лос-Анджелес|Лос-Анджелеса]]. Щоб додати до меню «іншими мовами» посилання на статтю з іншої Вікі пишеться [[код мови:назва статті]]. Тобто, щоб зробити посилання на українську статтю пишуть [[uk:назва статті]]. --AS sa 11:03, 19 травня 2007 (UTC)
Ще простіше: [[Лос-Анджелес]]а--Leon 16:54, 19 травня 2007 (UTC)
Можна й так УсмішкаAS sa 16:56, 19 травня 2007 (UTC)

Вилучення категорій

Чи може хтось ботом видалити статті, які є у Спеціальні:BrokenRedirects та Спеціальні:Unusedcategories? Бо там повно залишків від давньоєгипетських футболістів :) --AS sa 08:26, 19 травня 2007 (UTC)

Я залишив заявку у Вікіпедія:Завдання для роботів. Може хтось візьметься. Там близько 6000 порожніх категорій.--Leon 17:02, 19 травня 2007 (UTC)
Попросіть A1. Він ботом уміє вилчати.--Ahonc?!/©~№? 17:46, 19 травня 2007 (UTC)
Чому в розірваних перенаправленнях знову повно непотрібу? Там же ж, здається, все почистили... --AS sa 19:28, 5 червня 2007 (UTC)

CVC2

CVC2 або CVV2 - це спеціальний код, який знаходиться на зворотній сторінці кредитної карти. Це трьохзначний номер, який йде слідом за номером кредитної карти. CVC2 (чи CVV2) дозволяє додатково ідентифікувати клієнта як власника карти.

Українська мова

Панове native Ukrainian speakers, підкажіть, будь-ласка, український відповідник слову «рос. пинать» («англ. kick»). Словник дає «штовхати», «брикатися», але мені здається, що повинен бути якийсь більш точний відповідник. Невже нема? Verdi 06:31, 12 червня 2007 (UTC)

Підберіть тут . Здається первісне «англ. kick» "бити", "стукати"--133.41.84.206 06:36, 12 червня 2007 (UTC)
Мені подобається "копнути" (але то тільки ногою), хоча можна і "пхнути", "штовхнути", а можливо і "стукнути". --Yakudza -พูดคุย 06:57, 12 червня 2007 (UTC)
пинать — , пнуть — штовхати, штовхнути, пхати, пхнути, штурхати, штурхнути; (ногами — еще) копати (ногою, ногами), '-- 17:14, 12 червня 2007 (UTC)
kick [] 1. 1) ударяти (штовхати) ногою; брикати(ся)-- 17:16, 12 червня 2007 (UTC)
Я так розумію, це про м'яч. Тоді вдарити.--Ahonc?!/©~№? 21:43, 12 червня 2007 (UTC)

А може пхнути ?

Китайська культура

Цікавлюсь китайською культурою, особливо ієрогліфами.Допоможіть, можливо хтось знає, як позначають вовка у вигляді ієрогліфа.Дякую

Є така штука як вікісловник http://en.wiktionary.org/wiki/Wiktionary:Main_Page. Там можна глянути. А можна і в китайські вікі заглянути з української сторінки Вовк. Коротше — вовк буде . Структурні елементи — 犭(тварина) і 良 (добрий, гарний)-- Alex K 17:40, 21 червня 2007 (UTC)

Як в статтю додавати зображення з іншомовних вікі

Чи можливо додати зображення з іншомовних вікіпедій, не копіюючи його в укр вікі? --Patap smile 11:05, 10 липня 2007 (UTC)

Якщо вони не завантажені у ВікіСховище — не можна. Докладніше дивіться Довідка:Зображення та звуки --Tomahiv 11:07, 10 липня 2007 (UTC)

Впровадження технології wiki

Необхідно створити інформаційну систему в нашій організації.
Є думка щодо впровадження інформаційної системи на технології Wiki. Але маю багато запитань. Тому

  1. Чи можу я в цьому розділі радитися щодо впровадження технології Wiki?
  2. Чи підскаже хто небудь — хто розгорнуву нашу українську вікіпедію, щоб поспілкуватися з ним.

Бунаков МП 11:09, 11 липня 2007 (UTC)

Див. ru:Википедия:Установка MediaWiki і ru:Википедия:Как сделать копию Википедии--Leon 11:36, 11 липня 2007 (UTC)

Шановні, потрібна ваша допомога. Довго намагався але так і не вийшло дати ради цьому шаблону. Взагалі то треба додати рядки "Склад:" та "Голова:", прибрати "Висота:" та "Водойма:", зміните "Адреса:" в підшапці на "Контакти:", відповидно під цією шапкою додати пункти "Адреса:", "Телефон:", "Ел. пошта:" та "Веб-сайт:". Останні два пункти зроби такими щоб вони не відображалися коли у відповідних полях немає інфи. Дуже прошу, допоможіть, бо села Балтського району можуть залишитися без відповідних статей Усмішка. І ще одне, не дуже розумію, в таблиці є рядок "Населені пункти", але його нема в самому шаблоні. Напевно десь помилка. --Darvin 00:26, 13 серпня 2007 (UTC)

Побачив, що на відміну від російської вікі в нашій відсутня ця стаття. Нажаль, досвіду виготовлення такі статей в мене небагато, тому в мене запитання. Чи можу я просто скопіювати код російської статті, попередньо переклавши весь зміст? І що необхідно додатково вказати у статті? Маю наувазі, чи потрябно вказувати, що ця стаття робилася на основі ру:вікі

І друге запитання, чи буде хтось контролювати мою роботу? Досвіду небагато, спокійніше було б якщо за мною б слідкували. -- Андрюс 17:28, 17 серпня 2007 (UTC)

Я збирався настпуного тижня зробити статтю на зразок чемпіонатів 1992 і 1995/1996 (щоб були результати по всіх лігах). Зараз іще про кубок дописую. Можна розділитись: один пише про вищу лігу, інший про першу, а третій про другу. А ще краще буде, якщо про аматорську лігу знайдуть.--Ahonc (обг.) 18:27, 17 серпня 2007 (UTC)
Чи доречно вести усі Ліги на одній сторінці? -- Андрюс 20:15, 18 серпня 2007 (UTC)
P.S. Потрібно знайти емблеми нових клубів чемпіонату (ті, яких нема у статті Список футбольних команд України)--Ahonc (обг.) 18:28, 17 серпня 2007 (UTC)
Емблеми я бачив у Ру:Вікі на відповідних сторінках клубів, наприклад Нафтовик-Укрнафта-- Андрюс 20:16, 18 серпня 2007 (UTC)
Для вищої ліги емблеи є і в нас, а от для другої і кількох клубів першої ліги нема.--Ahonc (обг.) 09:43, 19 серпня 2007 (UTC)

Може взагалі почати з Порталу:Футбол?-- Андрюс 20:26, 18 серпня 2007 (UTC)

Можна, але в нас лише 4-5 користувачів футболом цікавляться.--Ahonc (обг.) 09:43, 19 серпня 2007 (UTC)

Цікава точка зору інших користувачів. Дивіться тут. --Гриць 13:22, 5 вересня 2007 (UTC)

неактуальне.-- 20:53, 9 вересня 2007 (UTC)

Потребую допомоги!

Шановні колеги! Висталяю зараз файли про корисні копалини та гірничу промисловість різних країн світу. У мене описано понад 100 країн. Практично для кожної країни є 2—3 таблички з даними по запасах та видобутку корисних копалин. Робота об"ємна. Тому потребую допомоги. Хто зголоситься попрацювати разом — допомогти виставити таблиці? Я міг би висилати таблиці такому патрнету E-mail у Ворді. Отже — хто допоможе? Мій E-mail: ukcdb@stels.net З повагою Білецький В. С.

Взагалі це робиться так:
  1. Зберігаємо word-файл у html-форматі (Файл > Сохранить как веб-страницу > Тип файла:Веб-страница с фильтром)
  2. Конвертуємо цим, або цим, або цим інструментами html-формат до wiki-формату.

Це тільки основні кроки. також бажано очистити від тегів <span>, параметрів class та іншого...--Movses

Можна з Word'а перекинути в Excel і зберегти у форматі з розділювачами, а потім застосувати конвертор.--Ahonc (обг.) 18:30, 17 серпня 2007 (UTC)
якщо не буде бажаючих — надам допомогу. Зрештою, навіть з ємких таблиць уручну написати код не так вже й важко, просто слід бути уважним:)— 20:55, 9 вересня 2007 (UTC)

Допоможіть розібратися!

Прошу пробачення якщо пишу не туди куди треба, але я тут новачок і всіх деталей ще не знаю. Хотів запитати, чи дійсно такі суворі правила до завантаження зображень?--Shturmann 14:15, 22 вересня 2007 (UTC)

Дивіться ВП:АП, ВП:ЛЗ.--Ahonc (обг.) 14:18, 22 вересня 2007 (UTC)

Конституція АРК

А хто знає на якій мові приймалась ця конституція ? тут написано що переклад. Треба буде у джерела переписати, але як бути з авторським правом ? --Mini@ 18:33, 10 вересня 2007 (UTC)

Спитай в Alessandro з ру-вікі. Він має знати.--Ahonc (обг.) 14:19, 22 вересня 2007 (UTC)

Як звузити пошук

Хлопці, як можна робити вузький пошук
Наприклад

  1. знайти всі населені пункти, в яких населення більше 200 000 та менше 300 000
  2. або знайти всіх людей які народилися в 1978 році
  3. або знайти всіх людей які народилися в Києві

да багато може бути випадків.
Бунаков МП 10:21, 11 липня 2007 (UTC) Я знайшов окремі статті де вже зроблені якісь вирізкі з інших Наприклад:
[[3]] [[4]] ,але вони не повні. Бунаков МП 10:36, 11 липня 2007 (UTC)

Друге і третє можна зробити, якщо будуть відповідні категорії (в ен-вікі, ру-вікі такі категорії є).--Ahonc?!/©~№? 10:40, 11 липня 2007 (UTC)
А щодо третього пункту, то подивіться ще Категорія:Персоналії:Київ --Tomahiv 10:42, 11 липня 2007 (UTC)


To All Я вже написав вони не повні.
А як знайти всіх людей які народилися в 1978 році в Києві, зріст яких быльше 180 см Бунаков МП 10:51, 11 липня 2007 (UTC)

А взагалі практично можливо їх УСІХ знайти?--Ahonc?!/©~№? 11:05, 11 липня 2007 (UTC)

У будь-якій пошуковій системі можливо робити вузький пошук. Зрозуміло що попередньо повинно вводити інформацію по певним правилам, полям, шаблонам, що їх можна було потім використовувати для пошуку. Бунаков МП 11:09, 11 липня 2007 (UTC)

Якщо питання актуальне, відповідаю: що стосується пошуку з критеріями обмежености, як, приміром, ви наводите, від 200 000 та менше 300 000, ви самі дали відповідь
У будь-якій пошуковій системі можливо робити вузький пошук. Зрозуміло що попередньо повинно вводити інформацію по певним правилам, полям, шаблонам, що їх можна було потім використовувати для пошуку.

Коли Вікіпедіа буде працювати на ядрі [[5]]Семантическая вики--Бунаков МП 14:54, 13 липня 2007 (UTC)

Прошу допомоги адмінів у редагуванні шаблона

для статті Швейцарія створив шаблон для ретороманської мови {{Lang-rm}}, шаблон одразу потрапив до категорії захищених, так що правити я його вже не можу. А з єдиної першої правки одразу домогтися коректної роботи не зміг. Тож вимушено прошу допомоги.Deineka 18:08, 23 жовтня 2007 (UTC)

Він захищений від анонімних правок, отже, можете спокійно редагувати. Власне, помилку я вже виправив.--Leon 18:31, 23 жовтня 2007 (UTC)
Якщо не вважати, що перд тим я поміняв захист:)-- 20:44, 23 жовтня 2007 (UTC)
Ніхто не заперечує твого внеску Усмішка.--Leon 20:46, 23 жовтня 2007 (UTC)
А що там міняти? Там усе правильно.--Ahonc (обг.) 20:57, 23 жовтня 2007 (UTC)

Не виходить завантажити картинку

У мене не виходить завантажити картинку у тему "Круті Броди". Я вже перечитав всі файли допомоги, але нічого не виходить. Будь-ласка, якщо можна опишіть все по порядку, що ви робили і де, для того, щоб з'явилась картинка.— Це написав, але не підписав, користувач Petro25 (обговореннявнесок).

  1. У панелі інструментів зліва натисніть Завантажити файл
  2. Завантажте файл: а) заповніть вікно "Короткого опису", б) натисніть кнопку справа біля вікна "Назва початкового файлу" і в) виберіть файл у себе на компютері. Після цього натисніть кнопку "Завантажити файл" знизу екрану.
  3. Вставте завантажений файл у статтю використовуючи [[Зображення:Назва завантаженого файлу]]--Alex K 15:24, 31 жовтня 2007 (UTC)

№Здається все вийшло, спасібо.— Це написав, але не підписав, користувач Petro25 (обговореннявнесок).

З певних причин ця сторінка захищена. Її можуть редагувати тільки зареєстровані користувачі.

Здоровеньки були. Що трапилось?Допоможіть. Неможливо редактувати статтю — «Харківська область» Маемо: З певних причин ця сторінка захищена. Її можуть редагувати тільки зареєстровані користувачі.

але я зарегистрован. Дякую Олександр

Ви зареєструвались лише 15 хвилин тому.--Ahonc (обг.) 14:07, 6 грудня 2007 (UTC)
розблоковую.— 16:57, 6 грудня 2007 (UTC)

Треба додати у відповідне повідомлення MediaWiki почилання на ВП:ЗС.--Leon 10:17, 7 грудня 2007 (UTC)

Шаблони

Як створити новий шаблон (такий знизу сторінки)? --VOv@ 21:18, 7 грудня 2007 (UTC)

пиши у вікні пошуку Шаблон:Назва шаблону, потім перейди на створення його, внеси потрібний текст як у звичайну статтю. Примітка. Для дублювання форми із схожого шаблону відкрий його для редагування, перекопіюй у нову статтю (заготовку шаблона) й мождифікуй. Див. теж: Довідка:Шаблони. Запитувати слід на ВП:ПОП-- 14:20, 8 грудня 2007 (UTC)

freedom of panorama

Привіт! Тут один дядько хоче стерти мою фотку, тому що, згідно українського законодавства я не маю права її вивішувати, бо не маю дозволу скульптора! Він мені радить звернутися до Верховної Ради, щоб вони внесли зміни до законодавства... Чи є ще якісь шляхи уникнути видалення цього фото? --Yarko 09:49, 25 грудня 2007 (UTC)

Я теж говорив з адміністраторами Commons про свободу панорами. Справді, Україна — єдина з країн СНД, де свобода панорами не закріплена законодавчо. Мені також порадили звернутися до ВР. В Італії, наприклад, фонд Wikimedia Italia звернувся до парламенту зі схожою пропозицією. У нас на жаль такого фонду поки нема...--Ahonc (обг.) 09:58, 25 грудня 2007 (UTC)
Див. також: Вікіпедія:Кнайпа (різне)#Свобода панорами в Україні--Ahonc (обг.) 10:08, 25 грудня 2007 (UTC)
Там проголосував. А що тут робити? --Yarko 11:57, 25 грудня 2007 (UTC)
А давайте дружно на Сховищі голосувати проти.-- 02:29, 26 грудня 2007 (UTC)
А давайте :) А як? Там ж ніби обговорення тіки... --Yarko 07:08, 26 грудня 2007 (UTC)
Не має сенсу. Як я розумію, там враховуються аргументи, а не голоси. Аргументи якісь є? Якщо ні — краще перезавантажити до нас з ліцензією {{Fairuse in}} та почекати, поки Рада прочухається. Verdi 07:42, 26 грудня 2007 (UTC)
Власне, хотілось би для таких зображень/медія створити додаткову категорію, можливо, із відповідним шаблоном, щоб, у разі зміни політики, переписати автоматом ліцензування.-- 10:17, 26 грудня 2007 (UTC)
До 23 березня 2008 навряд чи змінять закони.--Ahonc (обг.) 10:27, 26 грудня 2007 (UTC)
Власне проблема не в тому, що мені немає куди залити фотку. Така сама фотка висить і у нас, на неї покликається Комплекс імені Степана Бандери у Львові. Колега з польської Вікі, Бірчанін, попросив залити на Коммонс для статті pl:Stepan Bandera. Зрештою, якщо її видалять, то я плакати не буду — Закон на їхньому боці. Просто ситуація дурацька — Яценюк шось там триндить про імідж України за кордоном і про те, як він його піднімає, а елементарних речей у нас не має. Гм, а хто має мило Яценюка? --Yarko 11:55, 26 грудня 2007 (UTC)
Хто такий Яценюк не знаю, але зображення можна і до польської вікі завантажити під {{Fairuse in}}, раз така халепа трапилася. Verdi 12:34, 26 грудня 2007 (UTC)

Яценюк Арсеній Петрович — голова ВР. Колись сильно піарився, що тратить власні гроші на промоцію України за кордоном. --Yarko 13:05, 26 грудня 2007 (UTC)

Колір тексту на всій сторінці

Чи можна якось подібно до того, як встановлюється фон для певної сторінки (наприклад моя сторінка обговорення, чи сторінка обговорення Алекса К, Аса) прописати колір тексту на всій сторінці (наприклад білий, жовтий, зелений...)? --Tomahiv 20:05, 25 грудня 2007 (UTC)

Here is the answer.-- 02:26, 26 грудня 2007 (UTC)
Як бачите... Треба, щоб геть увесь тект став потрібного кольору, а вийшло так що зафарбувалася лише моя репліка --Tomahiv 18:22, 26 грудня 2007 (UTC)

Автомобільні українські терміни

Не завжди можу знайти правильні терміни для автомобільних статей. Наразі, не можу перекласти терміни oversteer та understeer (російські — «избыточная/чрезмерная поворачиваемость», «недостаточная поворачиваемость»). Українські — «надмірна ?», «недостатня ?». Деякі роздуми та словники дали варіанти «обератальність» — явно неправильно, та «повертальність» — також звучить дуже неправильно --Муркт 19:10, 22 грудня 2007 (UTC)

здатність до повертання.:) — Ahonc (обг.) 19:37, 22 грудня 2007 (UTC)
Я б волів винайти терміни покортше, та щоб їх було легше відмінювати ;) --Муркт 19:33, 22 грудня 2007 (UTC)
маневреність, стійкість?-- 20:04, 22 грудня 2007 (UTC)
Чутливість до керма, навіть кермованість. Тут російський невдалий переклад заводить на манівці. Маневренність — це зовсім інше. Надмірна й недостатня кермованість — мабуть правильні терміни. Дядько Ігор 20:09, 22 грудня 2007 (UTC)
Вчитався у термін. steer має відповідник у польській, німецькій і галицькій мовах як стерування (укр. — керування).
Альбедо, мені було потрібно краще вчитуватись. Виявляється, що в українській мові oversteer та understeer — недостатнє та надмірне стернування. --Муркт 09:51, 30 грудня 2007 (UTC)
  1. understeer (of a vehicle) to turn less sharply, for a particular movement of the steering wheel, than anticipated
  2. overrsteer (of a vehicle) to turn more sharply, for a particular turn of the steering wheel, than is desirable or anticipated
За наведеними тлумаченнями Лінґво виникає, що перше можна трактувати як плавність Рівний, без різких переходів, нешвидкий (про рухи, звуки, мову і т. ін.). Плавне гальмування . || Який поступово
Друге можна перкладати як ривок РИВО́К (різке збільшення швидкості руху).-- 20:21, 22 грудня 2007 (UTC)
Чутливість до керма — це, скоріш, для позначення відношення «кермо-колесо» (наприклад, 14:1 — 14° повороту керма відповідає 1° повороту колес). А кермованість… Якраз так, із буквою «м»? Я все одно думаю, що це невірний термін. --Муркт 20:34, 22 грудня 2007 (UTC)
Ні, це зовсім не те. Ці терміни також вживаються в автосвіті, але у них інші значення. Стійкість — це поведінка авто на швидкості, чим більша колесна база, тим більша стійкість. Стійке авто не «ковбасить» туди-сюди ;) Маневреність — наскількі великі перевантаження авто може витримувати у повороті, я думаю. --Муркт 20:34, 22 грудня 2007 (UTC)

У мене склалося враження, що не всі повністю розуміють, що таке oversteer та understeer. Коли задня вісь авто їде по меншому радіусу, ніж передня вісь — то недостатня повертальність. Так їздять абсолютно усі автомобілі в нормальному режимі. Коли задня вісь їде по більшому радіусу, то тоді це надмірна повертальність. При заносі, наприклад. --Муркт 20:34, 22 грудня 2007 (UTC)

Нажаль, автомобільна промисловість в Україні розвивалась на російській мові, і немає багатьох відповідників. Я поговорив з одним знайомим україномовним автоентузіастом, і, після деякого обговорення, він порадив мені просто зробити запозичення із англійської мови, як це вже не один раз робили (і не одну тисячу раз). Тобто оверстір та андерстір. Потім ми ще подумали, і вирішили, що в українському це будуть терміни перекрут та недокрут. Отже, зустрічайте нові терміни ;) --Муркт 12:32, 23 грудня 2007 (UTC)

краще нові терміни, аніж покручі. І, будь-ласка, розкривайте їх у статті.— 17:43, 23 грудня 2007 (UTC)
до речі, в ТАК є термін перерегулювання, він Вам не підійде як розширення його значення?-- 17:44, 23 грудня 2007 (UTC)
Ні, не підходить --Муркт 18:02, 23 грудня 2007 (UTC)
Я доробляв статтю Компонування (авто) (хоча там і зараз в кращому випадку половина від бажаної кількості), згодом і їх допишу. --Муркт 18:02, 23 грудня 2007 (UTC)

Взаємодія шаблонів

Доброго вечора, я створив новий шаблон Шаблон:Мова/familycolor для того щоб автоматизувати надання потрібного кольору для Шаблон:Картка:Мова як роблять в інших вікіпедіях, але в мене чомусь не виходить надати колір до мов. Наприклад Українська мова. Допоможіть будь ласка владнати, можливо я щось недобачаю? Ahnode 00:09, 4 січня 2008 (UTC)

Та ви ж тільки документацію й переклали, чи не так? Я не помітив сам код шаблону. Подивіться сюди — ось справжній шаблон en:Template:Infobox Language/family-color --Муркт 15:03, 4 січня 2008 (UTC)
Добре тоді що це: Template:Infobox_Language? Якщо чесно то я не розумію про що йдеться мова, та яким чином я повинен це робити. Ось код шаблону Мова Редагування Шаблон:Мова/familycolor та Шаблон:Картка:Мова Редагування Шаблон:Картка:Мова. Пояснить будь ласка що ще мені треба зробити? Дякую. Ahnode 15:12, 4 січня 2008 (UTC)
Infobox Software — це аналог Картка:Мова. Я ж кажу про familycolor, у вас в цьому шаблоні є тільки опис, як їм користуватися, а самого коду шаблона — немає. Я спробую зараз написати його (код) --Муркт 15:25, 4 січня 2008 (UTC)
Дуже дякую, зараз завершу перекладати :) Ahnode 16:16, 4 січня 2008 (UTC)
Угум, працює — Українська мова --Муркт 16:33, 4 січня 2008 (UTC)
Я не переклав до кінця, бо я не лінгвіст і не знаю усіх українських назв мовних груп, та й користуватись ви будете, а не я. Тільки зважайте на те, що Вікіпедія розрізняє великі і маленькі літери, отож «Колір» і «колір» — це різні штуки, «індоєвропейська» та «ІндоЄвропейська» — також різні штуки. --Муркт 16:38, 4 січня 2008 (UTC)
Щиро дякую! :) Ahnode 16:45, 4 січня 2008 (UTC)

Як зробити вікіфізацію статті?

Люди розкажіть будь ласка доступно і коротко як зробити вікіфізацію статті? Що це таке? Навіщо? Дякую Volodymyr13 15:40, 6 січня 2008 (UTC)

Довідка:Вікіфікація. Коротко: це посилання на саттті вікіпедії. Робиться так [[стаття|статті]] або так [[стаття]]. Для цього на панелі є кнопка з А або тег [[|]] унизу. Нащо? Щоб стаття являла собою вікіпедійну цінність. Зважте: лише на суттєві посилання, які мають резон. І якщо стаття про пиво, не потрібно по сто раз вікіфікувати одне слово, досить з початку.-- 16:23, 6 січня 2008 (UTC)

Як призначити жандарма?

Чи для того, щоб призначати жандармів треба подати запит, як росіяни? (http://bugzilla.wikimedia.org/show_bug.cgi?id=12116) --AS sa 11:21, 10 січня 2008 (UTC)

Схоже, що треба.--Ahonc (обг.) 15:56, 10 січня 2008 (UTC)
А навіщо поліцаї?--133.41.84.206 11:24, 10 січня 2008 (UTC)
Перевіряти статті [6]. Добре було б призначати жандармів, бо мені набридає перевіряти, наприклад, нескінченний потік статей Дядька Ігора :) --AS sa 11:41, 10 січня 2008 (UTC)
Не допоможе: власні статті патролери не можуть перевіряти.--Ahonc (обг.) 20:21, 18 січня 2008 (UTC)
дати йому адмінство, і він не виділятиметься у списку:)
На адмінство не пройде за формальними критеріями.--Ahonc (обг.) 15:56, 10 січня 2008 (UTC)

П.С. Я поміняв на жандарма, як невластиву укр. мові форму акт. дієприкметника. Сподіваюсь, за зміну репліки не сприймуть.-- 15:43, 10 січня 2008 (UTC)

У тій же ру-вікі з цього приводу проводять голсуванняопитування (як назвати патролера російською).--Ahonc (обг.) 15:56, 10 січня 2008 (UTC)
Питоме українське — СЕРДЮК!--133.41.84.206 05:52, 11 січня 2008 (UTC)
Або Гайдамака ;) --Tigga 07:03, 11 січня 2008 (UTC)
Вважаю, що звичайний користувач має достатньо повноважень для контролю статей інших дописувачів, тому поліцаї будуть лише зайвою бюрократизацією. --Gutsul 07:32, 11 січня 2008 (UTC)
Тоді серед користувачів обов'язково знайшлася б і вандали, і просто несумлінні сердюки --AS sa 09:21, 11 січня 2008 (UTC)

Тоді прошу бюрократів подати такий запит --AS sa 16:03, 12 січня 2008 (UTC)

А причому тут бюрократи? У росіян подавав запит звичайний користувач.--Ahonc (обг.) 16:13, 12 січня 2008 (UTC)
Добре, я подам. Їм вистачить посилання сюди? Цей розділ їх переконає, що ми дуж-же хочемо мати групу патролерів? --AS sa 16:44, 12 січня 2008 (UTC)
Ти думаєш, вони українську знають? :)--Ahonc (обг.) 16:49, 12 січня 2008 (UTC)
Все можливо....... Тоді постараюся якнайшвидше подати запит --AS sa 16:58, 12 січня 2008 (UTC)

Подав запит http://bugzilla.wikimedia.org/show_bug.cgi?id=12601. Що там неправилно і недороблено? --AS sa 12:32, 14 січня 2008 (UTC)

Запит виконано. Тепер адміністратори можуть надавати статус патролера у Спеціальні:Userrights. Залишилось додати правила надання статусу --AS sa 14:05, 17 січня 2008 (UTC)
Цікаво: а чому в ру-вікі прапор "патролер" знімають лише бюрократи, а у нас — адміни? І де сторінка для заявок на патролера?--Ahonc (обг.) 14:14, 17 січня 2008 (UTC)
Мені таке обмеження видалося зайвим. Щоб при потребі я, чи иньші просто-адміни, могли позбавити прав птрулюючого. --AS sa 08:30, 19 січня 2008 (UTC)

У російській Вікіпедії подали запит, щоб надати патролерам можливість автоматичного патрулювання. Може і в нашій Вікіпедії це зробити? (потрібно обговорити)--Ahonc (обг.) 16:04, 21 січня 2008 (UTC)

Невицька

Прошу о помоц — преложити до украйинського sk:Irina Nevická чи ru:Невицкая, Ирина. Дякуем.

Переклав, але не був впевнений щодо назв творів. Будь ласка, подивіться Ірина Невицька, та перекладіть словацькі назви на українську. Дякую заздалегідь. --Shao 22:55, 27 січня 2008 (UTC)

Синоніми

Хто знає, куди поділися словники синонімів УЛІФУ??-- Alex K 09:38, 26 січня 2008 (UTC)

Вони нікуди не дівалися. Може у Вас Javascript не працює?--Ahonc (обг.) 11:26, 26 січня 2008 (UTC)
Посилання здається мертве http://www.ulif.mon.gov.ua/ulp/dict_all/ Alex K
Тут зараз — http://lcorp.ulif.org.ua/dictua/?class=view --Tigga 01:05, 28 січня 2008 (UTC)

Использование знака вопроса в названии статьи

Такой вопрос, при попытке создания статьи с таким названием

http:// uk.wikipedia.org/wiki/Full Metal Panic? Fumoffu

система просто обрезает всё, что стоит после знака вопроса (до такого http:// uk.wikipedia.org/wiki/Full Metal Panic)

Как быть, если оригинальное название содержит знак вопроса и следовательно название статьи должно его содержать?

--SamOdin 18:18, 28 січня 2008 (UTC)

http://uk.wikipedia.org/wiki/Full_Metal_Panic%3F_Fumoffu Вот так прокатывает. Verdi 18:36, 28 січня 2008 (UTC)
Спасибо--SamOdin 18:43, 28 січня 2008 (UTC)

Прога

Підкажіть програму яка у вигляді довідника використовує дані з Вікіпедії ? — Це написав, але не підписав, користувач Mandroid (обговореннявнесок).

я знаю, що під Лінґво пихали. Втім, як і БСЭ. І з малюнками. Якщо Ви хочете зробити для себе, дамп працюватиме з будь-яким веб-оглядачем, можл. у html-клієнтом.-- 06:04, 29 січня 2008 (UTC)

Програми для Вікіпедії

Скажіть, будь ласка, чи існують програми, які дозволяють створювати сторінку Вікіпедії вдома, а потім переносити вже готовий продукт до Інтернету якимсь автоматизованим способом?

Є. Вікіпедитор — одна з них. Вам йдеться про власне розмітку т. зв вікітексту (вікіфікування), ачи про програми для доступу?-- 13:23, 26 вересня 2007 (UTC)

Спробуй OpenOffice.org в Єкспорті є формат MediaWiki(.txt) тільки перед цим Java-машину встанови

До речі, сторінка скрипту вікна редагвання у оф-лайні працює. Ви можете її перенести куди завгодно, і працювати з нею. ТАм лиш фікіфікатор не працює.-- 13:18, 29 січня 2008 (UTC)

Спробуй AutoWikiBrowser і не мучайся

Україна в 1654

Дайте адресу угоди між Б.Хмельницьким і Московською державою яка була підписана 1654 році

викориистовуйте пошук по Вікі-джерелах-- 18:03, 31 січня 2008 (UTC)

Доля населения с доходами более 1500 долларов в месяц

--Валерий 22:11, 28 січня 2008 (UTC)Помогите пожалуйста определить долю населения в возрасте 20 — 40 лет с доходами от 1500 и более долларов в месяц для таких городов, как Киев, Харьков, Днепропетровск, Донецк, Одесса, Львов

А зачем?--Ahonc (обг.) 22:15, 28 січня 2008 (UTC)
у нас немає таких даних (хоча в мене, номінально, могли б бути). Зробіть пошук у мережі.-- 06:06, 29 січня 2008 (UTC)

делаю маркетинговое исследование. В мережі навряд чи що небудь є. Я так розумію, що це закрита інформація--Валерий 20:14, 29 січня 2008 (UTC)

Курочки по поличках. У Вікіпедії зараз дійсно такого немає, бо це аналітика, прив'язана до відповідного конетенту, якого поки немає. Хоча, можете пошукати. Тепер до Вас як маркетолога. Вчіться користуватись пошуком. Дайте розширений пошук з умовами, тою ж ґуґлею, і, можливо, ви вийдете на результат. Шукайте за ключовими словами. Закрита це інформація чи ні — не знаю, маркетолог має вміти користати усіма джерелами, включно із чутками. Взагалі-то, на такій інформації розробляють програми попиту, тому вона має бути. А раз має бути (існувати) — Ваше завдання її знайти. Я порадужу: інколи така інфа подається як інфографіка. Це значить, що інколи ви можете її знайти як презентаційну, низької якости у продавців — IMS, Уніан, ІТАР-ТАРС, REUTER etc. Маєте доступ до газет — порийтесь. Може також бути в инших аналітичних записках — про сільську, міську молодь, зайнятість, специфіку доходів у галузях, місцях. Може бути в інформаційних бюлетенях прес-аґенцій.-- 20:54, 29 січня 2008 (UTC)
можна також опосередкованими оцінками — сумою товарних ринків для людей із статком таким-то → авто, житло, розваги,…,… Знаючи структуру розподілу доходів.-- 21:14, 29 січня 2008 (UTC)

Дуже дякую за поради--Валерий 19:59, 30 січня 2008 (UTC)

дякую не приймається. пишіть статті:)-- 18:04, 31 січня 2008 (UTC)

Координати об'єкта

Як цим користуватися? -- ЯркО 21:58, 7 лютого 2008 (UTC)

ru:Википедия:Проект:Географические координаты. Але я не впевнений чи там такі самі шаблони --AS sa 16:28, 20 лютого 2008 (UTC)

Шаблони Аніманга/OVA та Аніманга/Фільм

Нажаль на сьогоднішній день відсутні вкрай необхідні розділу "Аніме" шаблони Аніманга/OVA та Аніманга/Фільм. Я намагався самотужки сворити ці шаблони (див. http://uk.wikipedia.org/wiki/Шаблон:Аніманга/OVA) але моїх знань не достатньо - я не можу зрозуміти як його примусити відображати найменування в заголовку. Може хто небуть перенести ці шаблони з англ. вікі (http://en.wikipedia.org/wiki/Template:Infobox_animanga/OVA та http://en.wikipedia.org/wiki/Template:Infobox_animanga/Movie) чи створити аналогічні? --SamOdin 21:10, 22 лютого 2008 (UTC)

Прохання

В статті Августинці просто жахливо велике зображення, чи не міг би хто його зменшити до прийнятного рівня? --Raider 22:00, 9 березня 2008 (UTC)

Допоможіть створити сторінку Вікі

Я багато раз помічав сторінки Вікі наприклад [7] Як таку сторінку створити???— Це написав, але не підписав, користувач Mandroid (обговореннявнесок).

Я особисто процесу не уявляю. На ru:Вики-движок є перелік Вікі-рушіїв --AS sa 22:22, 23 лютого 2008 (UTC)
напишіть мені у пошту, чи щебетівню, поспілкуємося.--Albedo 11:31, 23 березня 2008 (UTC)

Зміст

Добридень усім! Ніяк не можу знайти як створюється зміст статті. Допоможіть мені як його створювати або підкажіть де це описано --Tank302 11:02, 23 березня 2008 (UTC)

Зміст створюється автоматично. Він реагує на заголовки взяті в дорівнює з обох боків. Чим більше значків =, тим нижчий рівень заголовку. Як правило заголовок пишеться з двох = з обох боків. Розміщенням змісту також можна керувати зо допомогою шаблонів {{Зміст праворуч}} чи {{Зміст ліворуч}}--Kamelot 11:13, 23 березня 2008 (UTC)
Він створюється автоматично, якщо у статті більше трьох заголовків.--Ahonc (обг.) 11:51, 23 березня 2008 (UTC)
Це що автомат я уже побачив :) Зявився після 4 заголовків. А от шаблон праворуч чи ліворуч шукав і не міг знайти :( Тепер буду знати дякую. --Tank302 14:20, 23 березня 2008 (UTC)

Доброго вечора всім, у мене виникла проблема. На Порталі "Шахи" у розділі "Останні шахові новини" Хоу Йіфань виділено червоним, хоча насправді таку статтю я вже написав. Як це виправити щоб не вводити в оману читачів? Дякую. --Vovk 18:20, 26 березня 2008 (UTC)

Назва статті, написаної вами про шахіста відрізняється від тієї, на яку вказується посилання на порталі. Найпростіше вирішити проблему - зробити перенаправлення на вашу статтю про Хоу Йіфань --Tomahiv 18:23, 26 березня 2008 (UTC)

В тому то й справа, що не відрізняється. Коли я натискаю на те червоне посилання, то з'являється сторінка редагування статті з уже введеним текстом. Коротше, натисніть на посилання на порталі і Ви самі все побачите. --Vovk 20:02, 26 березня 2008 (UTC) Здається виправив. Дивно, коли поміняв слова місцями, то, натискуючи на посилання Йіфань Хоу переходив на статтю Хоу Йіфань, хоча ніяких перепосилань, здається, не робив. --Vovk 08:10, 27 березня 2008 (UTC)

Конституція Японії

Прошу перевірити Конституція Японії у вікіджерелах ([8]) на наявність орфографічних і стилістичних помилок в українському тексті. Дякую наперед -- Alex K 08:58, 16 квітня 2008 (UTC)

Японської не знаю. А український текст можу перевірити. До кінця тижня спробую це зробити.--Ahonc (обг.) 09:06, 16 квітня 2008 (UTC)
Дякую.-- Alex K 09:06, 16 квітня 2008 (UTC)

Назви моделей літаків

Вітаю шановне панство. Прошу підказати за якими правилами можна перекладати назви літаків на таких як МИГ-3, ПЕ-8, ИЛ-2. Чи можна ці назви просто транслітерувати: МІГ, ПЄ-8, ІЛ-2 -- Андрюс 07:29, 17 квітня 2008 (UTC)

Мабуть, МІГ, ПЕ-8, ІЛ-2 --AS 14:49, 18 квітня 2008 (UTC)
Я думаю ми маємо перекладати назви літаків так як інші абревіатури - перекласти спершу повну назву, затим перетворити переклад у абревіатуру. Микоян-Гуревич перекладається як Мікоян-Гуревич - маємо МіГ. --Tigga 20:15, 18 квітня 2008 (UTC)
Але И-15 - це "Истребитель 15", тобто тоді українською назва має бути В-15 -- Андрюс 03:37, 19 квітня 2008 (UTC)
Правил перекладу абревіатур немає - єдиним правилом є користування поважними джерелами українською мовою . --Tigga 06:15, 19 квітня 2008 (UTC)

Перевірте фактологічну точність

[[Дивізія ]]

Прошу поправити український текст Японсько-радянський пакт про нейтралітет у вікіджерелах [9] на наявність помилок. Дякую наперед.-- Alex K 21:37, 24 квітня 2008 (UTC)

Закінчу з Конституцією, тоді можливо і це прогляну. Але часу мало.--Ahonc (обг.) 22:00, 24 квітня 2008 (UTC)

Источник материала: издание"Наше місто".12.04.2007

Как мы сообщали в предыдущем выпуске,мы добились встречи с Станиславом,но нам не хватило буквально нескольких минут,чтобы подробнее выяснить причины его неординарного поступка.К нам вышел реанимолог

и привычной фразой:"Мы сделали все,что смогли" обрушил наши надежды на интервью.Все,что нам удалось узнать,мы сообщаем ниже.


Усиченко Станислав Станиславович родился 18 мая 1981 года в селе Орехово Солонянского района Днепропетровской области в семье разнорабочего.Он был уже 3 ребенком,3 мальчиком.Семья была не вполне благополучной:отец пил горькую,избивал жену.Когда маленькому Стасу не исполнилось еще и двух лет,мать заболела и вскоре умерла.Детей по настоянию сельсовета забрали под опеку государ- ства.Станислава определили в Никопольский детский дом,где он находился до 1989 года,после чего

его направили на обучение в Криворожскую среднюю школу-интернат для детей сирот,в котором нахо-

дился его старший брат.Там он находился до 1999 года,после чего его направили на обучение в Но- вомосковский район,где он приобрел специальность "Бухгалтер сельхоз производства.Закончил обуче- ние в 2000 году.Дальнейшее его пребывание неизвестно вплоть до 2004 года.Именно в этом году он поступил учеником слесаря механо-сборочных работ на завод "Днепрошина".Характеристики выданные нам руководством этого завода,сообщают нам,что Станислав относился к работе ответственно,хотя и зафиксировано несколько опозданий за те 3 года,когда он работал на этом производстве.Уволился по собственному желанию.Дальнейшее его нахождение нам не было известно вплоть до выхода этого номера. К нам позвонила женщина и с волнением в голосе сообщила нам,что знает Станислава.Оказывается они вместе работали на частного предпринимателя занимающегося продажей кондитерских изделий.Она также охарактеризовала Станислава,как спокойного,уравновешенного человека.Странно,ведь это совсем не вя- жется с теми фактами,которые так любезно нам предоставили работники милиции.Как мы знаем,произошло следующее: 10 апреля сотрудники ГАИ остановили автомобиль "Жигули",за рулем которого был Станислав.Остановили якобы для проверки документов.То,что произошло дальше,возможно мы никогда теперь и не узнаем.Но факт остается фактом.Станислав был застрелен почти в упор сержантом ГАИ,опять же якобы при попытке сопро- тивления.Какое сопротивление может оказать человек с такими физическими данными мы с вами вполне мо- жем предугадать...Имело место жестокое убийство,ничем не оправданное.Выгораживание своих сотрудников

уже давно стало приоритетом для наших "защитников".Те,кто призваны защищать закон,бесцеремонно его

нарушают.С нашей подачи открыто уголовное дело в отношении сержанта Панченко,который до сих пор уверяет,что использовал оружие лишь для самозащиты.Хотя судебной медэспертизой и было установлено, что в его крови было обнаружен алкоголь,сей правоохранитель это отрицает... Состоится ли суд?Наблюдая за развитиями после происшествия-это маловероятно.Панченко все так же работает в органах....


Пантеко Анна.

Допоможіть розібратися із шаблонами

Привіт! в мене виникли деякі проблемо оскільки не можу знайти потрибного шаблону, а саме - телеканал. Є телекомпанія, але не телеканал. При створенні нового в мене також виникли труднощі, а матеріали довідки не дуже допомогли. Підкажіть будь-ласка, що робити. Kholodylo kateryna

А яка різниця між телекомпанією та телеканалом? --yakudza พูดคุย 15:45, 2 червня 2008 (UTC)--yakudza พูดคุย 15:45, 2 червня 2008 (UTC)
Телекомпанія може володіти декількома телеканалами. Телеканал - це сукупність програм переданих на одній частоті. --Tigga 17:23, 2 червня 2008 (UTC)
Дякую. Я, скоріше, мав на увазі в плані придатності шаблону. --yakudza พูดคุย 17:29, 2 червня 2008 (UTC)

Центральна Рада

Звертаюся до шановних вікіпедистів. які проживають наразі в Києві. Чи міг би хтось зробити гарну фотку Будинку вчителя, колишнього будинку Центральної ради, з фасаду. У вікісховищі лише погані зораження (Зображення:Tsentralna Rada building.JPG). Прошу завантажити гарне, якщо є така можливість. Дякую. --日本地理 17:03, 1 червня 2008 (UTC)

Постараюсь на тижні туди під'їхати. Треба буде оцю сторінку - Вікіпедія:Запити на зображення розкрутити --А1 17:19, 1 червня 2008 (UTC)
忝存知上候!(^V^)--日本地理 11:35, 10 червня 2008 (UTC)

ОК vs Гаразд

У мене виникла суперечка з користувачем AS як слід перекладати MediaWiki:Confirm purge button, MediaWiki:Ok та інші подібні повідомлення (написи на кнопках). Один із нас стверджує, що має бути ОК, як у локалізаціях комп'ютерних програм, інший пропонує Гаразд, бо це більш українське слово.--Ahonc (обг.) 16:08, 20 травня 2008 (UTC)

Наведу обговорення: --AS 16:17, 20 травня 2008 (UTC)
« Навіщо для ОК робити вийняток і не перекладати? --AS 12:31, 1 May 2008 (UTC)
Чому не перекладати? Я пишу замість англійських літер ураїнські. Окрім того, в локалізаціях комп'ютерних програм застосовують саме термін ОК. І чому саме Гаразд, а не Добре, наприклад?--Ahonc 13:07, 1 May 2008 (UTC)
Переписання літер це не переклад. У словниках його нема. Websters-online-dictionary дає переклади - схвалювати, схвалення, санкція, слухаю, справний, гаразд, все в порядку, згода, затверджувати, підхожий, правильно, прийнятний, дозвіл, добре, давати згоду. Саме Гаразд «Уживається для вираження згоди; чудово, нехай буде так; добре» (словник.нет) --AS 10:58, 2 May 2008 (UTC)
»
Гаразд краще і до того ж нетипово. Голосую за "гаразд". Типовість - непохвально. Хоч і дрібничка, але своє - приємніше.--О.Ю. 18:37, 10 червня 2008 (UTC)

Подвійне значення

Підкажіть, будь ласка, лінк на статтю, де сказано як писати статтю про слово, яке має декілька значень. (Просто сесія, і не маю часу шукати)--О.Ю. 18:51, 10 червня 2008 (UTC)

Статті що потребують....

Який тег і де їх шукати, щоб позначити, напр., статтю, що потребує доробки або є кандидатом на видалення?--О.Ю. 21:57, 17 червня 2008 (UTC)

Усі шаблони для нефайних статей тут: Вікіпедія:Шаблони:Незавершені статті --AS 10:28, 18 червня 2008 (UTC)

Космонавти і астронавти

Зараз наповнюються дві позиції:

Видається за доцільне зробити шаблон можливо для всіх космонавтів і всіх астронавтів і як суб-шаблон - для тих, хто має українське походження. Як Вам, колеги, ця думка? Якщо добре - чи хто б взятися за відповідний шаблон? З повагою Білецький В. С.

Насправді космонавти та астронавти це одне й теж саме, перше поняття американського походження, друге російського. Тому вважаю за необхідне об'єднати ці дві категорії, та й, до речі, взагалі, визначитися з поняттями було б дуже добре. --Darvin 00:04, 20 червня 2008 (UTC)

План «Гельб»

Для завершення циклу статей про другу світову (План «Гельб», Французька кампанія) шукаю текст плану Гельб (Fall Gelb). В паперовому вигляді він є у книзі Vorgeschichte des Westfeldzuges 1939 — 1940, S. 41 — 45., є також сподівання на додаток №2 з книги Эрих Манштейн. Утерянные победы. Якщо у Вас є можливість перевести текст в електронний вигляд або Ви добре володієте іноземними мовами і знайдете цей план в інтернеті, то будь-ласка повідомте. --Alex79 13:10, 17 червня 2008 (UTC)

Дійсно, знайти це, задача достатньо нетривіальна, але здійснима (англ.). --Darvin 17:59, 19 червня 2008 (UTC)
Книга Манштейна(рос.) теж є в інтернеті. --Darvin 00:13, 20 червня 2008 (UTC)

допоможіть, будь-ласка, я новенький і не знаю як вставити у власну статтю позначки, що я українець, розмовляю українською мовою тощо --Користувач:Вальдимар

Єдина в Україні приватна мала субмарина - Redcrocy

Шановне панство! Я хочу розмістити інформацію про єдину в Україні приватну субмарину "Червоний крокодил" Подивитися на неї можна тут: http://h.ua/story/109718/ та тут: http://synyahovskyy.livejournal.com/ Прошу Вашої допомоги в розміщенні інформації про цю субмарину

З повагою

Владислав Синяговський Captain Redcocy

Для розміщення їх у Вікіпедії потрібен дозвіл авторів на використання на умовах ліцензії GFDL. Нехай автори надішлють листа на permissions@wikimedia.org .--Ahonc (обг.) 14:46, 29 червня 2008 (UTC)
мабуть проблеми із значимістю --Ілля 15:00, 29 червня 2008 (UTC)

Таблиця

Є така таблиця: Користувач:Ynesyn/будмайданчик. У мене до неї три питання:

  1. Як можна прибрати сортування у першому стовпчику, але в інших залишити? Проблему вирішив, але утворився розрив між таблицями.--Ynesyn 14:42, 4 липня 2008 (UTC)
  2. Таблиця показує розташування пілотів у чемпіонаті в залежності від етапу. Але при рівності очок за правилами в дію вступають інші параметри: кількість виграних гран-прі, других місць і т. д. Сортування ж цього не розуміє. Як вийти з цієї ситуації, щоб сортування було правильним, але й вигляду при цьому таблиця не змінила? Знайшов вихід.--Ynesyn 14:42, 4 липня 2008 (UTC)
  3. Ще хотілося б, щоб при виділенні якогось стовпчика, він підсвічувався якимось кольором.

Можливо, я багато хочу і це не можна реалізувати, але все ж...--Ynesyn 08:23, 4 липня 2008 (UTC)

А чим заважає сортування в першому стовпчику? А якщо ти якось відсортував, потім хочеш повернутися до початкового розташування, тоді доведеться оновлювати сторінку, якщо не буде сортування по першому стовпчику).--Ahonc (обг.) 08:36, 4 липня 2008 (UTC)
Ну, дивись: я сортую за якимсь гран-прі і бачу правильне положення пілотів у чемпіонаті на той момент, а не на кінцевий. А повернути все назад можна, якщо відсортувати за останнім ствпчиком. --Ynesyn 08:40, 4 липня 2008 (UTC)
В останньому стовпчику числа однакові. Якщо так сортувати як ти кажеш, виходить, що Бурде і Піке місцями переставлені.--Ahonc (обг.) 09:08, 4 липня 2008 (UTC)
Де переставлені? Там все ніби нормально.--Ynesyn 09:38, 4 липня 2008 (UTC)
Відсортуй, наприклад, по ГП Бахрейну у зворотному порядку (за спаданням), а потім по останньому стовпчику. P.S. А чого в Бурде в усіх ГП по 2 і сума 2? Не можна зробити, щоб сума автоматично рахувалася?--Ahonc (обг.) 09:46, 4 липня 2008 (UTC)
Так, звичайно, вони помінялись місцями, про це я у другому питанні і казав. Ця таблиця не показує скільки очок здобули пілоти на етапі, врна показує суму очок, яка була після конкретного етапу. А, так як, Бурде здобув 2 очка на першому етапі і покищо не набирав більше, то у нього після кожного ГП і було тільки 2 очка. У принципі, можливо останній стовпчик варто і убрати.--Ynesyn 10:00, 4 липня 2008 (UTC)

Панове біологи, на який склад наголос ставити? В руВікі-ї більш звичне ту́ргор, але в нас дехто написав турго́р, проте в мене значні сумніви щодо такого варіанту. --Yakiv Glück 12:56, 13 липня 2008 (UTC)

Глюк, послухай Albedo і зроби навпаки. :)--Ahonc (обг.) 13:04, 13 липня 2008 (UTC)
УЛІФ дає ту́ргор--Kamelot 12:59, 13 липня 2008 (UTC)

Як передити українською Maurice Zbriger?

Був такий канадський скрипаль, композитор, диригент Maurice Zbriger (10 липня 1896, Кам'янець-Подільський — 5 квітня 1981, Монреаль). Про нього є стаття в англійській вікі. Як найточніше передати його ім'я та прізвище українською? --OlegB 10:59, 19 липня 2008 (UTC)

Трохи погугливши та поміркувавши, прийшов до висновку, що скоріш за все як Моріс Збрижер. Прізвище Збрижер хоч і не надто поширене, але відоме в Україні. Напевне, походить від назви містечка Збриж. --yakudza พูดคุย 21:59, 19 липня 2008 (UTC)
Дякую. Думаю, це цілком прийнятний варіант. Проте хотілося би почути думки ще кількох користувачів. --OlegB 22:59, 19 липня 2008 (UTC)

Сонячне затемнення

Шановні, 1 серпня 2008 року відбулося повне сонячне затемнення. Хоча в Україні спостерігалася лише часткова фаза, але її величина склала майже 45% (у Луганську). Отже, хто сфотографував (або має вільні зображення) цієї події у будь-якому місті України, додайте зображення до Коммонса. Запит на спеціальній стороінці я залишив, але вона чомусь не така вже й популярна. Тому звертаюся ще й сюди. Дуже дякую. D'yer Mak'er 09:06, 2 серпня 2008 (UTC)

До коммонсу вже завантажили зображення затемнення у Макіївці. Хоч це є. Можна вважати питання закритим. D'yer Mak'er 16:36, 2 серпня 2008 (UTC)

відповідь на зауваження

Як на мене стаття, на яку було розміщено посилання мала більше корисної інформації про світлодіоди, ніж стаття Вікіпедії. Але, якщо Ви вважаєте, що вона не несе практично цінності, то це Ваше право

Панове, що займаються нас. пунктами, поліпшіть будь ласка, бо там зараз дуже смішні інтервікі.... --Yakiv Glück 10:07, 8 серпня 2008 (UTC)

То тільки російське посилання було на статтю про метал. Виправлено. --Tigga 10:18, 8 серпня 2008 (UTC)
Дякую, раз вже почали, то може ще хтось картку додасть і т. п.... (я зараз не встигаю) --Yakiv Glück 11:42, 8 серпня 2008 (UTC)

Стаття не містить картки

Я новачок і не можу зрозуміти що треба зробити на таке зауваження Одеська національна академія харчових технологій#Література

--Tatyana-od 20:00, 8 серпня 2008 (UTC)

Там внизу в шаблоні напмсано, що потрібна картка ВНЗ. Переходите по тому посиланню, копіруєте Застосування і вставляєте його в самому верху статті, а потім заповнюєте параметри. Приклад:КДУ--Kamelot 20:09, 8 серпня 2008 (UTC)
Спасибі за пояснення--Tatyana-od 21:50, 11 серпня 2008 (UTC)
Я спробовала и у мене не вийшло.--Tatyana-od 22:17, 11 серпня 2008 (UTC)

Є ось така сатття. Як я розумію, про район Черкас і здається треба якось точніше назвати. --Yakiv Glück 08:06, 18 серпня 2008 (UTC)

Якщо він лише один такий, то уточнення не треба.--Ahonc (обг.) 12:08, 18 серпня 2008 (UTC)

Персоналії іспаномовних країн

Як точніше писати імена та прізвища осіб в іспаномовних країнах. Дивлюся в енциклопедію - Росас Хуан Мануель де. Стаття ж у Вікіпедії називається Хуан Мануель де Росас. Прізвище у нього ж Росас, то чому тоді ім'я попереду. Як шукати неознайомленій людині у пошуку, якщо вона знає тільки прізвище Росас. До речі в іспаномовній Вікі йдуть перепосилання. Може й нам так зробити? --Вальдимар 11:50, 18 серпня 2008 (UTC)

У нас нема чітких правил іменування персоналій, тому одні користувачі іменують статті як ПІБ, а інші — ІБП.--Ahonc (обг.) 12:01, 18 серпня 2008 (UTC)
Як шукати це проблема яка не має формального розв'язання, бо усі спроби уніфікувати різні системи іменування за одним зразком калічні за визначенням, бачив я бібліотеку де усіх авторів розміщено саме за принципом прізвища, ні з європейцями проблем нема, але коли починаються усілякі араби та китайці та інші та ще й часів коли в них прізвищ не було... насправді дуже заважає пошуку за списком. З іншого боку в нас є електронний пошук який пречудово знайде усяких Росасів незалежно від того де стоятиме прізвище на початку чи в кінці. --Raider 10:31, 20 серпня 2008 (UTC)
з точки зору здоровому глузду і відповідності оригіналу в випадку іспанських-французьких-голандських-тощо призвищ я б надав перевагу варіанту Хосе Де Росас, П'єр де Голль, Пауль ван дер Стууп, тощо. Інакше вони перевертатимуться в трунах, хто помер. Проблеми при сортуванні вирішує DEFAULTSORT: в нижній панелі інструментів при редагуванні--Deineka 13:58, 20 серпня 2008 (UTC)

до якої категорії віднести фотографію

Добрий день! Я б хотіла розмістити статтю про украінського науковця (померлого у 1959 році). Маю його портрет з його сімейного архіву, зробдений приблизно в 1950 році. Ніхто не заперечує проти того, щоб передати фото у вільне користування. То як мені його позначити при завантаженні? Вибачте, якщо я ставлю таке "дитяче" питання! З повагою, Giziga

Категорія:Зображення:Українські науковці. --Deineka 19:08, 20 серпня 2008 (UTC)
якщо ви про ліцензію - викладайте під вільною ліцензією з якою згоден автор фотографії, чи його правонаступники, наприклад {{PD-author}}, якщо формально автор невідомий - {{fair-use_in}}. Можливо навіть формально у Рад союзі на той час не було захисту авторських прав фотографів - точно не знаю --Ілля 22:04, 20 серпня 2008 (UTC)

Ізраїль

Пишу статтю про країну. Подав тільки фізико-географічний опис (стисло), а мені видає що сторінка вже має розімр 40Кб, при потрібному 32Кб. Що робити, розбивати на частини, як пропонують. --Вальдимар 20:36, 23 серпня 2008 (UTC)

Взагалі-то обмежень у розімірі статей у Вікіпедії немає. Можна статті і до 200 кб писати. Але тоді вони довго завантажуються і важко редагуються. Тому якщо інформації багато, краще розбити на окремі статті, наприклад Географія Ізраїлю, Клімат Ізраїлю тощо --Tomahiv 20:43, 23 серпня 2008 (UTC)
Розбивати на частини не хочеться, і так стиснув. А про розмір зрозумів, дякую. --Вальдимар 20:54, 23 серпня 2008 (UTC)

E-mail received

Hello, and sorry for posting here in English. I recently received the following E-mail:


Sandstein,

20:00, 14 серпня 2008 сторінку проекту «Вікіпедія» Обговорення користувача:Sandstein було створено користувачем Tomahiv, див. http://uk.wikipedia.org/wiki/Обговорення_користувача:Sandstein щоб переглянути поточну версію.

Це нова сторінка.

Короткий опис змін: Нова сторінка: {{subst:Welcome}} --~~~~ Незначна зміна

Звернутися до користувача, що редагував: ел. почта http://uk.wikipedia.org/wiki/Спеціальна:EmailUser/Tomahiv вікі http://uk.wikipedia.org/wiki/Користувач:Tomahiv

Не буде подальшого сповіщення в разі нових змін, якщо Ви не відвідуєте цю сторінку. Ви могли також повторно встановити флаги сповіщення для всіх сторінок в вашому списку спостереження.

           Система сповіщення Вікіпедії

-- Змінити налаштування вашого списку спостереження можна на http://uk.wikipedia.org/wiki/Спеціальна:Watchlist/edit

Зворотній зв'язок та допомога: http://uk.wikipedia.org/wiki/Довідка:Зміст


Because I don't speak Ukrainian, I would appreciate it if someone could explain to me what this means. Thanks, Sandstein 22:32, 14 серпня 2008 (UTC)

It is just notification about creating your Talk page. Nothing important. --Tigga 08:51, 18 серпня 2008 (UTC)
If you don't speak Ukrainian, you may set English (or other) language in Preferences.--Ahonc (обг.) 11:54, 18 серпня 2008 (UTC)
Thanks! Sandstein 21:47, 23 серпня 2008 (UTC)

Гм, а в нас тепер надсилаються листи, коли сторінка обговорення змінюється?--Ahonc (обг.) 11:58, 18 серпня 2008 (UTC)

Автоматичне регулювання

Шановні колеги! Маю щойновиданий курс лекцій ( Папушин Ю.Л., Білецький В.С. Основи автоматизації гірничого виробництва. – Донецьк: Східний видавничий дім, 2007. – 168 с. ISBN 978-966-317-004-6).

Запрошую бажаючих до співпраці — поставити з цієї книги що можна і треба в Укрвікі. Від партнера по цій роботі треба знання теорії автоматичного управління. Білецький В. С.

Може на вікіпідручник?--vityok 16:39, 3 вересня 2008 (UTC)

Перевірте фактологічну точність

Дивізія

А Моперт'юї точно через апостроф? --Yakiv Glück 09:54, 2 вересня 2008 (UTC)

Питання НЕ до мене, а до філологів. Я пишу по інтуїції, і як звик... Наприклад, я НЕ сприймаю рисифікацію типу "Ньютон". В російській мові немає апострофа, а у нас є.
Крім апострофа в нас ще є првило щодо його вживання. Давайте перейдемо сюди, може хтось підкаже. --Yakiv Glück 10:03, 2 вересня 2008 (UTC)
П'єр з апострофом, а Мопертьюї без. Там т м'яке.--Ahonc (обг.) 16:29, 3 вересня 2008 (UTC)
"Мопертюї" не лише без апострофа, але й без м'якого знаку. М'якість попереднього приголосного вже позначено "ю".--Yevhen 00:37, 4 вересня 2008 (UTC)

Запитання

Як російською буде "голова (заступник голови) редакційної колегії"? Я так розумію, це ж не те й саме, що "головний редактор". Мені потрібно це поки що для російської статті ru:Бабичев Фёдор Семёнович, потім перекладу її й сюди.--Аимаина хикари 14:51, 6 вересня 2008 (UTC)

А чому не навпаки. Спочатку сюди, а потім туди?-- Alex K 14:53, 6 вересня 2008 (UTC)
Бо там вже почав писати. До того ж перекладаю з української, потім буду переклад перекладать на українську... це зменшить ймовірність порушення копірайта :)--Аимаина хикари 15:07, 6 вересня 2008 (UTC)

Ніхто зовсім не знає, чи тут дійсно так мало активних користувачів? Мені ось підказали, що ця посада по-російськи так і буде "председатель (зам. пред.) редколлегии". А я ще трохи вагаюся: чи це правильно? Просто не знаю що це за посади. Справа ось в чому: Федір Семенович був на цих посадах у видавництві УРЕ. То я було й подумав, що він був головним редактором, але ж це зовсім невірно.--Аимаина хикари 07:11, 8 вересня 2008 (UTC)

Мій внесок

Що означає виділені літери н, в, Н у списку "мій внесок"? — Це написав, але не підписав, користувач Бардюк Олег Юрійович (обговореннявнесок).

  • м — незначна зміна (позначено Вами при редагуванні)
  • Н — нова сторінка (створена Вами)
  • верх — сторінка, яку Ви редагували останнім
  • позначок в та н немає — NickK 18:00, 12 вересня 2008 (UTC)

школа Уланова

у нас в школі вчатся планокури жавруки перетятий але головний вже випустився це Ян

Мій внесок

Люди добрі, допоможіть. Зайшов на сторінку Створенні статті у Мій внесок, а замість списку статей побачив ось це [10]. Що робити? --Вальдимар 12:59, 30 вересня 2008 (UTC)

Шановний Вальдимар Ви потрапили куди слід: тепер наберіть у віконці User Ваше ім'я користувача, при бажанні виберіть мову у сусідньому віконці зі списком мов — побачите гарну статистику. (Не досліджував, але, мабуть, вказане Вами посилання зразу спрацює для імен латиницею). Успіхів, майже Ваш тезко (глянув Вашу сторінку користувача — в житті ми справді тезки)-- Володимир Ф 12:39, 1 жовтня 2008 (UTC)

Так, для імен латиницею воно працює одразу (на жаль, кирилицю французький розробник напряму не передбачив). Єдине, що хочу додати: мову теж слід обрати, бо цей інструмент видає лише створені статті в окремо взятому розділі. Тому введіть своє ім'я, оберіит українську мову та дивіться на Ваш власний внесок (сподіваюся, й поповнюйте внесокУсмішка) — NickK 15:57, 1 жовтня 2008 (UTC)
Навіщо вводити? Той лінк ([11]) відразу видає редагування Вальдимара з української Вікіпедії.--Ahonc (обг.) 16:03, 1 жовтня 2008 (UTC)
Може, то тільки в мене, Вальдимара та Володимира Ф замість редагувань Вальдимара той лнік видає внесок якогось «�0;L48<0@»? Цей лінк у мене працює лише для імен користувачів латиницею — NickK 16:14, 1 жовтня 2008 (UTC)
Постав нормальний браузер.--Ahonc (обг.) 16:25, 1 жовтня 2008 (UTC)
нормально працює в браузерах - Mozilla Firefox, Opera, Google Chrome. В ненормальному браузері (Internet Explorer) і працює ненормально --Ілля 17:18, 1 жовтня 2008 (UTC)

Як правильно додати малюнок

Доброго дня шановне панство вибачне, що турбую, але для однієї статті мені потрібно дадати малюнок зісканований із книги але незнаю як правильно його оформити, оскыльки з таким ще не стикався, щоб його не видалили. Книга видавалась чеською мовою і перевидавалася як переклад на російську в 1987р видавництвом "Агропромиздат" (Москва) --Shakal07 19:20, 2 жовтня 2008 (UTC)

А книжка якого року видання? Читайте про завантаження тут, а ліцензію вже додумаємо. Довідка:Зображення та звуки. --Yakiv Glück 19:50, 2 жовтня 2008 (UTC)
Книга називається російською Дойлеш К. Следы зверей и птиц. Перевод с чешского Г.Ф. Карасева. М.: Агропромиздат, 1987. - 224 с.: ил., чеською вказано тільки назву автора та видавництво, а саме: чеськ. Karel Dolejš STOPAŘSTVI Státní zemédélské nakladtelství Praha. --Shakal07 20:07, 2 жовтня 2008 (UTC)
Ну назва зараз не дуже важлива, лише рік. Якщо чеською вона теж видана в 1987 (або десь так) треба буде заповнити і додати на сторінку зображення Шаблон:Обґрунтування добропорядного використання. Успіхів та натхнення! --Yakiv Glück 20:58, 2 жовтня 2008 (UTC)

Питання про список

Ніхто мені не підскаже як зробити ТУТ так, щоб список копозицій був у два стовбчика та нумерація у другому стовбчику продовжувлася, а не починалася спочатку.--セルギイ 10:29, 3 жовтня 2008 (UTC)

Дуже просто. У два стовпчики, бачу, ви вже розбили, а щоб продовжити нумерацію необіхдо біля першого елементу списку написати ось так: <li value={номер, з якого потрібно продовжити}> (без фігурних дужок). І все ;). D'yer Mak'er 12:18, 3 жовтня 2008 (UTC)
Дякую, але не моглиб ви показати мені куди саме написати, бо щось у мене не виходить :(--セルギイ 13:58, 3 жовтня 2008 (UTC)
Також ніхто не забороняє використовувати HTML-розмітку (теги li, ol). Див. також m:Help:List.--Ahonc (обг.) 12:25, 3 жовтня 2008 (UTC)
Дякую за допомогу, але мені здається що з HTML вийде забагато зайвого коду--セルギイ 13:58, 3 жовтня 2008 (UTC)
Дивно ,але у мене також не виходить О_о. Хоча ось тут спрацювало. D'yer Mak'er 15:11, 3 жовтня 2008 (UTC)
Шкода :( , прийдеться все переробляти під HTML. Дякую за допомогу--セルギイ 16:12, 3 жовтня 2008 (UTC)

Портали

Чи існує якийсь макет для створення порталів? Бо в мене щось не дуже виходить - Портал:Черкащина. І ще, як зробити текст у дві колонки на сторінці? --Вальдимар 21:10, 7 жовтня 2008 (UTC)

Щоб зробити дві колонки — <div style="float:left; width:50%;">вміст лівої колонки</div> для лівої, <div style="float:right; width:50%">вміст правої колонки</div> для правої (або по 49%, якщо має бути проміжок між колонками). Макету для порталів в нас ніби нема, але зазвичай для порталів робляться підсторінки, наприклад, Портал:Черкащина/Добра стаття тощо. Приклади можете подивитися в будь-якому з вже готових порталів, наприклад, Портал:Київ, Портал:Японія, Портал:Спорт тощо. Успіхів! — NickK 21:55, 7 жовтня 2008 (UTC)

Переклад з німецької

Не міг би кто небуть перекласти німецьке ім'я Götz von Berlichingen на українську?--セルギイ 18:22, 12 вересня 2008 (UTC)

Навіщо. П'єса є така у Гете. Народний герой часів реформації. de:Götz von Berlichingen (Goethe) і de:Götz von Berlichingen Дядько Ігор 18:24, 12 вересня 2008 (UTC)
Дякую я не знав про ці статті--セルギイ 18:34, 12 вересня 2008 (UTC)
Гец фон Берліхінген.--Ahonc (обг.) 18:30, 12 вересня 2008 (UTC)
Дякую за переклад--セルギイ 18:34, 12 вересня 2008 (UTC)
Правильно: Ґьоц. 195.35.72.49 14:09, 13 жовтня 2008 (UTC)
Але Ґьоц не відповідає правопису — NickK 16:26, 13 жовтня 2008 (UTC)
І яким же боком не відповідає? --Raider 18:13, 13 жовтня 2008 (UTC)
Літері ö відповідає е, а не ьо (шукати параграф у правописі? Чи витратити час на щось корисніше?) — NickK 18:17, 13 жовтня 2008 (UTC)

Татьяна

Всем привет! Расскажите, как равильно, без корректировки скопировать текст? — Це написав, але не підписав, користувач 212.92.236.232 (обговореннявнесок). Всем привет! Расскажите, как правильно скопировать текст... — Це написав, але не підписав, користувач 212.92.236.232 (обговореннявнесок).

Не зрозумів питання. Якщо Ви хочете процитувати статтю, ліворуч на панелі інструментів є кнопка «Цитувати», також ознайомтеся з Вікіпедія:Як цитувати Вікіпедію. Якщо Вас цікавить щось інше, вкажіть, що саме — NickK 21:55, 16 жовтня 2008 (UTC)

Редагування статті фактори транскрипції

Треба когось, хто міг би мені допомогти з зображеннями і шаблонами тут--progenes 12:31, 21 жовтня 2008 (UTC)

Не могли б ви конкретно вказати, де вам потрібна допомога?--セルギイ 13:01, 22 жовтня 2008 (UTC)

Видалення зображення

Чи можна якось видалити зображення Файл:Lama Mos Bas.PNG --Вальдимар 13:19, 22 жовтня 2008 (UTC)

Як варіант можна в описі зображення поставити {{qd}} і адміни його видалять--セルギイ 13:24, 22 жовтня 2008 (UTC)
А ще краще — {{db-author}}. А чим воно погане? Якщо Ви завантажили щось не те, Ви можете поверх нього записати інше зображення з тією самою назвою — NickK 13:28, 22 жовтня 2008 (UTC)

Завантаження у ВікіСховище

Я хочу завантажити фото Грейс Келлі у ВікіСховище. Підкажіть, будь ласка, як це зробити.--Oksana Maika 09:27, 21 жовтня 2008 (UTC)

Спочатку реєструєтесь на Вікісховищі, а потім завантажуєте через сторінку http://commons.wikimedia.org/wiki/Special:Upload . Але пам'ятайте, що там дозволені тільки зображення з вільними ліцензіями (напр. ваші власні фотографії), все інше звідти вилучають. --А1 09:36, 21 жовтня 2008 (UTC)
А1 дякую за підказку. Але! :) Тут стільки правил, що ужас! Навіть пропав інтерес доповнювати Вікіпедію своїми статтями. На жаль, я не мала змоги сфотографувати Грейс Келлі, але є маса її фото в інтернеті невідомого походження і ніяка ліцензія на них не зазначається.--Oksana Maika 11:16, 21 жовтня 2008 (UTC)
Ну не все так погано, ми ж якось викручуємось. :) Почніть писати, а там може хтось з фотографією допоможе. --Alex79 11:42, 21 жовтня 2008 (UTC)
Зараж завантажу сюди фото з англійської Вікіпедії (на ВікіСховищі є фото Келлі з Ненсі Рейган, але там її ледь видно)... Оксано, Ви поки що технічно не можете завантажити фото (така змога у Вас буде на четвертий день після реєстрації). Успіхів у написанні статті! — NickK 11:47, 21 жовтня 2008 (UTC)
На Вікісховище можна з першого дня.--193.151.252.30 13:38, 22 жовтня 2008 (UTC)
Знайшов на ВікіСховищі монету з її портретом, гадаю, буде достатньо — NickK 11:56, 21 жовтня 2008 (UTC)
Спасибі усім за допомогу! ;)--Oksana Maika 12:02, 21 жовтня 2008 (UTC)

Українські приказки

Прошу допомоги у знавців українських приказок і висловів підібрати українські відповідники до Каппа (міфологія)#Приказки і вислови. Дякую.--202.71.90.139 23:30, 25 жовтня 2008 (UTC)

Ботівські інтервікі

Як заборонити боту проставляти недолугі інтервікі в статтю? Якийсь бот щодня вписує в статтю Обернений простір інтервікі, які мають бути на Обернену ґратку. Дядько Ігор 16:25, 28 жовтня 2008 (UTC)

Можна висловити свою думку користувачеві ru:Участник:Ququ, який наробив цієї мішанини. А боти думати не вміють, тому зараз виправляю інтервікі вручну... — NickK 16:34, 28 жовтня 2008 (UTC)
Не треба так жорстко ототожнювати --Aibot

Письменник Шпильовий Віталій Павлович

Народився 10.03.1987 року в с. Стара Осота Олександрівського району Кіровоградської області.

Шпильовий Віталій Павлович

Народився в с. Стара Осота Олександрівського району Кіровоградської області.

Язык

Почему у меня всё отображается на украинском языке, все подсказки и даже "помощь новичкам", можно ли это перелючить? Я бы хотел устремить свой вклад на создание русскоязычных статей в первую очередь, так как этот мне удобнее.

Статьи здесь нужно писать на украинском (для русских статей есть http://ru.wikipedia.org). А язык интерфейса можно поменять в настройках (в меню сверху выберите «Налаштування»).--Ahonc (обг.) 22:32, 1 листопада 2008 (UTC)

resolution

Допоможіть перекласти словосполучення "List of common resolutions"

resolution — роздільна здатність монітору, але "список роздільних здатностей" якось не звучить. Може краще калькувати і писати "резолюцій"? --Yakiv Glück 16:19, 6 листопада 2008 (UTC)

список роздільностей --А1 16:44, 6 листопада 2008 (UTC)
Якось також не те. Може ліпші варіанти?--vityok 08:27, 7 листопада 2008 (UTC).
не звучить через незвичку. а це резолюція - не треба нових значення copy-past'ом --Ілля 09:54, 7 листопада 2008 (UTC)
Якщо ви за те, щоб використовувати "роздільні здатності" усюди, то це словосполучення інколи надзвичайно безглуздо. А резолюція то має значення, але ще не завадило їй в англійській отримати нове, так само як і "разрешение" в російській. І те значення ми також отримали копіпастом, тобто запозачивши один раз чому не може запозичити й надалі? --Yakiv Glück 21:00, 7 листопада 2008 (UTC)
  • Так, це буде роздільність. В інтернетах поширено та й slovnyk.net дозволяє: РОЗДІЛЬНІСТЬ1, -ності, ж. Властивість за знач. роздільний. Тобто здатність до розділення або роздільна здатність замінюється коротким і зручним роздільність. --Yakiv Glück 21:06, 7 листопада 2008 (UTC)

Пам'ять

Наступне питання. У пам'яті об'єм чи обсяг? --Yakiv Glück 18:03, 13 листопада 2008 (UTC)

Зміст обох слів по відношенню до комп’ютерної пам’яті абсолютно однаковий. З технічної точки зору краще писати «об’єм». --D'yer Mak'er 20:23, 14 листопада 2008 (UTC)
є ще місткість, користуйтеся--Deineka 17:23, 16 листопада 2008 (UTC)
А місткість це не "вместимость"? --Yakiv Glück 21:27, 16 листопада 2008 (UTC)
вместительность, вместимость, емкость, содержимость --Deineka 22:05, 16 листопада 2008 (UTC)

Мамути-мамонти

Ми тут задумались, як його назвати. Мамут більш ближче до оригіналу, але Словинк.нет дає мамонт, а Мамут — заст. Мамонт., а що скаже Уліф та інші, напишіть, в кого є. --Yakiv Glück 18:32, 23 листопада 2008 (UTC)

Загалом, сам вперше слово мамут почув навесні цього року, коли взяв до рук станиславівську пресу, а відтак і телебачення, і радіо — слово стало справжнім хітом. А почалось усе з того, що вцьому році виповнилось 100 років з часу знаходження "Старунського Мамута", до цієї дати приурочили гучну міжнародну наукову конференцію і поважні професори з різних країн, виступаючи перед журналістами, витягли на світ це слово. От так воно й отримало друге дихання у Станислаополісі, його ближніх і дальніх провінціях. --A. Zamoroka 20:52, 23 листопада 2008 (UTC)

Зняти статтю з категорії Публіцистика

Користувач:Pryhodko - 3 грудня 2008. Прошу зняти з категорії:Публіцистика статтю "Обговорення користувача:Pryhodko", бо то є робочий варіант моєї статті "Національна держава українців"

Так на вашій сторінці обговорення немає ані статті, ані жодної категорії. Що саме зняти, бо там лише вітальне повідомлення? — NickK 14:33, 3 грудня 2008 (UTC)

В Категорії "Публіцистика" є посилання на статтю "Обговорення користувача:Pryhodko". Посилання в "Публіцистиці" опинилась помилково. Прошу його зняти. Користувач:Pryhodko. Користувач:Pryhodko - 5 грудня 2008. Дякую за допомогу.

метанове бродіння

Де можна прочитати про метанове бродіння?

метанове бродіння--Oleksii0 --ElimBot 21:10, 13 листопада 2008 (UTC)
Також можна прочитати про ЕКОСИСТЕМИ ХОЛОДНИХ МЕТАНОВИХ ДЖЕРЕЛ, що має прямий стосунок до теми. --A. Zamoroka 15:49, 3 грудня 2008 (UTC)

Тимофій Калинський

Вітаю! Допоможіть, будь-ласка, встановити роки життя Тимофія Калинського. Не маю доступу до друкованої літератури, тому не можу уточнити сам. Ще раз прошу допомогти, хто має можливість.--202.71.90.139 09:20, 5 грудня 2008 (UTC)

Література з фізики

В розділі Література в статті Фізика потрібна література загального плану, найкраще україномовна. В мене нема шкільних підручників з фізики. Якщо в кого-небудь такі є, просьба поповнювати список. Дядько Ігор 13:31, 5 грудня 2008 (UTC)

Purdue University

Як перекласти? --Ilyaroz 16:10, 16 листопада 2008 (UTC)

Мабуть, що унівеситет Пердью, хоча університет Пердю теж зустрічається. Дядько Ігор 16:15, 16 листопада 2008 (UTC)
А я думав, то читається "Пурдью" :\ --ΑΜακυχα Θ 16:08, 10 грудня 2008 (UTC)

Свавілля судової системи в Україні. Допоможіть розірвати корумповане коло кругової поруки та взаємодопомоги Шепетівський міськвиконк

Шістнадцять років я виборюю своє право на гарантовані мені Конституцією права. Шістнадцять років вимушеного прогулу з вини Шепетівського міськвиконкому. А все починалось з комерціалізації орендної бази "УТБМ". Наказ написали перевести - перевели, Новостворену організацію зареєстрували, але саму передачу(як орендодавець ) не провели. І через 10 місяців зняли з реєстрації безпідставно( ми згоди не давали і рішення суду відсутне). Ось так я, ще дві мої колеги опинились в повітрі. А надія на швидке скасування незаконого рішення в суді розтанула в шістнадцяти роках судового зволікання з прийняттям законного рішення на підставі Конституції та чинних законів. Жодне з клопотань по забезпеченню позову не було задоволене. Наші докази ( додані у справу) про фальсифікацію відповідачами документів для справи суддями ігнорувались як ігнорувались і порушені Закони, та наші конституційні права. Я не знаю вже до кого звертатись де шукати допомоги. Я звертаюсь до Вас Рівненьське агенство журналістського розслідування можливо Ваша організація допоможе відстояти та утвердити Верховенство права в даній справі, тому що представник Шепетівської міжрайпрокуратури представляючи мої інтереси в суді використавши моє повідомлення про мою відсутність та прохання відкласти розгляд справи до мого повернення по домовленості з судею закрив справу. А я як не працювала так і не працюю, знахожусь у вимушеному прогулі. Я людина похилого віку, тому шо пройшло шітнадцять років і пенсію я також не маю змоги оформити тому що справа в суді і ще не вирішена. Але газ в моїй квартирі вже відрізали і ніхто не подивився що я не маю коштів на найнеобхідніше, а розгляд справи затягується.

Питання про Шаблон:GeoTemplate

Може хтось знає, чому раніше у мене при переході на цей шаблон з координатами в правій колонці вгорі сторінки показувалися посилання "maps.vlasenko.net" і "Visicom Maps". А зараз вони показуються в загальному списку десь посередині сторінки. kostpolt 11:40, 8 грудня 2008 (UTC)

Це на GeoHack країна чомусь не визначається автоматично. -Ickis 15:52, 8 грудня 2008 (UTC)
А раніше визначалася... --kostpolt 06:58, 9 грудня 2008 (UTC)
Знайшов, після "scale:30000" дописати "_region:UA" і все працює :-)--kostpolt 07:05, 12 грудня 2008 (UTC)
Здається знову працює.--Ickis 20:41, 14 грудня 2008 (UTC)
Еге ж, але якщо дописати, то працює в будь-якому випадку --kostpolt 06:44, 19 грудня 2008 (UTC)

Перевод

Могу ли я просто переводить статьи с английского раздела?— Це написав, але не підписав, користувач Flow-rd (обговореннявнесок).

Да. При этом указать {{en|1=''ссылка на статью-оригинал''}}.--Ahonc (обг.) 23:35, 1 листопада 2008 (UTC)
Мені більше подобається посилання на постійну версію в коментарі до редагування... --Yakiv Glück 16:19, 6 листопада 2008 (UTC)

Я хотел бы перевести статью http://en.wikipedia.org/wiki/Ukrainian_passport и сделать ее хотя бы как русская версия http://en.wikipedia.org/wiki/Russian_passport Но там используется множество шаблонов стран (см. в русской версии) Как их перенести (или создать) в УКР версию? Спасибо --Sapronov 16:03, 23 грудня 2008 (UTC)

Див. Вікіпедія:Шаблони/Географія/Країни з прапорцями --Ickis 18:56, 23 грудня 2008 (UTC)

Акторка vs. Актриса

Як краще писати? Не хочеться змішувати обидва слова в статтях. --Yakiv Glück 22:11, 28 січня 2009 (UTC)

Навпаки, якщо вони синоніми, то їх можна замінювати один одним, отже в статті, н етільки можна, а й треба використовувати обидва. Залишилося з'ясувати, чи вони синоніми.--Анатолій (обг.) 22:30, 28 січня 2009 (UTC)
http://slovnyk.net/?swrd=актриса

Яку ліцензію проставити

Доброї ночі панство вибачте будь-ласка за те, що турбую, але яку ліцензію проставити на зображення якщо воно взято з офіційного сайту виробника, і відредаговано кадровано (обрізані краї які не несуть ніякої користі - прозрачний фон) наприкалад зображення телефону. З повагою Shakal07 02:11, 30 грудня 2008 (UTC)

Зображення тривіальних доступних речей з сайтів виробника як то телефон чибудь-що інше захищені копірайтом і не відповідають КДВ оскільки їх можна сфотографувати власноруч, тому завантажувати такі зображення не можна взагалі. --Yakiv Glück 08:22, 30 грудня 2008 (UTC)
Глюк, шо ти таке говориш? У нас же більшість користувачів узагалі нехтують КДВ, а вантажать сюди все підряд.--Анатолій (обг.) 10:05, 29 січня 2009 (UTC)
У мене схоже запитання. Я проставляю на фотографії, які завантажую всі необхідні шаблони і описа, а мені приходять від бота повідомлення, що вони неналежним чином оформлені... Навіть на фотографії зроблені особисто мною. Поясніть будьласка, чому? Чому видаляються фотографії взяті з офіційних сайтів політиків зокрема? Станіслав
Почитайте умови ліцензії {{PD-UA}}. З авторським правом дійсно дурдом, але це не наш дурдом, а американський--Kamelot 07:39, 4 січня 2009 (UTC)
Шановний Kamelot, ні це наш дурдом, відколи ми живемо у великому глобальному світі і користуємось таким глобальними Мережами, як Інтернет і Wiki. Все одно потребую роз'яснення які у мене помилки в описі зображень. Станіслав
«Чому вилучаються фотографії взяті з офіційних сайтів?» Якщо коротко: Вікіпедія під копілефтом, офіційні сайти під копірайтом. Нам наліво, їм направо, отже не по дорозі. --Yakiv Glück 20:44, 4 січня 2009 (UTC)

Апостолово-Нікопольська та Нікопольсько-Криворізька операція

Питання до знавців Другої світової війни: Апостолово-Нікопольська операція і Нікопольсько-Криворізька операція чи не є однією операцією? В історичній літературі часто зустрічаю Нікопольсько-Криворізька, Апостолово-Нікопольська - лише у Великій Радянській Енциклопедії. Допоможіть розібратись. Дякую. --Alex79 09:35, 29 січня 2009 (UTC)

Все збігається - час, місцевість, військові з'єднання та командувачі. Це одне й теж. Мабуть хтось в УРЕ не мав часу на статтю (Апостолово-Нікопольська саме там).... --Tigga 11:17, 29 січня 2009 (UTC)
Дякую за відповідь. Ще одне питання - яка ж з назв більш "правильна" (якщо можна так сказати).--Alex79 11:35, 29 січня 2009 (UTC)
Якщо значна більшість джерел називає операцію Нікопольсько-Криворізькою, то й ми маємо так називати. --Tigga 07:01, 30 січня 2009 (UTC)

Привіт. Я отримав від вас повідомлення, про те, що фото яке я завантажив на "Вікіпедія" буде видалено, через те, що не вказано автора і ліцензію. Хто зробив це фото мені не відомо, про ліцензію я взагалі не зрозумів ні слова. Я відсканував фото з книги і дав на неї посилання. Якщо цього не достатньо то прошу допомогти мені в тому, щоб це фото залишилось там де воно знаходиться зараз. Дякую. Vadum (обговорення · внесок) (received by BotCat via mail --Panther 13:58, 4 лютого 2009 (UTC))

В даному разі вже усе виправлено, використовуйте, будь ласка, такий зразок на майбутнє — NickK 10:20, 8 лютого 2009 (UTC)

У мене дуже цікаве питання. У вікі є стаття про цю школу, як групу філософі та вчених. Але в енциклопедії я знайшов, що александрійська школа - одна із шкіл елінського мистецтва. Як мені бути - робити дві статті, чи вносити інформацію про обидві в одну статтю, але тоді як категоризувати?. --Вальдимар

Якщо це одна й та сама школа або вони пов'язані між собою, то одна стаття. Якщо це різні школи і вони існували в різні епохи, можна створити дві статті з назвами на кшталт Александрійська школа (3 століття) або щось у такому дусі — NickK 10:21, 8 лютого 2009 (UTC)
Александрійська школа (філософія), Александрійська школа (мистецтво)--Albedo 22:42, 20 лютого 2009 (UTC)

Правопис

Дороможіть, будь-ласка! Як правильно українською записати «Хіей» чи «Хієй». Після «і» треба вживати «е» чи «є»-- Alex K 08:17, 21 лютого 2009 (UTC)

В принципі §90.2 правопису радить:
Початкові іе (hіе) звичайно передаються через іє: ієрарх, ієрархія, ієрей, ієрогліф, але: єзуїт, Єна, єна (грошова одиниця Японії), Єрусалим. Початкове je передається через є: Єнсен, Єсперсен.
Тож, будь ласка, зазначте назву мовою оригіналу (якщо японською, то бажано вимову), поки що схиляюсь до варіанту «Хієй» — NickK 21:19, 21 лютого 2009 (UTC)
Так, «Хієй». Це § 91 —
... Також після апострофа, є, і, й, ь пишеться є, а не е: бар’єр, п’єдестал, конвеєр, реєстр, феєрверк, абітурієнт, пацієнт; В’єнна, В’єтнам, Овєдо, Трієст, Сьєрра-Леоне; Вандрієс, Дієго, Фейєрбах, Готьє. Але після префіксів і споріднених з ними елементів пишеться е: діелектрик, поліедр, реевакуація, рееміграція тощо.
--Tigga 09:36, 24 лютого 2009 (UTC)

Листя

Тут створили статтю Дубові листя, мені здається, що правильно Дубове листя, чи не так? --Yakiv Glück 09:19, 24 лютого 2009 (UTC)

Так. В УЛІФі «листя» подається тільки в однині. --Tigga 09:43, 24 лютого 2009 (UTC)

Шаблони

Як зробити так, щоб шаблон на сторінці був по замовчуванню у згорнутому вигляді?--Kusluj 07:32, 26 лютого 2009 (UTC)

У навігаційних шаблонах є параметр state, йому треба надати значення collapsed --AS 13:24, 26 лютого 2009 (UTC)

Підсторінки

Як можна видалити свої підсторінки? --Вальдимар 13:11, 5 березня 2009 (UTC)

Поставити там {{Db-author}}.--Анатолій (обг.) 13:14, 5 березня 2009 (UTC)

Карти Власенка

Підскажіть хтось, який дозвіл щодо використання топографічних карт СРСР. --Вальдимар 13:51, 17 березня 2009 (UTC)

Узагалі-то вони мали би бути захищеними авторськими правами, однак під час одного з обговорень в Commons польський адміністратор висловив думку, що вони мають ліцензію PD-RU-exempt і вирішив залишити файл.--Анатолій (обг.) 14:44, 17 березня 2009 (UTC)
Не можу зрозуміти, хто має оформляти на них авторське право, створюються топокарти державними органами - кадастром. Переді мною топокарта Чернігівської області, в анотації вказано, що карта підготовлена до друку ВКФ (військово-картографічна фабрика), тобто це державний документ без авторського права. --Вальдимар 15:28, 17 березня 2009 (UTC)

Вітебськ

Він завжди був Віцебском. І перші фестивалі "Слов'янський базар" відбувалися у Віцебску. А потім екс-голова колгоспу Лукашенко зробив його Вітєбском (як при СССР).

Він завжди був Віцебском. І перші фестивалі "Слов'янський базар" відбувалися у Віцебску. А потім екс-голова колгоспу Лукашенко зробив його Вітєбском (як при СССР).

Отримано з Вікіпедія:Кнайпа (допомога) — Це написав, але не підписав, користувач Володимир Василишин (обговореннявнесок).

За правилами правопису ск у слов'янських назвах передається як ськ.--Анатолій (обг.) 12:13, 17 березня 2009 (UTC)
Вітебськ, а не Віцебськ за словником — NickK 17:08, 17 березня 2009 (UTC)

Реклама

Знайомтесь - нотне видавництво «Мелосвіт» Видавництво «Мелосвіт» існує з 2000 року. За цей час видано понад 115 видань нотної продукції – з них 56 видані вперше. Каталог нотної продукції має такі напрямки: вокальна музика, фортепіанна, гітарна; хрестоматії, посібники та підручники з сольфеджіо, теорії музики, музичної літератури, фортепіано та скрипки.

Видавництво співпрацює з кращими авторами – відомими музикантами, досвідченими викладачами, справжніми фахівцями у своїй справі. Ми видали такі ексклюзивні збірки, як «Сольфеджіо» О.Афоніної, «Світова музична література» В.Гукової, «Музичний світанок» Г.Заславець, серія «Граємо удвох», і т.ін.

Дирекція видавництва – Віктор та Ольга Красовські – музиканти з вищою музичною освітою та великим викладацьким та виконавським досвідом. Наші друзі та партнери – це провідні спеціалісти ДМШ, музичних училищ та консерваторій багатьох міст України. Їхні поради та настанови в великій мірі визначають нашу видавничу політику.

Пріоритетні напрямки – хрестоматійна та учбова література для ДМШ, твори композиторів-класиків, твори сучасних українських композиторів а також збірки популярної музики для широкого кола шанувальників музики.

«Мелосвіт» використовує якісну поліграфію – обкладинки видавництва – стильні та вишукані, подобаються юним музикантам та їх батькам. Наші збірки, надруковані з любов’ю до музики і музикантів, користуються великим попитом та заслуженою повагою фахівців та шанувальників музики.

Ми любимо музику і музикантів! Грайте і співайте разом з «Мелосвітом»!

Депутати

Панове, гляньте будь ласка сторінку Народні депутати України 1-го скликання. Там є стовпчик з інформацією про партію в яку входив депутат. Її додав анонім, що зрідка редаує з різних IP і не хоче реєструватися, тому його шукати марно. Чи знає хтось, де можна перевірити цю інформацію? --Yakiv Glück 06:47, 17 березня 2009 (UTC)

Повністю ні, поштучно — на сайті ВРУ, огляд по кількох депутатах показав, що інформація в цілому правильна — NickK 16:58, 17 березня 2009 (UTC)
Покажи мені точно де там партія від якої його обрано написана? --Yakiv Glück 11:21, 21 березня 2009 (UTC)
Так це не партія, від якої обрано, а політична сила, до якої належав Народний Депутат на момент обрання. Якраз членство в партіях і вказано на сторінках, тож суперечностей тут нема — NickK 11:32, 21 березня 2009 (UTC)
Тоді в подібних статтях трба повилучати партії з депутатських шаблонів, бо він не офіційно висунутий від партії. До того ж більшість (як і цей) депутатів приписані до КПУ на основі того, що вони були членами КПРС. Так? --Yakiv Glück 12:08, 21 березня 2009 (UTC)
При обранні всі депутати були мажоритарниками, але в 1993, здається, фракції вже були — NickK 12:13, 21 березня 2009 (UTC)

Мапа поширення виду (range_map) -Тахобокс

Шановне панство підскажіть будь-ласка звідки краще брати (ресурс) карти поширення виду, і якщо її завантажувати на вікісклад то яку краще ліцензію проставляти. Ато дивлюся в більшості статей про твариний світ нема карт поширення виду. --З повагою Sh@k@l07 20:55, 23 березня 2009 (UTC)

Де брати - не знаю, але оскільки більшість з нечисленних випадків використання цих карт мої, відповім. За парою виключень, з Коммонз або англійської вікі, виключення - створені мною за випадковими джерелами. Нажаль, не думаю, що існує єдине джерело. В деяких випадках можете створювати самостійно - для багатьох видів існують досить детальні описи, за якими мапу можна намалювати на поверх порожньої, взятої з Коммонз. Якщо переносите - ліцензія має залишатися яка є, якщо створюєте - GFDL.--Oleksii0 21:02, 23 березня 2009 (UTC)
Шановні, а як що до того щоб використовувати карти з таких ресурсів як The IUCN Red List of Threatened Species(tm) або BirdLife International, адже там є також карти і можливо точніші. І якщо так то завантажуючи у вікісховище яку ліцензію проставляти. --З повагою Sh@k@l07 16:34, 24 березня 2009 (UTC)

Вибори

Панове, треба наступні штуки: статті Референдуми в Україні, Парламентські вибори в УРСР 1990, Галицький референдум (1991), Всеукраїнський референдум 2000 і шаблон навігаційна смуга окремо по виборах. Доречі, куди поділося посилання на кнайпу на панелі зліва? --Yakiv Glück 19:00, 25 березня 2009 (UTC)

Ну статті краще подавати в {{Необхідні статті}} чи ВП:ЗНС. А вибори ніби є в вертикальному шаблоні. Щодо посилання на Кнайпу, то я спитав у Технічних питаннях, всі чомусь мовчать — NickK 20:13, 25 березня 2009 (UTC)
Панелька повернулася. Я тут це все вкупі виклав, бо може комусь цікаво, але як ні — перенесу в запити. А шаблон треба окремий нав. смугою, бо той вертикальний занадто перевантажений. --Yakiv Glück 11:34, 26 березня 2009 (UTC)

Сніжне

У цій статті нема шаблону "підпорядковані населенні пункти". Як створити? --Дмитро 07:57, 30 березня 2009 (UTC)

Шаблон знайшовся :) Вибачте за турбування. --Дмитро 08:00, 30 березня 2009 (UTC)

Прізвища

В вікі є статті про носіїв прізвища Єфіменко і Єфименко, Смирнов і Смірнов... і багато інших. Одні пишуть так, інші едак, хоча маються на увазі одні і тіж персони. Можна перенаправляти, але як правильно?--Kamelot 08:59, 30 березня 2009 (UTC)

У правопису на це є« § 104. Фонетичні правила правопису слов’янських прізвищ». Там є пункт «6. Російська літера и передається:». Конкретно про Єфименко та Смирнова йдеться у «в) Літерою и:» підпункт «2) У прізвищах, утворених від людських імен та загальних назв, спільних для української, російської мов та інших слов’янських мов: Борисов, Ботвинник, Вавиловський, Виноградов, Глинка, Данилов, Казимирський, Кантемир, Кирилов, Кисельов, Миронов, Митрофанов, Мишкін, Никифоров, Одинцов, Пивоваров, Пиляєв, Писарев, Смирнов, Тимофєєв, Титов, Тихомиров, але: Нікітін, Ніколаєв, Філіппов тощо, вихідними для яких є імена, відмінні від українських.» --Tigga 10:41, 30 березня 2009 (UTC)
  • Якщо це прізвище українця (маю на увазі громадянина України), то так як в паспорті. Бо так вже вийшло, що Єфименко та Єфіменко можуть бути різними прізвищами, десь колись паспортисти перемудрили. У мене був колега з прізвищем Симаненко, він народився десь в Саратовській області, і так його записали у метриці малограмотні реєстратори. В інших випадках краще орієнтуватись на інші авторитетні джерела, наприклад, енциклопедії (ту ж саму УРЕ). --yakudza พูดคุย 12:22, 30 березня 2009 (UTC)
Про УРЕ невдалий приклад. В українській літературі 70-80-х років вживались інші правила і часто зустрічаю Чілі, Сірія--Kamelot 12:36, 30 березня 2009 (UTC)
Правопис деяких країн дещо змінився з того часу, а от прізвищ та імен практично ні. Хіба що Вячеслави стали В'ячеславами, додалась літера ґ, і змінився правопис таких прізвищ як Ґонта. --yakudza พูดคุย 15:09, 30 березня 2009 (UTC)

Шаблон

Як знайти сторінку шаблону? В мене є {{/шапка}} де знайти як у ній поколупатися? Бо нещодавно відбулася зміна яка мені дуже заважає ,а повернути назад ніяк не можу. --Рейдер з нікчемного лісу 08:04, 16 березня 2009 (UTC)

Ви б показали де саме. Але взагалі то це має бути не шаблон а підсторінка: «Назва_сторінки/шапка» --Yakiv Glück 08:05, 16 березня 2009 (UTC)
Раніше в розділі поліпшень перші 15 днів відділялися від наступних спеціальною планкою, тепер її нема. Було б дуже добре якби її повернули, бо без неї незручно. Зараз уся робота розділу побудована на цій часовій різниці. --Рейдер з нікчемного лісу 08:14, 16 березня 2009 (UTC)
Подивіться зараз. Не дуже гарно звісно, але інакше не працює. --Yakiv Glück 08:20, 16 березня 2009 (UTC)

Допоможіть будь-ласка доробити шаблон, оскільки не получається виправити помилки. Результат роботи шаблону наведено в першій таблиці до його документації в колонці "Має виглядати" --З повагою Sh@k@l07 18:52, 1 квітня 2009 (UTC)

Список розсилки вікімедіа

Що то за лист прийшов, запрошення на список розсилки вікімедіа. Розкажіть що воно таке? --Вальдимар 08:19, 10 квітня 2009 (UTC)

Ви підписалися під Статутом організації «Вікімедіа Україна». Зараз створено її список розсилки, в якому будуть обговорюватися питання діяльності організації. Тож вам запропоновано приєднатися до цього списку розсилки.--Анатолій (обг.) 08:40, 10 квітня 2009 (UTC)

Як перенести обговорення з МетаВікі

Який англійський відповідник для шаблону: {{обговорення перенесено|[[Нове місце]]}} --Perohanych 19:07, 9 квітня 2009 (UTC)

хм. Вам потрібен шаблон на Меті? Може m:Template:Softredirect підійде?--Анатолій (обг.) 19:23, 9 квітня 2009 (UTC)
Не підійде. Хочу частину обговорення статуту Вікімедіа України перенести з метавікі до української Вікіпедії. Там між собою сперечатися не потрібно. --Perohanych 05:14, 10 квітня 2009 (UTC)
Так перенесіть усе обговорення.--Анатолій (обг.) 06:23, 10 квітня 2009 (UTC)
А що залишити на місці колишнього обговорення - у нас є {{обговорення перенесено|[[Нове місце]]}}. А в англійській вікіпедії? --Perohanych 18:22, 10 квітня 2009 (UTC)

Потрібна порада

Допоможіть будь-ласка, не знаю як розділити статті. Існує два озера з однаковою назвою, знаходяться вони в одному районі (щоб долучити до району), обидва нестічні (щоб долучити до стоку річки). Єдине зачіпка - розміри. Чи може написати що те більше, а те менше. Навіть немає поселень на берегах (щоб долучити до поселення). Не знаю як бути, може хтось порадить, що тут можна зробити. --Вальдимар 05:43, 9 квітня 2009 (UTC)

Може є змога встановити їх географічні координати? А так, поки що, більше нічого на думку не приходить. Успіхів!-- Володимир Ф 06:02, 9 квітня 2009 (UTC)
Координати їхні є, але ж я у назві не вкажу їх. --Вальдимар 06:04, 9 квітня 2009 (UTC)
Тоді, мабуть, за розмірами Назва озера (більше) та Назва озера (менше); або за взаємним розташуванням, наприклад, Назва озера (південне) та Назва озера (північне). І що ж це народ поскупився на дві назви -- Володимир Ф 06:11, 9 квітня 2009 (UTC)
Я теж думав над Північне чи Південне, мабуть так і зроблю. --Вальдимар 06:24, 9 квітня 2009 (UTC)
Ще можуть бути різними міські/сільські ради. Але виникає питання: про ці озера справді є що писати, якщо єдиний параметр, який в них є — розмір? — NickK 06:13, 9 квітня 2009 (UTC)
Про одне, те що більше, писати є що, а про інше немає, але ж описуючи навколишні, а їх там багато, згадуються обидва. Сільрада одна й та ж. --Вальдимар 06:24, 9 квітня 2009 (UTC)
А хоча б регіон який, щоб можна було якусь прив'язку спробувати знайти? Бо прецедент з двома селами однієї ради вже був, але класифікатора озер ніби немає. Ну або те, про яке писати нічого, можна згадати в дизамбігу одним рядком, а статтю лишити лише про більше — NickK 06:30, 9 квітня 2009 (UTC)
Россонський район Вітебська область Білорусь. Та ні, інформацію про менше я буду намагатись шукати, воно досить значне за розмірами, хоча й менше. Я щойно й про менші творив статті. Тому згадувати у дизамбігу якось не хочеться. --Вальдимар 06:45, 9 квітня 2009 (UTC)
Або "поруч з селом А" та "поруч з дорогю Т2020" --Дмитро 06:22, 9 квітня 2009 (UTC)
Там глухомань страшна. --Вальдимар 06:24, 9 квітня 2009 (UTC)
Навряд чи так все запущено. Треба у місцевих попитати --Дмитро 18:31, 10 квітня 2009 (UTC)
А чому не зробити одну статтю і не написати там про обидва озера?--Анатолій (обг.) 19:47, 10 квітня 2009 (UTC)

Проблеми з <timeline>

Зі статті в англВП en:Slayer#Members я переніс схему до нас в Slayer#Склад гурту. Але при украінізації щось «поламалося» в легенді до цієї схеми: замість зеленого квадрату з написом Гітари як в англВП, чомусь вперто вставляється червоний квадрат з написом Барабани. Я помітив, що це трапилося після того, як я перевів в схемі ім'я Jeff Hanneman на українську. Хтось може допомогти з цією проблемою?--セルギイОбг. 12:56, 12 квітня 2009 (UTC)

Мабуть, вона погано розуміє українську. Якщо написати англійською, працює.--Анатолій (обг.) 13:37, 12 квітня 2009 (UTC)
Дякую--セルギイОбг. 13:45, 12 квітня 2009 (UTC)

Виринаючі вікна

Це що нова функція якась - виринаючі вікна? Так набагато зручніше. --Вальдимар 16:56, 10 квітня 2009 (UTC)

та ні. Воно вже давно.--Анатолій (обг.) 19:49, 10 квітня 2009 (UTC)
То чому воно в мене тільки зараз з'явилось? --Вальдимар 21:15, 10 квітня 2009 (UTC)
Напевно ви їх тільки зараз увімкнули :)--Анатолій (обг.) 21:27, 10 квітня 2009 (UTC)
Може це буде досить смішно, але я спитаю, де я його увімкнув? --Вальдимар 21:35, 10 квітня 2009 (UTC)
Аналогічно, ці блідо-помаранчеві вікна з'явились в мене тільки сьогодні. В налаштуваннях я нічого не змінював але вже мрію від них позбутися --セルギイОбг. 21:40, 10 квітня 2009 (UTC)

Гм, які вікна і чому мені досі не вдалося на них натрапити? Не розумію, про що саме йдеться. Де і коли ці вікна з'являються? — NickK 21:56, 10 квітня 2009 (UTC)

Отак воно виглядає.[12] З'являється, коли наводиш мишкою на сине посилання.--セルギイОбг. 22:03, 10 квітня 2009 (UTC)
Дивно, але нічого подібного в мене й близько нема. Здається, проблема не в браузері, а в чому — поки що не здогадуюсь — NickK 22:09, 10 квітня 2009 (UTC)
Налаштування —> Додатки —> Навігація -> Navigation popups.--Анатолій (обг.) 22:21, 10 квітня 2009 (UTC)
Воно звісно додає зручності, але так відволікає. Ось це один скрін з останніх редагувань [13]--セルギイОбг. 22:14, 10 квітня 2009 (UTC)
У Firefox воно красивіше виглядає. А період затримки перед появою, а також інші налаштування можна прописати у власному монобуку (див. en:Wikipedia:Tools/Navigation popups).
Тепер зрозуміло, але чому воно тоді раніше не працювало? Бо ці вікна з'явились в мене тільки сьогодні--セルギイОбг. 22:26, 10 квітня 2009 (UTC)
Може їх тепер для всіх увімкнули. Я цього не помітив, бо в мене вони вже давно ввімкнуті.--Анатолій (обг.) 22:31, 10 квітня 2009 (UTC)
Ну а я не помітив, бо в мене вони примусово вимкнені. Власне, в налаштуваннях все можна змінити — NickK 22:42, 10 квітня 2009 (UTC)

А ось і причина: їх увімкнув AS — NickK 22:52, 10 квітня 2009 (UTC)

Пропоную вимкнути, це не частина МедіаВікі і не всім воно до душі. --Yakiv Glück 08:29, 11 квітня 2009 (UTC)

Цей додаток був і раніше, але не працював. Те, що він запрацював після виправлення означає, що додаток був звичаєво ввімкнений (помічений галочкою в закладці Додатки) у всіх користувачів. Такого чуда я, на жаль, не передбачив :( --AS 13:44, 12 квітня 2009 (UTC)

Хіба не працював? --Анатолій (обг.) 13:56, 12 квітня 2009 (UTC)
Не працював --AS 14:45, 12 квітня 2009 (UTC)

Вилучення файлів з commons

Запитання: Якщо в кадрі обличчя, можна ставити питання про вилучення файлів? --Prima klasy4na 05:52, 14 квітня 2009 (UTC)

Ставте commons:Template:Personality rights.--Анатолій (обг.) 09:14, 14 квітня 2009 (UTC)
Шаблони commons:Template:Personality rights є, але фото залишаться? --Prima klasy4na 12:40, 14 квітня 2009 (UTC)
Тобто ви вважаєте, що будь-які фото людей порушують їхні права? Так половину Коммонс можна вилучити. Якщо вважаєте, що конкретне фото порушує права конкретної людини, номінуйте його на вилучення і поясніть причину.--Анатолій (обг.) 12:59, 14 квітня 2009 (UTC)
На таке ставити шаблон, а тим паче вилучати не треба. Очевидно, що фото вокзалу з потягом, але без людей створити неможливо — NickK 13:27, 14 квітня 2009 (UTC)

http://de.wikipedia.org/w/index.php?title=Liegewagen&diff=59047333&oldid=59019139 --Prima klasy4na 13:20, 16 квітня 2009 (UTC)

Ну і в чому проблема? Відкоти у німецькій Вікіпедії є справою німецької Вікіпедії, яка допомога потрібна? — NickK 15:26, 16 квітня 2009 (UTC)

Проблеми з форматуванням таблиць

Нещодавно виникли зміни, через які використання тегів <th><th/> почало автоматично вирівнювати текст між ними по центру, а не по лівому краю, як раніше. В результаті (оскільки ці теги використовуються дуже часто) багато шаблонів змінили вигляд у бік істотного погіршення. Хто знає, як це відбулося і як можна виправити, прошу допомогти.--Oys 23:26, 22 квітня 2009 (UTC)

У тому і різниця тегів th (rable header) і td, що th вирівнюється по центру і має жирний шрифт (бо це заголовок стовпчика таблиці). Якщо його робити по лівому краю, то нема сенсу використовувати th, можна використати td.--Анатолій (обг.) 18:49, 24 квітня 2009 (UTC)
Щодо логічності питань не маю. Але проблема в тому, що раніше так не було, і багато шаблонів змінило вигляд. Тобто треба або ботом переробити сотні шаблонів, замінюючи <th>x</th> на <td>'''x'''</td> або змінити інтерпретацію цього тегу.--Oys 18:35, 30 квітня 2009 (UTC)
Ну так є ж MediaWiki:Common.css, нехай одміни поправлять. --Ickis 19:30, 30 квітня 2009 (UTC)

Допоможіть вибрати назву категорії

Вікіпедія:Обговорення категорій 24 квітня 2009 --Prima klasy4na 04:33, 24 квітня 2009 (UTC)

Вікіпедія:Обговорення категорій треба добавити на сторінку Вікіпедія:Кнайпа?

Нова тема: Обговорення категорій типа "Шляхи" --Prima klasy4na 17:11, 24 квітня 2009 (UTC)

А нащо додавати до Кнайпи? Ви ж самі створили окрему сторінку для обговорень — NickK 18:40, 24 квітня 2009 (UTC)
Мав на увазі посилання на цю сторінку, яка має деяку значущість. --Prima klasy4na 20:33, 1 травня 2009 (UTC)

Дивіться також Українська радянська енциклопедія : у 12 т. / гол. ред. М. П. Бажан ; редкол.: О. К. Антонов та ін. — 2-ге вид. — К. : Головна редакція УРЕ, 1974–1985.

Не спрацьовує: Вікіпедія:УРЕ/Том_1/БЕНГАЛЬСЬКА_МОВА_-_БЕЧУАНАЛЕНД/Тексти#БЕРЕЗДІВ --Prima klasy4na 09:49, 2 травня 2009 (UTC)

Бо ті заголовки не є розділами. Хіба що для кожного дописати id="xxx" ([14]) --AS 13:31, 2 травня 2009 (UTC)

Повіти

Потрібно зробити зображення для розташування повітів, як це зроблено з районами. Мапа для Київської, Волинської і Подільської губерній є тут. Тобто розрізати мапу на окремі три губернії і в кожній губернії окремо повиділяти повіти--Kamelot 08:43, 14 квітня 2009 (UTC)

У мене вийшло щось таке: .--Анатолій (обг.) 09:13, 14 квітня 2009 (UTC)

Гарно. А для Київської губернії? Хочаб де є вже статті--Kamelot 14:44, 14 квітня 2009 (UTC)

Такі підійдуть? --Вальдимар 17:29, 14 квітня 2009 (UTC)
По-моєму, у Вальдимара краще. Якби ще зробити прозорий фон і в SVG.--Анатолій (обг.) 19:40, 14 квітня 2009 (UTC)
В мене таке запитання: Якщо на цій та аналогічних мапах пронумерувати складові частини і внизу підписати: 1-То-то, 2-То-то і т.д.? --Prima klasy4na 04:16, 3 травня 2009 (UTC)

Зображення

Я новачок. У мене не виходить чомусь вставити зображення у статтю. Я навіть не можу його зберегти на сховищі, для того щоб потім вставити. Мені пишуть, що має пройти 4 дні тощо, але вже пройшло набагато більше. Чому я не можу вставити зображення - допоможіть, будь-ласка. Дякую. Anna Zhadan 07:23, 12 травня 2009 (UTC)

У вас успішно вийшло завантажити зображення Файл:Deloitte.jpg. Щоб його вставити в статтю вставте наступний текст: [[Файл:Deloitte.jpg|thumb|250px|опис зображення]]. Детальніше про зображення читайте в статті Вікіпедія:Розширений синтаксис зображень --Gutsul 08:07, 12 травня 2009 (UTC)

допоможіть зберегти зображення на сторінці

Я вставила зображення, але я не знаю ані автора ані ліцензії. Це зображення є логотипом нашої компанії. Як можна його зберегти на сторінці, щоб його ніхто не видалив? Anna Zhadan 15:22, 14 травня 2009 (UTC)

Питання вирішено. --Yakiv Glück 16:47, 14 травня 2009 (UTC)
Тобто я можу не турбуватися більше? Я щойно подивилась, дуже-дуже дякую ) Ще б навчитись як це ви зробили, то було б взагалі сьоме небо! )Anna Zhadan 09:13, 15 травня 2009 (UTC)
відкрийте для редагування: http://uk.wikipedia.org/w/index.php?title=Файл:Deloitte.jpg&action=edit і подивіться як зроблено. --Perohanych 09:45, 15 травня 2009 (UTC)

Пошук родини.

Я Середович Ольга Богданівна, по чоловікові Дзюбан, розшукую своїх рідних по батьковій лінії, які в 90-х роках проживали в Канаді, Саскатун, Булич Іван та Булич Майкл. Моя адреса: Україна, м.Львів, вул.Федьковича 37, кв.11

Ілюстрація

Я зробив спробу перенести ілюстрацію з рос. Вікі. Файл:450px-Ussr elections 1974.jpg От що вийшло. У чому моя помилка? Допоможшть, будь ласка.--Назар Саман 12:46, 3 червня 2009 (UTC)

Той файл завантажений до руВікі локально, так працюватимуть лише файли з ВікіСховища, цей файл треба завантажити сюди локально під тією самою ліцензією — NickK 12:52, 3 червня 2009 (UTC)
Дякую за швидку відповідь. Але як це зробити?--Назар Саман 13:00, 3 червня 2009 (UTC)
Special:Upload (кнопка «Завантажити файл» на панелі ліворуч). Опис, автора та ліцензію можете перенести з російської Вікіпедії — NickK 13:15, 3 червня 2009 (UTC)
Ще раз дякую.--Назар Саман 13:21, 3 червня 2009 (UTC)
Щось таки вийшло.--Назар Саман 14:26, 3 червня 2009 (UTC)
Перезавантажив як Файл:Ussr elections 1974.jpg, краще переносити у найвищій роздільності — NickK 14:59, 3 червня 2009 (UTC)

Ortografia

Witam ! Nie znam ukraińskiej ortografii, i nie wiem, jak się pisze nazwy organizacji (duże czy małe litery). Na przykład: Українська військова організація czy ? Pozdrawiam, --Birczanin 05:43, 27 травня 2009 (UTC)

Пане Birczanin маєте рацію. Є два варіанти в різних джерелах Українська військова організація і Українська Військова Організація. З ОУН ніби однозначно — всі слова з великої букви. А от з УСС знову різні варіанти. Звісно хотілося б однотипності.-- Володимир Ф 06:39, 27 травня 2009 (UTC)

Правило описане тут: http://pravopys.vlada.kiev.ua/pravopys/pravXXI/41.html. З нього витікає, що Українська військова організація підпадає під пункт 3 б) і тому з великої літери пишеться лише перше слово. --Дмитро 06:42, 27 травня 2009 (UTC)
Ну так і ОУН під те саме правило підпадає. Наведене посилання стосується «проєкту» нового правопису. Про вживання великої літери згідно з чинним правописом — тут--Анатолій (обг.) 08:10, 27 травня 2009 (UTC)
Так згідно з чинним тепер (і мабуть і чинним на момент утворення ОУН) правописом має бути «Організація українських націоналістів». Пропоную перейменувати статтю. --Perohanych 05:40, 4 червня 2009 (UTC)

Як довго може стояти шаблон "в роботі"

Як довго може стояти шаблон "в роботі"? Можливо слід зробити бота, який би автоматично вилучав такий шаблон зі статей, котрі не редагуються напприклад більше двох тижнів. --Perohanych 05:58, 4 червня 2009 (UTC)

В тексті, що генерується при використанні цього шабону вказано - "протягом кількох днів" фактично від дати останнього редагування (!) і я вважаю, що це є компромісне і найдоцільніше формулювання.
Написати такого бота - то є робота, очікуваний результат якої не виправдає зусиль (а також додаткового навантаження на сервери від постійної роботи бота). Хіба використання того шаблону (разом з "пишу", "edited" тощо), точніше певна "забудькуватість" тих, хто їх поставив - таке вже масове явище, що істотно шкодить? Як на мене не важко зустрівши такий напис (в момент, коли хочеш сам щось відредагувати в тій самі статті) глянути історію та подивитись, коли було останнє редагування (у неоднозначних ситуаціях - навіть зконтактуватися з тим, хто поставив той шаблон та/або робив останнє редагування). Якщо "давно", то видалити шаблон як частину того редагування, що збирався робити. --pavlosh ҉ 09:20, 4 червня 2009 (UTC)

Графічний символ Вікі, Вікіпедії для вільного використання за її межами

Підкажіть, де взяти --Prima klasy4na 20:39, 1 травня 2009 (UTC)

В чому проблема? У Вікіпедії все під вільною ліцензією. Просто копіюєш на диск - і все. Дядько Ігор 20:45, 1 травня 2009 (UTC)
Мав на увазі прямі гіперпосилання --Prima klasy4na 20:51, 1 травня 2009 (UTC)
Логотип Вікіпедії
Вибачте, ваше запитання, це й попереднє, ще менш зрозуміле після ваших пояснень. Все, що сказано неясно, сказано, не французькою, як говорив Вольтер. В чому задача? Дядько Ігор 20:56, 1 травня 2009 (UTC)
Гляньте у Вікісховищі (commons:Wikipedia) --AS 20:57, 1 травня 2009 (UTC)
Деколи пагано формулюю думку. Символ самої Вікіпедії - вільної енциклопедії (логотип). --Prima klasy4na 21:00, 1 травня 2009 (UTC)

© © І ™ Всі права застережені, Wikimedia Foundation, Inc Це зображення (або його частини) є авторським правом на Wikimedia Foundation. Він (або включає) один з офіційних логотипів або конструкцій, які використовуються в Wikimedia Foundation, або одним з його проектів. Використання даного Вікімедіа логотипу залежить від Вікімедіа візуальної ідентичності керівних і вимагає дозволу. (Traslate by Google and copy by --Prima klasy4na 22:09, 1 травня 2009 (UTC))

Так, вільного зображення того глобуса знайти не вдасться. Можна використати PD-шну літеру W, яка відображається як іконка сайту (вона є у кількох варіантах). Або зробити так, як зробив Український тиждень, який ніби й використав лого Вікіпедії, але при цьому зробив щось дуже віддалено на нього схоже — NickK 23:00, 1 травня 2009 (UTC)
Якщо воно не вільне, цікаво чому воно на Коммонз. --Drundia 10:27, 8 травня 2009 (UTC)
На Коммонз йому знаходитися можна, бо воно є власністю Фонду Вікімедіа, який керує і Вікіпедією, і Сховищем. У межах проектів Фонду його використовувати можна, за межами — ні — NickK 10:50, 8 травня 2009 (UTC)
Це дуже цікаво, бо ліцензія суперечить тому що написане на commons:Commons:Welcome. Треба з цим буде щось робити, оскільки ліцензія до скриншотів Вікіпедії теж не згадує невільність логотипу. Але то вже треба нашу версію ліцензії відредагувати, бо англійська версія це згадує --Drundia 14:20, 8 травня 2009 (UTC)
  • А навіщо потрібен саме вільний логотип Вікіпедії? Якщо ви захочете випустити цигарки, горілку із логотипом Вікіпедії, то таке використання звісно заборонене законом про авторське право, а якщо для ілюстрації статті в пресі чи на інтернет-сайті про Вікіпедію, то згідно закону України про АП "Стаття 21. Вільне використання твору із зазначенням імені автора" [15] таке використання цілком можливе, американський закон про добропорядне використання також це дозволяє. --yakudza พูดคุย 21:11, 4 червня 2009 (UTC)
    Не забуваймо, що логотип є ще й торговою маркою (© і ™). На торгові марки можуть бути інші обмеження. Узагалі варто трохи почекати, поки зареєструють ГО «Вікімедіа Україна», тоді спробуємо зареєструвати в нас торгові знаки «Вікімедіа» і авторські права будуть належати «Вікімедіа Україна».--Анатолій (обг.) 21:27, 4 червня 2009 (UTC)

Допоможіть в розробці шаблону

Шановне панство будь-ласка допоможіть в розробці шаблон, оскільки не виходить виправити помилки. Не виходить реалізувати заплановані функції шаблону. Для наочності в першій таблиці до його документації в колонці "Має виглядати" наведено бажаний результат роботи даного шаблону, а вколонці "Результат" відповідно результат роботи шаблону в даний момент. Тобто відображається не так як планувалося :-(. За основу взято подібний шаблон з рувікі, але трішки дороблений. --З повагою Sh@k@l07 14:25, 11 червня 2009 (UTC)

Порошу пояснити, навіщо цей шаблон потрібний. Мені здається, він ненабагато скорочує текст, якщо загалом скорочує, але викликає ряд потенційних проблем при невірному використанні та знання різноманітних трюків для отримання необхідного ефекту. Єдиною відносно корисною особливістю є інший шрифт для імені автора, але можна для цього зробити окремий коротший шаблон. Крім того, в російському шаблоні є щонайменш дві великі проблеми. По-перше, виключно небажано мати посилання на відповідну статтю як з української, так і з наукової назви, якщо присутня українська, наукова в жодному разі не має бути вікіфікована, оскільки це створює проблеми для читача, що вважатиме про існування різних статей. По-друге, згідно з угодами та рекомендаціями наукових журналів, курсивом мають писатися наукові назви лише до роду, але не вище, зараз шаблон подає курсивом всі. Виправити ці проблеми не так просто, бо зміняться правила використання в порівнянні з російським шаблоном і викликають проблеми при перекладі між двома мовами. Тому мені здається, що краще загалом відмовитися від використання подібного шаблону. Або поясніть, які його потенційні переваги перевищують ці проблеми. P.S. Якщо вирішимо використовувати, я можу дописати що потрібно для коректної роботи, але поки що я за вилучення шаблону.--Oys 14:38, 11 червня 2009 (UTC)
Беззастережно підтримую висловлене колегою Oys по суті: допоки нема 101% впевненнності, що спільноті (не вам особисто) доцільно мати ще один шаблон, його створювати не варто. Ви вже створили, що не змінює тіє суті, бо ніколи не пізно ("краще пізніше, ніж ніколи") надолужити щодо незробленого раніше аналізу потрібності +одного шаблону. Факт наявності точно такого чи аналогічного шаблону в іншомовному проекті - не аргумент, якщо взятий сам по собі. --pavlosh ҉ 17:15, 11 червня 2009 (UTC)
Цей розділ скоріше для користувачів, які практично створюють шаблони. --Prima klasy4na 17:36, 11 червня 2009 (UTC)

Прохання розсудити

В цьому питанні: Обговорення користувача:Крис#навіщо створювати замість одної галереї три?. Йдеться про вигляд статті Автошлях М 06 в різних браузерах при різних (роздільна здатність дисплею) --Prima klasy4na 22:14, 12 червня 2009 (UTC)

Та не треба там три галереї, в більшості браузерів все працює нормально, а при нормальних налаштуваннях — тим більше — NickK 22:23, 12 червня 2009 (UTC)

Файл:M06 Firefox.JPG Файл:M06 Firefox1.JPG [[:Файл:М-06 Mozilla Firefox.jpg|center|міні|600пкс|Mozilla Firefox — контраргумент, — Крис 22:48, 12 червня 2009 (UTC)]] Файл:М-06 Internet Explorer.jpg Хто може пояснити, в чому фокус — поясніть (Роздільна здатність дисплеюXGA).--Prima klasy4na 22:58, 12 червня 2009 (UTC)

Alt+PrtSc відомо? --Darvin 23:07, 12 червня 2009 (UTC)
я знаю, в чому фокус. у вас на мишці є колесико? якщо на нього натиснути, а потім покрутити взад-вперед, то творяться чуда, — Крис 23:08, 12 червня 2009 (UTC)
Використовую мишу без колеса. --Prima klasy4na 23:37, 12 червня 2009 (UTC)
У відповідь на ваш прохання[16]: Я технічно не дуже розвинена людина. В мене є Mozilla-Firefox, Win-Explorer i Opera. Користуюсь Моцілою. Якщо графіка налізає - прибираю букмаркт/екстрас чи зменьшую шрифт. Зараз зменьшив і «налізання» пропало. Мені не дуже сподобається зправа Шаблон «Автошлях» - він графічно зроблен з помітними ергономічно-грфічними помилками, плохо сприймається. В нього непропорціонально великі вверху шляхові знаки і навпаки замала мапа, котра до тогож при відкритті не збільшується.--Wanderer 04:05, 13 червня 2009 (UTC)
Дякую за відповідь. Що до зменшення масштабу — дійсно працює, але з'являється якійсь артефакт у вигляді пропадання лівого краю картки. Коли я ставлю масштаб "Звичайний" — зображення, як на верхньому фото. Тобто проблема дійсно існує і два шановних адміна елементарно мене відфутболили, типу: не плутайся під ногами, і без тебе справ вистачає. То ж не думають шановні адміни, що всі читачи мають суперовий зір і будуть крутити колесчатка миши/клацати налаштування/масштаби до нескінченності? --Prima klasy4na 04:26, 13 червня 2009 (UTC)
Це питання потрібно розмістити в Вікіпедія:Кнайпа (технічні питання). В мене зараз як першій картинці. Але я не збираюсь ні Оперу змінювати, ні налаштування менше звичайного шрифту. Тож виглядає некрасиво.А адміни тут нідочого--Kamelot 04:31, 13 червня 2009 (UTC)
До чого — 2 адміна — 2 кандидата на арбітри, я б голосував проти обох, якщо б згідно правил мав таку можливість. --Prima klasy4na 04:41, 13 червня 2009 (UTC)
Це не входить в їх обов'язки. Я взагалі в виборах приймати участь не буду. По-перше мені всеодно хто буде, по-друге всі свої конфлікти розрулюю сам--Kamelot 04:45, 13 червня 2009 (UTC)

Є ще одне вирішення проблеми. Взяти атлас і дописати всі населені пункти (і села) через які проходить + іншого тексту (поритись в інтернеті, щось з РуВікі). Коли текст стане нижче шаблону, проблема сама по собі зникне.--Kamelot 04:53, 13 червня 2009 (UTC)

Дякую за відповідь. Зараз вже все нормально відображується (Масштаб "Звичайний") --Prima klasy4na 05:14, 13 червня 2009 (UTC)
Краще в попердньому варіанті перед заголовком Галерея поставити шаблон {{-}}--Kamelot 05:21, 13 червня 2009 (UTC)
Спробуйте, бо в мене немає досвіду користування цім шаблоном --Prima klasy4na 05:40, 13 червня 2009 (UTC)
  • Власне, мені немає чого додати. Kamelot люб'язно Вам вже все розтлумачив, як можна уникнути цієї проблеми. --Erud 09:12, 13 червня 2009 (UTC)
  • до Prima klasy4na: як я зрозумів з одного із ваших коментарів у цому обговоренні, ви вважаєте мене і NickK'а «шановними адмінами». знаєте, коли користувач стає адміністратором, то це ілюструє довіру і повагу спільноти до нього. тому ви навіть не можете уявити, як мені приємно, коли, не знаючи про мої права, ви називаєте мене адміном. цікаво, що не ви перший такий щодо суті: після того, як я додав до статті «Автошлях М 06» декілька фотографій у галерею, ви зробили з одної галереї три, ніяк не обґрунтувавши це редагування. побачивши, необґрунтоване редагування, яке спотворює галерею, я відмінив ваше редагування обґрунтувавши це так: «навіщо створювати замість одної галереї три?». потім ви запиталися у мене, який браузер я використовую і зазначили, що коли ви відкриваєте статтю у Mozilla Firefox, то у вас з'являються деякі аномальні явища. я відповів, що у мене їх немає. натомість почув вашу зверхню відповідь, мовляв, «спитайте у кого-небудь». ви знаєте, це мене обурило, бо «спитайте у кого-небудь» можна сказати людині, яка доказує, що 2·2=5, або доводить, що Китай знаходиться в Африці. тобто такий вислів уміснй по відношенню до слів, які суперечать очевидним фактам. вибачте, але мені не очевидно, який дефект з'являється при відкритті деякої сторінки у деякому браузері на вашому комп'ютері; тим більше, що при відкритті цієї сторінки у такому ж браузері на моєму комп'ютері дефект відсутній. але «хто-небудь» відкликнувся: NickK сказав, що у нього все нормально. тобто я отримав спростування ваших слів через думку третьої сторони, якої ви так прагнули. тому я не став питати поради у ще когось: я повністю довіряю як своїм очам, так і очам NickK'а. ви ж NickK'у не повірили і звернулись до спільноти. я не став вам заважати; лише навів свої аргументи. на ваше звернення до спільноти згодом відкликнулися деякі користувачі і пояснили вам у чому «фокус». ви ж звинуватили мене з NickK'ом у тому, що ми вас «відфутболили». але ніхто вас не відфутболював: я справді не знав у чому ваша проблема, тому ніяк не міг вам допомогти. дуже шкода, що ви зробили поспішні висновки, — Крис 14:16, 13 червня 2009 (UTC)
Є параметр perrow, наприклад: <gallery style="text-align:center;" perrow=5>. У статті Автошлях М 06 поставив значення perrow=3, хоча вважаю це недоцільним - англійці навпаки, часто навмисно розширюють галерею до п'яти зображень у рядку. --Perohanych 15:24, 13 червня 2009 (UTC)

Kriegsmarine

Допоможіть будь-ласка передати українською німецьке Kriegsmarine. В різних джерелах — Кригсмарине, Кріґсмаріне тощо. Як правильно? —Alex79 12:52, 10 червня 2009 (UTC)

Я не буду стверджувати зі 100 % впевненістю, що я права, але мені здається, що вірною буде відповідь Кріґсмаріне --Anna Zhadan 13:30, 10 червня 2009 (UTC)
Це залежить від того що воно таке. Якщо географічна, чи з якойсь причини капіталована загальна назва — то після обох «р» треба писати «и». --Drundia 16:31, 13 червня 2009 (UTC)
Це назва військово-морських сил Третього Рейху. Отже, дві відповіді — два різних варіанта. Сумно. --Alex79 17:12, 13 червня 2009 (UTC)
Тут просто треба правильно застосувати Правило дев’ятки. Оскільки воно не є географічною назвою чи людським іменем/прізвищем, я б використав правило для загальних назв, тобто Криґсмарине. --Drundia 01:11, 14 червня 2009 (UTC)
Не сумно. а весело. Але дійсно оскільки це 100 % іноземна назва без жодних шансів на асиміляцію, то особисто я б не зважав на правила 9 тощо, тобто радив би Кріґсмаріне. --Рейдер з нікчемного лісу 05:43, 14 червня 2009 (UTC)
«Кригсмарине» згідно з § 90 Правопису. Також «г», а не «ґ». --Tigga 06:03, 14 червня 2009 (UTC)
А хто сказав таку дурницю ніби це слово іноземного походження? Це просто іноземне слово, чи точніше транскрипція іноземного слова. --Рейдер з нікчемного лісу 06:53, 14 червня 2009 (UTC)
До Рейдера: Якщо це слово внесене до української мови, (див, наприклад Флот України. Сергій Осипов «Війна в Арктиці»), то це вже не іноземне, а українське слово іноземного походження, таке, наприклад, як принтер чи комп'ютер. І ще. Дурниці кажуть ду́рні (відповідно до вікісловника дурень це розумово обмежена, тупа людина. А оскільки ви навряд чи вважаєте користувача Tigga дурнем, то і його посилання на розділ правопису, що стосується слів іноземного походження, не дурниця. Прошу поостерегтися вживати таких оцінок. Вислови вікіпедистів можуть бути вірними, або помилковими, але ні в якому разі не дурницею. —Perohanych 11:07, 14 червня 2009 (UTC)
Ото Тіґґа б слідкував так за всіма правилами, як цей чудовий пан наполягає на використовуванні «г», а не «ґ» для передачі іншомовного «g». І всій Вікіпедії було б набагато краще, якби один із шановних адміністраторів не був у цьому питанні настільки принциповим. --Drundia 12:31, 14 червня 2009 (UTC)
2Друндія: а чому для загальних? Назва ВМС хіба не власна? Ми ж Червона армія з великої літери пишемо (велика літера — одна з ознак власної назви). А для власних назв правило дев'ятки не застосовується. До того ж ie передає довге і, тож правильніше буде Крігсмарине.--Анатолій (обг.) 13:00, 14 червня 2009 (UTC)
Правопис вимагає писати «рі» лише в особових іменах (та й то ми періодично пишемо «ри» згідно з традиційною вимовою), тобто я так розумію в іменах осіб, тобто людей. Криґсмарине — не людина, в принципі для власних назв таких об’єктів правила взагалі немає. Це власна назва, що походить від загальної, тому як на мене краще уникнути зайвого безладу, і написати через обидві «и», тим більше що навіть Тіґґа з цим погоджується. А навіть якщо воно довге, то може нам ще застосувати правило про довгі голосні? І взагалі юзербокси треба уважно читати, мій нік моя давня транслітерація українського «Дрюндя», а не іншомовне слово. --Drundia 15:33, 14 червня 2009 (UTC)
А від якої загальної назви вона походить? Щодо ніку: «Ia в кінці слова передається звичайно через ія»--Анатолій (обг.) 16:10, 14 червня 2009 (UTC)
Я так розумію Kriegsmarine утворено за звичайним німецьким принципом з krieg+marine. От у тому й справа, що воно є транлітерацією українського слова, а тому його транслітерація як запозичення діє як зіпсований телефон, наприклад місто Рівне транслітеруємо як Rivne, а потім за правописом по-нашому вже виходить Ривне. Тут те саме. --Drundia 17:03, 14 червня 2009 (UTC)
  • 1. Результати 1 - 10 з приблизно 216 сторінок українська на запит "Крігсмаріне". (0,23 сек)
  • 2. Результати 1 - 3 з 3 сторінок українська на запит "крігсмарине". (0,16 сек)
  • 3. Результати 1 - 2 з 2 сторінок українська на запит "Кригсмаріне". (0,25 сек)
  • 4. Результати 1 - 10 з приблизно 153 сторінок українська на запит "Кригсмарине". (0,09 сек)
  • 5. Результати 1 - 10 з приблизно 24 сторінок українська на запит "Кріґсмаріне". (0,16 сек)
  • 6. На запит "Криґсмаріне" не знайдено жодного документа.
  • 7. На запит "Криґсмарине" не знайдено жодного документа.

--Prima klasy4na 14:09, 14 червня 2009 (UTC)

Ми всі прекрасно знаємо як не люблять набирати літеру «ґ», а дев’ятку взагалі ігнорують, і це при тому що у школах це правило таки вивчають. --Drundia 15:33, 14 червня 2009 (UTC)
Бліцкриг або Бліцкріг+Мариніст="Кригсмарине"(4(153)) або "крігсмарине" (2(3)).

{{Fire in use}}

Перезавантажити зображення під тією ж самою ліцензією з інтервікі для використання в одній статті можна? --Prima klasy4na 21:32, 14 червня 2009 (UTC)

А чого б не можна було? Якщо вільна ліцензія то точно можна, як невільна, то в нас буде таке саме добропорядне використання, як і в той інтервікі. --Drundia 01:37, 15 червня 2009 (UTC)

Приклади використання

А причому тут Fair use? Там ліцензія вільна.--Анатолій (обг.) 12:24, 20 червня 2009 (UTC)
12:18, 20 червня 2009 PeterSymonds (обговорення | внесок) (http://commons.wikimedia.org/wiki/Special:Log/delete) вилучив «Файл:ZILlogo.jpg» ‎ (Fair use claims are not permitted on Commons) --Prima klasy4na 12:39, 20 червня 2009 (UTC)
Можна перевантажити локально, а не на Сховище, звісно — NickK 13:55, 20 червня 2009 (UTC)

На прикладі статті Славута I та аналогічних прохання пояснити:

  • Код 341408 — Код в «Експрес-3» або що?
  • Код Є2 2200763 — Код в «Експрес-2»?
  • Нод 2 — ?

(--Prima klasy4na 18:22, 16 червня 2009 (UTC))

Схоже що перший код - за загальним (з часів СРСР) класифікатором станцій. Другий код - з акласифікатором лише пасажирських станцій (теж з часів СРСР), який був уведений при автоматизації бронювання і продажу квитків.

Про НОД див Обговорення:Список_залізничних_станцій_і_роз'їздів_України_(К) --Perohanych 10:01, 21 червня 2009 (UTC)

(З історії редагувань та коментарів до них.) Основним чи додатковим? чи взагалі не може? --Prima klasy4na 09:30, 22 червня 2009 (UTC)

Вікіпедія:Авторитетні джерела:
Пости, повідомлення й статті в wiki, форумах, блогах й Usenet не повинні використатися в якості первинних або вторинних джерел...
--セルギイОбг. 09:37, 22 червня 2009 (UTC)
Скажімо так, в разі довіри це може бути джерелом інформації, але звісно таке джерело не авторитетним і не може слушгувати аргументом в разі розбіжності з канонічним АД. --Рейдер з нікчемного лісу 10:21, 22 червня 2009 (UTC)

Проблеми з вікіфікатором

Хтось знає, що трапилося з вікіфікатором на панелі інструментів? Де і який файл був змінений і чи можна повернути як було?--Oys 03:04, 17 червня 2009 (UTC)

Вчора Вальдимар запитував, сьогодні ти. А вмене і вчора і сьогодні нормально все--Kamelot 03:22, 17 червня 2009 (UTC)
Але щось-то трапилося. Наскільки я пам'ятаю, зник весь рядок, де був вікіфікатор, але що ще там було, не пам'ятаю. Можу надіслати скріншот. У мене проблема півторюється в різних браузерах, на різних комп'ютерах, коли я вхожу під своїм іменем і коли працюю як анонім. Дуже дивно, що це працює у інших. Від яких файлів це залежить, як я пам'ятаю, десь існують java-файли налаштувань?--Oys 03:44, 17 червня 2009 (UTC)
Нижній рядок перестав працювати після оновлення версії MediaWiki, він вийшов з ладу і став виглядати отак, це не від нас залежить, таке трапилося з усіма проектами одразу. Наразі Вікіфікатор працює при натисканні на кнопку (друга зліва на панелі вгорі), там ще був нерозривний пробіл та наголос, вони також доступні з панелі вгорі — NickK 18:44, 17 червня 2009 (UTC)
Може хто порадить (або скине посилання) як прикрутити Вікіфікатор до власної Вікі - зараз у мене їх дві - одна в ноутбуці, а друга http://wiki.apitu.org.ua --Perohanych 13:15, 22 червня 2009 (UTC)
Дещо знайшов: ru:Википедия:Викификатор/Инструкция_по_установке. --ickis 13:39, 22 червня 2009 (UTC)
Дякую! Цікаво, скрипт вікіфікації в нашій Вікіпедії і російській однакові чи різні? --Perohanych 19:23, 22 червня 2009 (UTC)

Візьмемо для прикладу статтю Розклад. З десяток інтервікі. Ніхто цей шаблон не чіпляє, а ми чіпляємо. Ми що, самі правильні? --Prima klasy4na 16:12, 22 червня 2009 (UTC)

Є Вікіпедія:Неоднозначність — сторінка, яка має посилання на кілька значень одного поняття, про кожне з яких можна написати хоча б більше, ніж на стаб. І є словникова стаття, яка тлумачить значення того чи іншого слова, про кожне з яких не можна написати більше одного рядка інформації. І, доречі, посилань на дизамбіг існувати не може, їх треба розгортати на відповідну статтю, яка має бути вказана на сторінці неоднозначності. На що розгорнути це посилання, з дизамбіга взагалі зрозуміти не можна, значить, це словникова стаття — NickK 17:30, 22 червня 2009 (UTC)
Ви сюди заглядали? У всіх несловникова, а укрвікі не дотягує навіть до slovnyk.net за окремими параметрами. --Prima klasy4na 21:22, 22 червня 2009 (UTC)
То дизамбіг, з якого можна перейти на інші статті. Звідси нікуди перейти не можна, вона тлумачить, а не перепосилає — NickK 21:33, 22 червня 2009 (UTC)
Гляньте ще: http://en.wikipedia.org/w/index.php?title=Timetable&limit=500&action=history en:Talk:Timetable --Prima klasy4na 21:52, 22 червня 2009 (UTC)

Попередження: ви намагаєтеся створити сторінку, яка раніше вже була вилучена.

Перевірте, чи справді вам потрібно знову створювати цю сторінку. Нижче наведений журнал вилучень і перейменувань:

  • 14:32, 11 червня 2009 NickK (обговорення | внесок) вилучив «Сторінка обговорення» ‎ (міжпросторове перенаправлення: зміст був: «#RedirectДовідка:Обговорення статей» (єдиним автором був Prima klasy4na))
  • Декілька запитань:
  • 1. Стаття Сторінка обговорення може мати інші значення?
  • 2. Хотілося б почути думки стосовно конкретно цього редиректу, його вилучення та міжпросторових перенаправлень взагалі. --Prima klasy4na 21:06, 23 червня 2009 (UTC)
Щодо вилучення міжпросторових редиректів див. ВП:П, п.5 і ВП:КШВ#Перенаправлення, п.2.--Анатолій (обг.) 23:33, 23 червня 2009 (UTC)
Сторінка обговорення не може бути темою для енцииклопедичної статті через відсутність авторитетних джерел. А редирект вилучено за ВП:П, пункт 5 (основний простір → Довідка: ) — NickK 08:51, 24 червня 2009 (UTC)

Куди спішимо?

--Prima klasy4na 12:43, 26 червня 2009 (UTC)

Позбавлення прав адміністратора / Removal of access

Прошу допомоги та поради щодо процедури подання. Ця правки: http://uk.wikipedia.org/w/index.php?title=Борзя&diff=2722580&oldid=2721547 і ще декілька з категорії: Спеціальна:Contributions/NickK на мою думку призводять до непродуктивних конфліктів та заважають працювати, тобто суперечать принципам Вікіпедії. --Prima klasy4na 10:14, 24 червня 2009 (UTC)

Поясніть, будь ласка, чим завадила заміна шаблону з російськомовними параметрами на шаблон з україномовними, бажано розгорнуто. І яке це має відношення до моїх адмін. прав, тобто що я зробив такого, чого не міг би зробити без адмін. прав? Якщо Ви справді вважаєте, що позбавлення прав чимось зарадить, то можете відкрити відповідний розділ на ВП:А, там вказано, як подавати заявки — NickK 10:19, 24 червня 2009 (UTC)
P.S. Альтернативний варіант: з 29 червня почне працювати новий АК, можна буде також подати заявку туди, звісно, з розгорнутим обґрунтуванням. В даному разі прошу пояснити, в чому саме полягають мої зловживання технічним прапором адміністратора — NickK 10:24, 24 червня 2009 (UTC)
Цитата Prima klasy4na «на мою думку призводять до непродуктивних конфліктів та заважають працювати, тобто суперечать принципам Вікіпедії.». Мені здається цим займаєтесь саме Ви!--Vml 16:00, 26 червня 2009 (UTC)
Дякую за Ваш внесок: Спеціальна:Contributions/Vml --Prima klasy4na 16:09, 26 червня 2009 (UTC)

Куди спішимо?

--Prima klasy4na 12:43, 26 червня 2009 (UTC)

(англ. Daytona Beach)

Шановне панство підскажіть будь-ласка, правильно українською записати en:Daytona Beach місто в штаті Флорида, США. Я мешкаю тут, хочу створити статтю: Дайтона-Біч, Дейтона-Біч, Пляж Дайтона, Пляж Дейтона? Gamweb 22:36, 12 квітня 2009 (UTC)

Дейтона-Біч.--Анатолій (обг.) 22:41, 12 квітня 2009 (UTC)
А болгари пишуть Дайтона-Біч --Perohanych 05:11, 13 квітня 2009 (UTC)
А росіяни ru:Дейтона-Бич.--Анатолій (обг.) 11:51, 13 квітня 2009 (UTC)
У словнику є дейтонський, отже, Дейтона. А в болгарів дещо інша система тренслітерації — NickK 13:28, 13 квітня 2009 (UTC)
Дайтона Біч. Оте ru:Дейтона-Бич ні до чого бо в них тоді чомусь ru:24 часа Дайтоны. Вимовляємо ж Дайтона. Щодо дефіса — назва «перекладається» як Узбережжя Матіаса Дайтона, Дайтонське узбережжя, Дайтона пляж. Дайтона тут як Александрія →від Александра. Проте тільки якщо розглядати обидва слова неузгоджено, як іменники, то дефіс тоді потрібен. --Dim Grits 21:04, 26 червня 2009 (UTC)
Ось вимова «Дейтона» у Merriam-Webster. У словнику є Дейтон (Огайо), який є іншим містом з схожим написанням (Dayton). --Tigga 05:33, 27 червня 2009 (UTC)