Вікіпедія:Проєкт:Оцифровки/Українська Радянська Енциклопедія

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Вікіпроєкти
Категорія КатегоріяКаталог

Сподіваюся українська вікіпедія стає чим далі відомішим і популярнішим ресурсом україномовного інтернету. Про це говорить статистика відвідувань сайту, поява посилань на інших сайтах, а також зростання кількості зареєстрованих користувачів. (Нажаль активних дописувачів малувато :-(( )Наповнюючи цю базу знань (чи енциклопедію) я, не без допомоги інших користувачів (Maksym Ye.), зауважив, що таке потужне джерело україномовних знань як Українська Радянська Енциклопедія відсутнє в інтернеті. Вікіпедія є саме тим ресурсом, який може виправити цю несправедливість. Питання про авторські права на УРЕ я не досліджував (дуже сподіваюсь, що з цим проблем не буде), тому буду вдячний за будь-яку інформацію про авторські права на УРЕ. Про них пишіть в сторінці обговорення даної статті.

УРЕ видавалась з 74 по 85, строк давності прав у СРСР - 25 років, тобто більшість томів уже public domain.

  • Уточнення: 25 років з моменту смерті автора. В ситуації з УРЕ є Головна редакційна колегія, а також автори, які писали до неї за межами колегії. І впевнений, що багато з них ще є живими. Великі статті в УРЕ візувались авторами, маленькі - ні. Щодо авторських прав, то УРЕ видавалась під візою Академії наук УРСР та видавництва "Українська радянська енциклопедія", правонаступником якого є видавництво "Українська енциклопедія" ім. Бажана. Зараз там планують (в стратегічній перспективі) випуск Універсальної Української Енциклопедії, і хоча вона, мабуть, не буде базуватись на застарілій УРЕ, але я б сказав би, що претензії є кому пред'явити. Хоча ніхто їх пред'являти не буде, і я думаю, що можна вільно цим користуватись. Dmitry Kazany 16:45, 8 Лют 2005 (UTC)
  • До речі, з таким же успіхом можна взяти за основу й "інтернаціональну" (а тому й українську) "Большую Советскую Энциклопедию", яка є у вільному доступі в Інтернеті (не скажу - легальному), оцифрована та з ілюстраціями і посиланнями. Навіть автоматичний переклад Рос-Укр є досить ефективним. Для тих, хто без комплексів :-) Dmitry Kazany 17:01, 8 Лют 2005 (UTC)
  • але ніхто не заборонить брати факти з тих енциклопедій :)

Учасники проєкту[ред. код]

Для того, щоби взяти участь у проєкті, просто поставте тут свій вікіпідпис (ввести підряд чотири хвилясті знаки ~ і клікнути «зберегти сторінку»). І на сторінках обговорень ставте свій автоматичний підпис за допомогою чотирьох знаків (~~~~), також - і в вікні редагування. Якщо виникли запитання про проєкт, пошукайте відповідь на сторінці Вікіпедія:Довідка.

  1. Ваш нік
  2. Ваш нік
  3. Ваш нік

Сканування та розпізнавання (перше видання УРЕ, 1959-1965 роки)[ред. код]

Мета: Створити електронну копію УРЕ, інтегрувати УРЕ в Вікіпедію.

Сканують: Gutsul (маю всі 17 томів першого видання УРЕ), Altisar (17+1 алф. предм.-імен. покажчик)

Відскановані зображення тимчасово викладаються у вікіпедію. Розпізнані тексти тимчасово розміщуються в Вікіпедії.

Вичитування та розміщення в Вікіпедії[ред. код]

  1. Розпізнані тексти необхідно вичитувати використовуючи їх зображення. Вичитані оригінальні тексти зберігати для можливого створення електронної копії УРЕ.
  2. Розшифровка скорочень. Очищення оригінальних текстів УРЕ від радянської пропаганди, перекручень, ярликів тощо.
  3. Інтеграція отриманих статей в вікіпедію з поміткою, що текст взято з УРЕ.
  4. Актуалізація даних в статті (багато статей застаріли)

Бізнес-процес[ред. код]

Мінімальним об'ємом роботи є стаття УРЕ. Необхідно створити загальний список викладених статей. Користувач який починає роботу над якоюсь статтею ставить в списку статей помітку, що він над нею працює, щоб уникнути дублювань.

Тексти УРЕ[ред. код]

Перше видання[ред. код]

Том 1[ред. код]

Том 2[ред. код]

Том 3[ред. код]

Том 4[ред. код]

Том 5[ред. код]

Том 6[ред. код]

Том 7[ред. код]

Том 8[ред. код]

Том 9[ред. код]

Том 10[ред. код]

Том 11[ред. код]

Том 12[ред. код]

Том 13[ред. код]

Том 14[ред. код]

Том 15[ред. код]

Том 16[ред. код]

Том 17[ред. код]

Друге видання[ред. код]

Дивіться також[ред. код]