Вікіпедія:15

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

30 січня 2019 року українській Вікіпедії виповнилося 15 років.

На цій сторінці можна знайти інформацію про те, як спільнота української Вікіпедії відсвяткувала цю річницю.

26-30 січня 2019 року пройшов Вікімарафон, приурочений до дня народження Української Вікіпедії. У ньому взяло участь понад 650 учасників, які поповнили Вікіпедію майже на 1800 статей. Відбулося понад 60 вікізустрічей по всій Україні: охоплено 21 область та місто Київ. У рамках Вікімарафону у різних куточках України пройдуть місцеві події, де можна буде навчитися редагувати Вікіпедію і створити свою статтю з допомогою інших вікіпедистів і вікіпедисток. Детальний список вікізустрічей можна знайти на цій сторінці; підсумки Вікімарафону — на головній сторінці проєкту та у блог-пості.

До 15-річчя української Вікіпедії відбувся конкурс логотипів, в рамках якого спільнота української Вікіпедії вибрала святковий логотип, котрий тимчасово замінив стандартний логотип в українській Вікіпедії.

Автор логотипу-переможця — CEllen (правки також вносив Tohaomg).

Привітання від міжнародної вікіспільноти[ред. код]

30 січня УкрВікі привітав засновник Вікіпедії Джиммі Вейлз, побажавши дописувачам української Вікіпедії якомога швидше досягнути мільйона статей. До привітань долучилися виконавчий директор Фонду Вікімедіа Кетрін Мар та голова Ради повірених Фонду Вікімедіа Марія Сефідарі, а також сербська вікіспільнота.

Промоційні та інформаційні матеріали[ред. код]

До 15-річчя української Вікіпедії було підготовлено 15 фактів про УкрВікі. Текстовий варіант фактів можна знайти у блозі «Вікімедіа Україна»

Також до дня народження української Вікіпедії підготовлено тест на знання УкрВікі.

Офлайн-святкування[ред. код]

В рамках заходів Вікімарафону 30 січня та безпосередньо напередодні цього дня по всій Україні відбувалися святкування дня народження української Вікіпедії із святковими тортами. У Києві відбулося святкування в ресторані громадських ініціатив Urban Space 500; також відбувся концерт класичної музики в приміщенні Національної спілки композиторів України.

З нагоди 15-річчя української Вікіпедії з'явилася нова версія українізованої Вікіпе-тан, персоніфікації Вікіпедії у стилі аніме/манґи.

Див. також[ред. код]

В ході підготовки до святкування 15-річчя української Вікіпедії на сторінці обговорення можна було висловити свої ідеї і побажання щодо проведення святкування — наприклад, святкового логотипу, сувенірів чи створення візуальних матеріалів.