Вікіпедія:Немає незамінних редакторів

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Немає незамінних редакторів — важливий концепт, який варто пам'ятати в такому всесвітньому спільному проєкті як Вікіпедія. Немає таких редакторів, які були б незамінними для окремого проєкту Вікіпедії, чи навіть для окремої статті, теми, чи ситуації в межах проєкту.

Проєкт[ред. код]

Немає таких редакторів, які були б настільки важливими для одного з мовних проєктів Вікіпедії, що такий проєкт без них зазнав би занепаду. Редактори можуть мати сотні тисяч редагувань, сотні добрих та вибраних статей, десятки вікінагород та цілий легіон друзів-та-знайомих; тим не менш, деструктивна поведінка — це деструктивна поведінка, тенденційні редагування — це тенденційні редагування, а переслідування (цькування) — це переслідування.

Усі такі редактори заслуговують як схвалення за свої позитивні досягнення, так і санкцій за деструктивну поведінку; одне іншого не виключає. Іншим редакторам слід вирішувати проблему деструктивної поведінки користувачів без зволікань, а не закривати на неї очі з огляду на ризик втратити досвідченого чи шанованого редактора.

Якщо таким редактором є Ви, Ваш внесок, хоч і дуже цінний, не звільняє Вас від відповідальності за неетичну, нецивілізовану поведінку. Ви не є незамінними для цього проєкту. А суть цього проєкту — створювати суму всіх знань людства. Робити це разом, спільно з усіма іншими. Дотримуючись принципів ввічливості і взаємоповаги у спільноті.

Ви важливі[ред. код]

Усі конструктивні редактори є важливими для загального успіху Вікіпедії. Чимало позитивних змін роблять анонімні редактори (ті, що редагують без реєстрації), а також редактори, які не мають бажання робити Вікіпедію своїм тривалим хобі. Чимало людей, які роблять лише одне-два редагування Вікіпедії, допомагають дбати про актуальність інформації, виправляють помилки та, загалом, роблять чималий шмат роботи, яка в іншому разі мала б лягти на плечі постійних редакторів.

У той же час, завжди існує більша чи менша група редакторів, які роблять більше редагувань, ніж більшість інших — ці надзвичайно активні редактори формують кістяк проєкту, турбуються про те, щоб весь процес роботи над проєктом проходив гладко й без перешкод. Деякі з цих редакторів стають адміністраторами, чи беруть на себе інші ролі, які вимагають додаткового досвіду й більше відповідальності. Інші можуть виконувати не менш важливі завдання, такі як неформальне вирішення конфліктів, створення й налаштування ботів, порятунок статей, виставлених на вилучення, чи координація спільної роботи над певною темою. Звісно, всі ці процеси існують для підтримки обдарованих редакторів, які створюють наші статті та функціюють у таких вікіпроєктах з роботи над контентом, як Чи ви знаєте, добрі статті, та вибрані статті.

Можете взяти собі віківідпустку[ред. код]

Вікіпедія — це хобі. Якщо в якийсь момент Ви почнете думати, що Вікіпедія без Вас розвалиться, Ви майже стовідсотково помиляєтесь. Хоча й існує чимало людей, які справді є важливими для проєкту, але насправді замінити можна будь-кого. Якщо Ви опікуєтеся якоюсь процедурою у Вікіпедії, і Ви — єдині, хто цим займається, спробуйте залучити до цієї роботи ще когось. Є така приказка, що коли отримуєш посаду в якійсь волонтерській організації, твоє перше завдання — підготувати собі заміну, і Вікіпедія в цьому плані — не виняток.

Необхідність взяти віківідпустку нерідко виникає як наслідок якихось обставин у реальному житті, і жоден редактор не повинен почуватись винним, коли виникає потреба зробити паузу в роботі над проєктом через якісь обставини в сім'ї, на роботі, в школі, чи через будь-які інші життєві ситуації, яким треба приділити увагу. Якщо редагування Вікіпедії викликає у Вас стрес, можете взяти віківідпустку, щоб охолонути.

Редактори, нездатні належним чином відсторонитися від Вікіпедії для вирішення своїх проблем у реальному житті, часто зазнають труднощів на тих ділянках, якими їм довелося знехтувати, вигоряють як редактори Вікіпедії, або і те й інше. Жоден із таких наслідків не має позитивного впливу ані на редактора, ані на проєкт.

Вас можна замінити[ред. код]

На кладовищах повно незамінних людей.

Шарль де Голль

Якщо Вам треба покинути Вікіпедію, Вам знайдеться заміна. Якщо Ви опікувалися якоюсь важливою процедурою без будь-чиєї допомоги, то або спільнота надалі виконуватиме цю роботу спільно, або знайдеться хтось, хто перейме на себе Ваші обов'язки в цьому плані. У будь-якому разі Вам не варто втрачати спокій через турботу про долю Вашої вікіроботи.

Якщо ж розглядати питання з більш практичної точки зору, то слід зауважити, що немає таких дописувачів, які були б настільки важливими, щоб їхню постійну погану поведінку можна було толерувати. Хоча й правдивим є твердження про те, що до ідіосинкразії редакторів ставляться більш толерантно, якщо ці редактори є шанованими та мають значний позитивний внесок, однак спільнота за свою історію наклала санкції на багатьох таких редакторів зі значним позитивним внеском через їхню нездатність дотримуватися норм етичної та конструктивної поведінки, які є четвертою з п'яти основ Вікіпедії.

Ситуації[ред. код]

Іноді у Вас може виникати враження, що Ви — єдині, хто стримує навалу орди варварів, яка, залежно від точки зору, може включати нових користувачів, анонімних редакторів, людей без попередньої історії редагувань певної статті тощо. Може здаватися, що якщо Ви припините спостерігати за певною статтею, то розверзнеться справжнє пекло, енциклопедії буде завдано непоправної шкоди, а людська цивілізація зазнає екзистенційного краху. У Вас може з'явитися відчуття, що більше нікого не обходить доля статті, більше ніхто не може захистити цю маленьку частинку енциклопедії.

Якщо у Вас виникають такі думки, Вам треба відступити. Візьміть віківідпустку. Можете попросити допомоги в інших редакторів Вікіпедії. Ви — не незамінні. Завжди є інші редактори, які можуть допомогти. Є нові редактори. Є анонімні редактори. Завжди є редактори, які переглядають нові редагування в пошуках вандалізму. Завжди є редактори, які стежать за дотриманням ВП:БЖЛ.

Але, що найважливіше, коли Ви почуваєтесь так, Ви перебуваєте на межі сприйняття Вікіпедії як поля битви (замість усвідомлення того, що Вікіпедія є енциклопедією, яку слід творити спільно, у співпраці з іншими), і є висока ймовірність, що Ваша подальша участь може, фактично, лише погіршити ситуацію, а не покращити її.

Найкращим рішенням у таких випадках буде звернутися по допомогу, зробити паузу, і дати іншим, більш безстороннім користувачам, взяти ситуацію під свій контроль.

Висновок[ред. код]

Стежте за тим, чи немає у Вас відчуття, наче Ви є незамінними для проєкту, для окремої статті, чи для окремої теми; бо якщо воно вже виникає, то це може бути передвісником Вашої ж деструктивної поведінки, такої як війна редагувань, цькування інших редакторів тощо, яка може призвести до того, що саме Ви отримаєте заборону на редагування проєкту чи окремих його ділянок унаслідок блокування чи персонального обмеження.