Вікіпедія:Проєкт:Кінематограф/Рекомендації

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Іменування статей про фільми[ред. код]

Структура статей про фільми[ред. код]

Створення статей про фільми[ред. код]

Цей шаблон не повинен перевищувати розмір самої статті, наприклад як не треба робити. Якщо перевищує не на багато, то можна скоротити кількість заповнених параметрів шаблону, а ці дані перенести до самої статті. Якщо скорочення шаблону все одно не допоможе, то шаблон не повинен бути присутній в статті.
  • Статті про фільми повинні відповідати мінімальним вимогам статей про фільми. Тобто в кожній статті (а не в шаблоні) як мінімум має бути наступний обсяг інформації:
  1. назва фільму на оригіналі та українською (якщо фільм виходив в Україні);
  2. режисер;
  3. рік випуску;
  4. як мінімум одне-два речення про головну тему фільма, сюжет або зміст;
  5. інформація про акторів (для ігрових фільмів).

Статті, що не відповідають цим вимогам, можуть бути видалені.

  • Сюжет рекомендовано описувати повністю, опис повинен бути в окремому розділі «Сюжет» та викладений в екциклопедичному стилі.
  • В кінці незвершених статей про кінематограф перед категоріями бажано вставляти один з шаблонів. Але не треба зловживати цими шаблонами, ставити тільки якщо в статті відсутня якась критично важлива інформація про предмет статті.
  • Всі статті повинні бути включені до відповідних категорій, наприклад, за алфавітом, роком, країною, жанром. Якщо фільм був створений декількома країнами, то всі вони мають бути вказані. Жанри фільмів можна побачити в таблиці жанрів.
  • Назви фільмів у статті пишуться в лапках («Форсаж 5: Пограбування в Ріо»), ролі виділяються курсивом (Домінік Торетто).
  • Фільмографії оформлюються в прямому хронологічному порядку по даті виходу в прокат (зверху пишуться старі фильми, знизу — нові).
  • Стаття повинна мати інтервікі посилання.
  • Розділ "Додаткові факти" є небажаним з точки зору ВП:НТЗ і слід уникати створення такого розділу в статтях української Вікіпедії про фільми та намагатися розташовувати всі значимі додаткові факти у вже наявних розділах статті. Тимчасово дозволяється залишити такий розділ, але лише коли записи у ньому абсолютно строго і неухильно відповідають наступним критеріям:
  1. факти мають бути підтверджені незалежними вторинними джерелами (детальніше — ВП:АД);
  2. факти мають стосуватися безпосередньо кінострічки. Це означає, що факти які стосуються лише учасників кінопроцесу, але не стрічки, не можуть бути зазначені у статті;
  3. якщо запис з «Додаткових фактів» може бути перенесений до іншого розділу статті, він має бути перенесеним. У майбутньому, коли всі значимі записи з розділу «Додаткові факти» перенесені до іншого розділу статті - цей розділ слід вилучити.