Вікіпедія:Не кусайте більше, ніж можете прожувати

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Не кусайте більше, ніж можете прожувати.
— Народна мудрість.

Народна мудрість радить не хапатися за справу, на яку не вистачить сил. Тобто, братися за ті задачі, для яких є сили довести до кінця. Абсолютно ті ж міркування стосуються не окремого індивіда, а й спільноти загалом. В контексті цього есе — спільноти Української Вікіпедії.

Це есе виходить із припущення про те, що кількість вільних рук в Українській Вікіпедії (кількість вікіпедистів, які над нею працюють) — це кінцевий, обмежений ресурс. Якщо вільних рук не вистачає, то рівень пересічної статті у вікіпедії знижується: статті з плином часу стають переважно занедбаними, неякісними. Якщо у вас виникає таке відчуття від перегляду вікіпедії, знайте — це ознака нестачі вільних рук.

У есе мова піде про те, якому об'єму статей спільнота Української Вікіпедії здатна дати раду. Не в абсолютних числах, звісно, а скоріше в підходах, які варто тримати в голові, розробляючи різні проєкти рішень.

Коротка відповідь: готуючи проєкти рішень — хай то буде організація простору обговорень, чи ухвалення змін до критеріїв значущості, — має враховуватися безпосередня кількість дописувачів / об'єм наявних ресурсів / число вільних рук. Ухвалення рішень без спроб аналізу кількості користувачів, на яких це рішення вплине, призведе до дизбалансів, які згодом обов'язково потягнуть за собою конфлікти.

Розробка критеріїв значущості для певної області знань має враховувати реально наявну кількість дописувачів Вікіпедії, які працюють у цій області.
Дайте йому ще одну пляшку, так діло піде ще ефективніше. Можливо. Але це не точно.

Благородні — на перший погляд — мотиви охопити побільше (та/або захистити від вилучення), насправді призводять до того, що з рук посипеться усе.

Краще менше, та краще[ред. код]

Пошук балансу між кількістю і якістю, якщо це стосується кількості статей у Вікіпедії, завжди має бути зробленим на користь якості. Якщо уявити декілька різних Вікіпедій, які мають такий розподіл статей:

Хороших статей Поганих статей
Вікіпедія А 100 0
Вікіпедія Б 100 10
Вікіпедія В 100 100
Вікіпедія Г 100 1000
Вікіпедія Д 100 10000
Вікіпедія Е 100 100000
Вікіпедія Є 100 1000000

то можна зробити декілька висновків:

  1. на розробку кожної з Вікіпедій у списку було витрачено цілком порівняні за масштабом об'єми робіт. Тому що одна добре написана стаття потребує на порядки більше зусиль, праці і часу (у сотні й тисячі разів), ніж одна погано написана.
  2. Вікіпедія А матиме абсолютну довіру у читачів. Всі її статті написані досконало, навіть якщо їх не так багато. Люди будуть наводити дані з неї як аргумент у дискусіях, звірятимуться із її матеріалами, як з абсолютною істиною.
  3. Вікіпедія Є практично не викликатиме довіри у читачів. Добре написаних статей там — 0.01 %, і ложка меду не може перебити враження від моря багна. Посилатися на таку Вікіпедію — моветон.

Із цих висновків найцікавіший перший. З нього, в свою чергу, можна зробити такий висновок:

Не важливо скільки у Вікіпедії активних редакторів — важливо як саме вони розпоряджаюся своїм часом, і куди саме вони вкладають свою працю. Навіть Вікіпедія із незначним колективом може завоювати довіру читачів. Для цього колектив має не розпорошувати свої ресурси на таку кількість статей, яку не здатен підтримати у досконалому стані.

Очевидно, що на практиці неможливо, щоб усі статті у Вікіпедії були ідеально написані, а окрім них не було нічого. Очевидно, що Вікіпедія А — абстракція, і може існувати тільки гіпотетично. Очевидно, що розподіл статей на добре й погано написані буде описуватися якимось із законів нормального розподілу. Тут важливе інше — треба докласти зусиль, щоб Українська Вікіпедія більше була ближча до Вікіпедії А, аніж до Вікіпедії Є. Тримати у голові необхідність не розпорошувати ресурси. Не створювати умов, коли ресурси розпорошуватимуться. Не ухвалювати правил, практик, підходів, підсумків, які призводитимуть до розпорошення сил.

Підходи та методи для стримання апетитів[ред. код]

  • Україноцентричність — підхід, згідно з яким критерії значущості варто розробляти так, щоб автоматична значущість для подій і особистостей у світі була істотно більш суворою, ніж для тих же тем в Україні. Українська Вікіпедія не має брати на себе більше, ніж те, на що їй об'єктивно вистачає сил впоратися, а тому немає підстав очікувати, що іноземні події, організації чи особи будуть висвітлені так само детально і в такій же кількості, як події, організації чи особи з України.
    Такий підхід також дає найбільш ефективне співвідношення затрачених зусиль до отриманої користі, бо україномовний читач також більше читає про Україну. І якщо отриману користь від затрачених зусиль ми визначаємо як кількість засвоєної інформації читачами, то поліпшення статей з українського циклу дає і найбільший «корисний вихлоп» від роботи вікіпедиста.
Див. також: ВП:Зайві статті

  • Сформований колектив дописувачів. Якщо склався колектив дописувачів, який тривало і системно працює над певною предметною областю і успішно підтримує у доброму стані цикл цих статей, є всі підстави вважати, що для такої теми можна схвалити доволі м'які критерії. Бо є колектив, який ділом довів, що він дасть їм раду. Натомість, якщо інший цикл занедбаний, то для нього і критерії мають бути більш строгі: це ознака, що у колективу навіть на цьому етапі не вистачає рук. Цьому колективу піде на користь розвантаження, яке полягає у тому, що низку найбільш спірних з точки зору значущості статей вилучать.

Див. також[ред. код]