Вікіпедія:Обговорення категорій/Архів 13

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку


Часописи / Журнали

Про це говорили в Кнайпі: Вікіпедія:Кнайпа (різне)/Архів 44#Дивне перейменування категорії, але та дискусія пішла до архіву, закінчившись нічим, тому дублюю тут.

Отже, в українській мові поняття часопис згідно з нормативним визначенням позначає будь-яке друковане періодичне видання, тобто газети та журнали є прикладами часописів. Однак багато людей сприймають його як синонім слова журнал.

У Категорія:Журнали за країною користувач @Shmurak: створив суміш із категорій часописів і журналів. У попередньому обговоренні він повідомив, що «Повертати поки не буду: мене не переконали, а консенсусу спільноти поки немає».

З огляду на неоднозначне розуміння поняття «часопис» пропоную:

  1. Усі журнали (en:Category:Magazines by country) у Категорія:Журнали за країною перенести до категорій журналів (а не часописів) відповідних країн, наприклад, Категорія:Журнали Великої Британії.
  2. Усі категорії періодичних видань загалом (en:Category:Periodicals by country) перенести до категорій періодичних видань з дерева Категорія:Періодичні видання за країною

Пінгую учасників попереднього обговорення: @Avatar6:, @Yasnodark:, @В.Галушко:, @Віщун:, @Олег-літред:NickK (обг.) 01:08, 19 березня 2018 (UTC)

Підтримую. Лише деякі часописи — це журнали. --Віщун (обговорення) 07:12, 19 березня 2018 (UTC)
Згоден, це різні поняття. До того ж, нещодавно чув по радіо, що літературознавці взагалі не підтримують використання терміну "часопис".--Yasnodark (обговорення) 13:49, 19 березня 2018 (UTC)
Підтримую. Можна також розглянути питання про створення окремої категорії «Наукові і літературні журнали»: щоб краще узгодити інтервікі (journals, revues на відміну від magazines). --В.Галушко (обговорення) 16:42, 19 березня 2018 (UTC)
 За це різні поняття. --Чорний Кіт Обг. 23:09, 19 березня 2018 (UTC)
Підтримую. Олег-літредобг. 16:53, 20 березня 2018 (UTC)

З огляду на попередні обговорення складається така "власна думка": часопис — багато в чому є синонімом "періодичне видання", але є різниця в контексті щодо часу вживання слова-терміна, історичних аспектів мови і мовно-історичного контексту. Адже, я можу помилятись, "періодичне видання" в українській мові не використовувалось до радянських часів (?), що й призводить до діскурсу щодо різниці. Звісно, часопис — не журнал, але він ближче до періодики, як такої, або до ще такого терміна, як альманах, тобто, як такий собі 'часогляд' (огляд теми в часі), збірка, альбом, узагальнення теми за певний період часу. Перепрошую за неакадемічні власні неавторитетні думки.--Avatar6 (обговорення) 19:06, 23 березня 2018 (UTC)

Періодичне видання вживалося і до 1917, наприклад, у Грінченка в 1906 році (с. 16): Не маючи спромоги, через заборону, видавати періодичне видання, вкраїнські автори...NickK (обг.) 19:54, 23 березня 2018 (UTC)
  •  За Були ще більш ранні обговорення, за результатами яких часопис як неоднозначний термін (може означати як журнал, так і періодичне видання в цілому) був виключений з категоризації. Чергове підтвердження того, що всі результати обговорень треба десь фіксувати у правилах, настановах чи есе. --yakudza 22:48, 23 березня 2018 (UTC)
  • Підсумок: однозначний консенсус за пропозицію. Подаю запит на ВП:РДБNickK (обг.) 22:57, 12 квітня 2018 (UTC)
Що коїться

А баба Яга проти. Ну не розуміє вона призначення категорій, але мовними вподобаннями несе шкоду роботі саме мовців зі знаннями. Щонайменше 6 категорій вилучено з перенаправлень.--Avatar6 (обговорення) 08:24, 18 листопада 2018 (UTC)

Плутанина досі не усунута. Категорія:Журнали Великої Британії чомусь пов'язана не з Category: British magazines, а з Category: Periodicals published in the United Kingdom. --В.Галушко (обговорення) 09:22, 18 листопада 2018 (UTC)
Категорії-дублери: Категорія:Часописи за країною і Категорія:Періодичні видання за країною. З огляду на неодназначність терміна часопис, можливо, не слід його використовувати в заголовках. --В.Галушко (обговорення) 09:38, 18 листопада 2018 (UTC)
Зважаючи на двозначність варто позбавитись саме цієї Категорія:Часописи за країною.--Yasnodark (обговорення) 16:56, 30 листопада 2018 (UTC)