Вікіпедія:Наставництво

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Наставництво — це домовленість, за якою один користувач («наставник») допомагає іншому користувачеві («опікуваному»). Залежно від характеру домовленості, наставник може давати поради користувачеві щодо більш ефективної роботи у проєкті та допомагати вирішувати дискусійні питання. Метою наставництва є допомога опікуваному пристосуватися до дій у межах правил та настанов спільноти.

Наставники не є захисниками опікуваного. Наставники можуть припинити дію домовленості, якщо наставництво виявиться неефективним, але наставники можуть і підтримувать опікуваного, якщо спостерігається певний прогрес і можуть намагатися владнати складні ситуації, виступаючи посередником у конфлікті.

Якщо наставництво виникло як результат спроби розв'язати конфлікт, наставник може отримати формальні права для нагляду за опікуваним.

Якщо домовленість про наставництво була результатом рішення Арбітражного комітету чи за згодою самого опікуваного, підтвердженої у кнайпі адміністрування, наставник може застосовувати щодо опікуваного адміністративні дії чи корегувати рішення, прийняті іншими адміністраторами (це може передбачатися і в умовах самого наставництва). Таке наставництво може бути альтернативою тривалому чи довічному блокуванню. Користувач, якому загрожує таке блокування, може попросити замінити його наставництвом.

Добровільне наставництво[ред. код]

Наставництво за домовленістю із опікуваним[ред. код]

Наставництво за рішенням АК[ред. код]

Див. також[ред. код]