Вікіпедія:Освітня програма/Для університетів

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Освітня програма Вікіпедії

Міжнародна програма, у межах якої використовують Вікіпедію в навчальному процесі

Зараз гостро постає проблема аналізу та критичного ставлення до інформації, а також її доброчесного використання у межах навчального процесу. Якщо ви зіткнулися з цими проблемами, то вам стане в нагоді використання Вiкiпедiї.

«Освітня програма Вікіпедії» — це міжнародна програма, в межах якої освітяни та освітянки й студенти та студентки долучаються до поліпшення Вікіпедії у рамках навчального процесу. Метою цього проєкту є організація співпраці дописувачів та дописувачок Вікіпедії із навчальними закладами, у першу чергу, з університетами та школами, а також допомога університетським викладачам та викладачкам та шкільним вчителям та вчителькам замінити частину робіт (в першу чергу, реферати) на різні способи наповнення Вікіпедії (статті, медіафайли тощо). Також це можливість для Вас за підтримки команди «Освітньої програми Вікіпедії» створювати та публікувати свої навчально-методичні розробки та публікації, брати участь у різноманітних заходах для спільноти освітян та освітянок та науковців та науковець.

Важливою особливістю «Освітньої програми Вікіпедії» є її пристосованість до практично будь-якої дисциплін у будь-якій галузі знань: чи це музикознавство, чи це філологія, чи астрономія. Адже крім Вікіпедії існує 10 сестринських вікіпроєктів, в яких можна реалізувати власні ідеї та ідеї своїх учнів та студентів.

Взяти участь в «Освітній програмі Вікіпедії» дуже просто: напишіть до Громадської організації «Вікімедіа Україна», в якому опишіть в якому форматі вам цікава ця програма. Після цього ми з вам зв'яжемось і запропонуємо Вам найкращий варіант впровадженні Освітньої програми.

Про успішні приклади втілення Освітньої програми читайте на сторінці за посиланням.

Для студентів та студенток[ред. код]

Для участі в Освітні програмі у Вікіпедії є декілька шляхів.

  • По-перше, ви можете створити Вікіклуб або Вікігурток на базі свого університету та обмінюватися там досвідом з редагування та наповнення Вікіпедії та Вікіпроєктів. Для цього потрібно сконтактуватися з нашими менеджерами. Вони допоможуть із загальною координацією, тренінгами, сувенірами та відзначенням найбільш активних учасників, а також погодити це з деканатом чи представниками студентського самоврядування (щоб забезпечити приміщення, доступ до Інтернету та комп'ютерів, забепечити собі можливість проведення заходів пов'язаних з редагуванням — наприклад Вікімарафонів).
  • По-друге, ви можете виступити з пропозицією впровадження дисципліни за вибором або факультативу з редагування Вікіпедії та сестринських проєктів. Зважайте, що для цього вам потрібен буде викладач або викладачка, якого також зацікавило редагування Вікіпедії.

Обирайте будь який зручний для вас спосіб, та зважте, якщо ви просто хочете редагувати вікіпедію — будьте сміливими, а якщо хочете долучитися до Освітньої програми Вікіпедії, то краще оберіть один з двох шляхів описаних вище!

Для викладачів та викладачок[ред. код]

Оскільки Вікіпедія — вільна енциклопедія, яку може редагувати кожен і кожна, вона ідеально підходить для освітніх практик студентів та студенток. Перелік можливостей не обмежується участю у конкурсах, тематичних тижнях чи написання статей з певної чітко визначеної проблеми або дисципліни. Окрім того, у Вiкiпедiї та сестринських проєктах діє спiльнота волонтерiв та волонтерок, тож не лише викладач чи викладачка бачитиме статтю чи реагування, а й iншi дописувачi зможуть вичитати та виправити, перевiрити на вiдсутнiсть плагiату та коректнiсть посилань, а внесені до неї зміни будуть збережені. Написаний текст буде доступний широкому колу зацiкавлених, адже Вiкiпедія сьогоднi — найбiльша енциклопедiя українською мовою. Вiкiпедiя формує iнформацiйне середовище, i ви можете бути активною частиною цього процесу. Стаття у Вiкiпедії — це не просто робота «на оцiнку», а значний внесок у поширення вільних знань!

Переваги використання Вікіпедії та сестринських проєктів[ред. код]

Тож чому саме Вікіпедія, а не інші ресурси? Наведемо декілька її переваг:

  • видимість (результат опублікованої чи доповненої статті зможуть побачити люди з усього світу);
  • критичне ставлення до інформації загалом і до джерел зокрема (у Вікіпедії існують певні правила додавання джерел до тексту та вимоги до стилю написання статті тощо);
  • легкість редагування (будь де, будь коли, з будь-якого пристрою і навіть нестійким інтернет з'єднанням);
  • простота у внесенні коректив та коментування (ви не сплутаєте редагування студента зі своїм тому, що завжди можна порівняти версії статті);
  • простота моніторингу змін до статей;
  • додаткові стимули у вигляді сертифікатів про участь у програмі.

Впровадження у навчальний процес[ред. код]

Як можна впроваджувати Вікіпедію в навчальний процес в в закладах вищої освіти:

  • створювати окремі курси з редагування Вікіпедії чи/та сестринських вікіпроєктів з ухилом напрацювання необхідних скілів. Наприклад, студентам та студенткам технічних спеціальностей буде корисно редагування Вікіданих та аналізу інформації, яка там накопичена; студентам та студенткам соціогуманітарних спеціальностей — написання статей та використання Вікісловника для покращення навиків роботи з текстом, його редагування та наповнення і оновлення термінологічної бази;
  • інтегрувати в дисципліни, що уже читаються дозволить урізноманітнити завдання, спростити перевірку та відмовитися від більшої частини паперових завдання чи написання типових рефератів;
  • проводити додаткові активності (тренінги з редагування із запрошеними спікерами, участь у Вікімарафоні до Дня народження української Вікіпедії, участь у конкурсах).

Види робіт зі студентами та студентками[ред. код]

Проєкти Фонду Вікімедіа

Форми роботи зі студентами:

  • Написання статей до україномовного розділу Вікіпедії (створення нових статей або доповнення вже наявних) в рамках освітнього процесу (окремих дисциплін)
  • Написання статей до україномовного розділу Вікіпедії (створення нових статей або доповнення вже наявних) під час написання курсової чи дипломної роботи (для студентів та студенток), дисертації (для аспірантів та аспіранток)
  • Вичитування текстів у статтях україномовного розділу Вікіпедії на предмет наявності мовних помилок (для філологів)
  • Переклад статей з іншомовних розділів до україномовного розділу Вікіпедії та переклад статей про Україну з україномовного розділу до іншомовних розділів Вікіпедії (для студентів та студенток, які вивчають іноземні мови, філологів)
  • Виконання завдань із текстом та ілюстраціями з україномовного розділу Вікіпедії
  • Практика роботи з наповнення Вікісловника (сестринського проєкту Вікіпедії) (філологи)
  • Створення графічних ілюстрацій для статей в україномовному розділі Вікіпедії
  • Розробка ботів для автоматичного або напівавтоматичного поліпшення деяких технічних дій і функцій у Вікіпедії (мова програмування Python) (для IT-спеціальностей)
  • Фотографування об'єктів у населених пунктах України (для студентів та студенток з непрофільних дисциплін, що вивчають предмети гуманітарного напряму, історики, археологи, культурологи)
  • Доповнення Вікіцитат (сестринського проєкту Вікіпедії) цитатами відомих осіб (філологи, культурологи, історики тощо)
  • Наповнення Вікіджерел текстами офіційних документів та видань, на які сплив термін авторського права (історики, філологи, культурологи, бібліотекарі тощо)
  • Проходження практики з журналістики студентами та студентками з написання статей на базі проєкту Вікіновини (сестринський проєкт Вікіпедії)
  • Наповнення Вікімандрів (відкритого путівника) (туристичні спеціальності, історики, географи тощо)
  • Поліпшення статей, пов'язаних з темою свого вищого навчального закладу

Зараз найпопулярнішим є редагування Вікіпедії. Втім обмежуватися тільки цим не варто є багато успішних українських та закордонних практик, які можна взяти за основу для подальшого впровадження. Існує багато інших сестринських проєктів, які дозволяють поглибити та розширити вікіпроєкти інформацією, яка не підходить для формату Вікіпедії. Приміром, Віцитати — проєкт з наповнення гаслами, що складають з цитат відомих осіб чи про різні явища, події, об'єкти тощо. Вікіджерела — це проєкт, де можна розміщувати повні тексти літературних чи наукових текстів, на які сплив термін авторського права, а у Вікіновинах дозволені авторські репортажі.

Інструменти для контролю, моніторингу та перевірки[ред. код]

У Вікіпедії є інструменти, що значно полегшують контроль і перевірку студентських робіт та надають додатковий стимул для виконання робіт. Серед них найбільш корисними можуть бути:

  • dashboard (моніторинг зробленої роботи та внесених правок, виставлення оцінок та формування рейтингів успішності групи);
  • скрипт для перевірки написаного студентом тексту у Вікіпедії на плагіат, що формує певне ставлення до академічної доброчесної як такої та розвиває навики роботи з текстом та його опрацювання;
  • заохочення до написання за допомогою мікрогрантів;
  • тренінги з редагування Вікіпедії та сестринських проєктів для студентів, які можуть провести фахові вікіпедисти.

Кожен з них можна використовувати як окремо так і в комплексі для організації, покращення та спрощення роботи викладача. Для відстеження внеску учасників командою Вікімедіа Освіта створено спеціальний майданчик — dashboard, який дозволяє викладачу призначати своїм учням і студентам статті або учасникам курсу записувати до свого внеску цікаві для них статті, які потім будуть оцінені викладачем. Також це зручно ще й тому, відстежувати прогрес у статтях може команда підтримки курсу серед волонтерів-вікіпедистів, які такі права дав викладач або координатор курсу.

Приклад навчальної програми[ред. код]

Програма навчання у Вікістудії 2017, розбита на 4 заняття:

  1. ЩО таке Українська Вікіпедія, хто її може редагувати; навіщо реєструватися; Головна сторінка, Структура статті, розділи; Вступ, редагування і оформлення власної сторінки; ВП:Підпис, Вікіпедія:Шпаргалка — вікі-розмітка та панель інструментів; Вікіпедія:Стиль; Ілліпе, Бліфельд Давид Ісакович - для зразку оформлення; Користувач:Школяренко - для прикладу оформлення сторінки користувача;
  2. повторення Структура статті, Вікіпедія:Шпаргалка. Панель інструментів; редагування чернетки; створення статі (Довідка:Створення нової статті, Вікіпедія:Як редагувати статтю, М-107 (двигун) - створення; Бліфельд Давид Ісакович - шаблон-картка;
  3. Створення статі+шаблон (Довідка:Створення нової статті, Вікіпедія:Як редагувати статтю, використання шаблону - для прикладу - Шаблон:Стільникові телефони Lenovo та Шаблон:Стільникові телефони Bravis; Категорії, створення категорій (Довідка:Категорія), коли не варто додавати категорії; Авторські права; Налаштування власного оточення - ХотКат, Вікіфікація і неоднозначності; Зображення, використання фото, підпис, галерея;
  4. Вибрані і добрі статті; Вікісховище — завантаження фото; підпис фото; категоризація фото; вибрані; зображення року; Категоризація фотографій у Вікіпедії; Різні технічні речі - Нові редагування, Патрулювання, Адміністратори, Кнайпа або ДЕ шукати допомоги?